Emoționant! Mai multe refugiate din Ucraina au deschis o afacere în România, după ce au fugit din calea războiului: „Nu vrem să fim o povară”


Cu ce se ocupă mai multe refugiate din Ucraina, după ce au ajuns în România alături de copiii lor.


In articol:

De mai bine de o lună, România a devenit casă pentru zeci de mii de ucraineni care au fugit din calea războiului alături de familiile lor.
Cu puține bagaje și cu multă teamă, femei și copii au plecat din Ucraina, locul în care munceau sau învățau și au ajuns în România, fără să știe ce vor face mai târziu.

Mai multe ucrainence au decis să își deschidă o mică afacere la Constanța, o afacere prin care să își câștige existența și să nu fie o povară pentru cei care le-au găzduit. Acestea au început să gătească vareniki, un desert tradițional din Ucraina, extrem de apreciat de către toți turiștii care ajungeau în țara vecină României, până să înceapă războiul.

Citeste si: Ce i-a făcut un voluntar unui refugiat aflat în Gara de Nord! Călătorii au rămas profund impresionați

Femeile și-au făcut cunoscută afacerea pe Facebook, acolo unde au devenit cunoscute imediat, iar comenzile pentru dulciurile cu specific ucrainean au fost extrem de multe, încât au fost nevoite să nu mai accepte nicio comandă nouă.

„Datorită numărului mare de comenzi primite, încetăm temporar să acceptăm comenzi noi. Vă vom anunța de îndată ce acestea devin disponibile. Vă mulțumim pentru înțelegere", se arată într-o postare pe Facebook.

Citeste si: Ce a păţit o familie de ucraineni în România! Când s-au întors la maşină au avut parte de o dezamăgire cruntă pe care nu o vor uita niciodată

 

Cum s-au hotărât refugiatele din Ucraina să gătească în România

Pe pagina de Facebook intitulată "Varenyk", sunt postate poze cu celebrele dulciuri ucrainene, dar şi reţete din care învăţăm cum sunt făcute delicioasele găluşte. Povestea ucrainencelor a fost relatată şi într-o postare emoţionantă a Asociaţiei Zi de Bine:

"Aveau vieți ca ale noastre, cu copii, cu soți, cu probleme de rutină de felul „Ce naiba le mai gătesc diseară?” și cumpărături în weekend, cu joburi sau mici afaceri în care își punea inimă, experiență, talent.

Ucrainencele gatesc vareniki

Ucrainencele gatesc vareniki, un fel de mancare traditional ucrainean

[Sursa foto: Facebook]

În altă zi, totul dispare și te pomenești în fața alegerilor imposibile: dacă rămâi, viețile copiilor și viața ta sunt în pericol. Dacă pleci, lași în urmă băiatul mai mare și bărbatul pe care-l iubești. Știți, de cele mai multe ori, cei care au rămas i-au convins să plece pe cei care au plecat.

Ce scriem noi aici e nimic față de ce se întâmplă în fiecare familie de ucraineni a cărei existență a fost sfârtecată de război.

Și este doar un crâmpei din realitatea acestor femei extraordinare pe care le-am descoperit: câteva ucrainence care au fugit din Odessa și s-au refugiat la Constanța. Și, după câteva zile de șoc, au zis: „Nu se poate așa, trebuie să facem ceva ca să supraviețuim. Trebuie să facem găluște!”. Și-au făcut un cont pe Facebook și au dat de veste.

„De obicei, arătăm mai bine. S-a întâmplat că a trebuit să ne părăsim casa pentru o vreme (sperăm că nu pentru mult timp). Vă mulțumim pentru primirea călduroasă în România. Probabil că nu vom înceta să vă mulțumim. Dar nu vrem să fim o povară pentru cetățenii români de rând. Prin urmare, am decis să gătim și să vindem găluște ucrainene foarte gustoase. Sperăm să vă placă și dumneavoastră."

Nu știu nici română, nici engleză. Google Translate le e traducător personal și niciodată până acum n-am îndrăgit în halul ăsta Google Translate. Dacă vreți să știți ce e o „catastrofă globală”, să știți că e vorba de situația în care „hypermarketul a rămas fără cireșe înghețate. Am cumpărat-o pe toate și acum a dispărut.”

În săptămâna asta s-au întâmplat multe. Am cunoscut aceste ucrainence extraordinare, am mai învățat un cuvânt în ucraineană- varenyk= aluat fiert= (de fapt) găluștele pe care noi le știm de colțunași.

Despre restul, dimineața, la cafeaua cu lapte sau fără, cu zahăr sau fără, dar neapărat cu #JurnalulDeBINEri", scrie Asociatia de Bine pe Facebook,


Abonează-te pe

Citește și:

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Nicoleta Dragne, însărcinată pentru a doua oară

”Legea nu își face cum ar trebui treaba." Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au ajuns la poliție după ce s-au luat la bătaie

„Aceste lucruri acasă sunt imposibil de făcut” Condițiile în care trăiește mama Oanei Roman în azil

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Ultimele clipe din viața Alexandrei Măceșanu. Gheorghe Dincă a recunoscut tot
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri