Ela Crăciun ajută gravidele sărace din România să îşi cunoască drepturile şi să aibă asistenţă medicală gratuită

Ela Crăciun ajută gravidele sărace din România să îşi cunoască drepturile şi să aibă asistenţă medicală gratuită
Ela Crăciun ajută gravidele sărace din România să îşi cunoască drepturile şi să aibă asistenţă medicală gratuită

Ela Crăciun se implică din nou în informarea corectă a publicului prin intermediul blogului său, de această dată venind în ajutorul gravidelor din zonele sărace ale ţării, care nu obişnuiesc să se prezinte la controlul medical.
 
Vedeta TV a mers, alături de specialişti, într-o localitate din judeţul Vâlcea, pentru a descoperi poveştile îngrijorătoare ale unor femei care, din lipsă de informaţie şi de resurse financiare, nu se prezintă aproape deloc la
medic în perioada sarcinii.
 
“În România, 1 din 4 femei nu are asigurare medicală, 20% dintre gravide nu au fost la medic până la naştere, 30% dintre gravide au fost la medic doar după primul trimestru de sarcină, 42% din populaţia României are risc de sărăcie şi excluziune. 
Una  din cinci femei însărcinate din România nu merge la doctor pentru control; una  din zece mame care naşte în România este minoră; una din patru românce nu are asigurare medicală. Şi toate sunt cu UNA prea multe.
 
Mortalitatea maternă în România este cu cel puţin de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, la fel ca şi rata avorturilor.
De altfel, România este pe prima poziţie în UE privind sarcina şi rata de avort la adolescente”, se destăinuie vedeta pe blogul său.
 
La iniţiativa fundaţiei World Vision, Ela Crăciun a mers în comuna vâlceană Stoileşti să afle chiar din gura unei mame cum arată cele 9 luni de sarcină pentru o femeie care este departe de tot ce înseamnă asistenţă medicală, chiar şi gratuită şi care nu merge la controalele obligatorii pentru că nu îşi
permite drumul până la spitalul din oraş.
 
“Am ajuns şi primul lucru pe care l-am văzut a fost că drumul de acces era blocat de o inundaţie.
<<Am făcut 6 copii şi nu am văzut doctorul decât când am născut>>, îmi spune aproape mândră o mămică.
Are şi de ce. Are 6 copii sănătoşi, deşi nu a făcut niciodată vreo analiză relaţionată cu sarcina. Spune că s-a lăsat la mâna lui Dumnezeu. Fata ei de 21 de ani nu a avut acelaşi noroc. A pierdut un copil în a treia lună de sarcină, deşi, spune ea, a mers la toate controalele posibile. Nici acum nu merge cu cei 3 copii mici care au rămas sub acoperişul ei la analizele periodice pentru că nu îşi permite cei 14 lei de persoană cât ar costa drumul.
În plus, nu de puţine ori, odată ajunsă la spital, i s-a spus că nu mai sunt fonduri.
 
La fel se întâmplă şi la laboratoare, unde mai niciodată nu există fonduri. La asta se adaugă şi numărul insuficient de cabinete de specialitate care au contract cu Casele de Asigurări.
 
De aceea cred că femeile ar trebui să ştie care le sunt drepturile.
 
În primul rând femeile însărcinate şi lăuzele beneficiază de asigurare şi fără plata contribuţiei, deci de servicii gratuite de supraveghere şi monitorizare a sarcinii. În plus, trimestrial, pot merge la obstretică-ginecologie. Pachetul de servicii de bază, decontat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale, cuprinde:
 
1.Monitorizarea evoluţiei sarcinei şi lăuziei în asistenţa medicală primară:
a.Luarea în evidenţă în primul trimestru, când se acordă şi o consultaţie
b.Supravegherea din luna a 3-a până în luna a 7-a. O consultaţie pe lună.
c.Supravegherea, de 2 ori pe lună, din luna a 7-a, până în a 9-a, inclusiv
d.Urmărirea lăuzei la externarea din maternitate. O consultaţie.
Plus o altă consultaţie la 4 săptămâni de la naştere. În cadrul supravegherii se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a cpilului, testare HIV, hepatita B şi C, consiliere pre şi post testare HIV.
 
2.Servicii de supraveghere a sarcinii şi lăuzei în ambulatoriu de specialitate, câte o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină
 
3.Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţă medicală ambulatorie pentru specialităţi paraclinice. Gravidele beneficiază în plus faţă de restul persoanelor asigurate de o serie de analize de laborator foarte sofisticate, inclusiv ecografii.
Serviciile medicale spitaliceşti în cazul naşterii se acordă fără bilet de internare, indiferent de statutul de asigurat al pacientei.
 
Aş vrea să reamintesc că toate femeile însărcinate şi lăuzele sunt scutite de la coplată pentru servicii medicale legate de ecoluţia sarcinii, iar cele care un au niciun venit sau venituri sub salarial de bază minim brut, pentru toate serviciile medicale. Legea spune că sunt prevăzute consultaţii chiar şi pentru planificare familială pentru aceste persoane. De la indicarea unei metode contraceptive, la tratamentul complicaţiilor.
 
Asta ne arată şi că una dintre principalele probleme este lipsa de informare. Asta, şi aparatul birocratic atunci când o gravidă trebuie înscrisă în sistemul de asigurări.
 
Deci: pentru o sarcina normală o gravidă are dreptul, gratuit, la 8 consultaţii prenatale la medicul de familie şi la 2 la medicul obstetrician, ecografii, dar şi analize specifice. Iar pentru o gravidă cu risc crescut, atâtea consultaţii cât sunt nevoie pentru remedierea problemei”, scrie vedeta pe www.elacraciun.ro.


Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Silvia de la "Bravo, ai stil", in costum de baie dupa operatia de marire a sanilor. Cum arata acum

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu

Ce spune Irina Rimes despre destinul tragic al bunicii sale: "Am amintiri destul de întunecoase"

Savas din „Meryem”, un fizic de invidiat, intretinut cu box tailandez si surfing

Răsturnare uluitoare de situație în Casa iubirii! Antoni și Criss, în pragul eliminării! Cine a părăsit emisiunea? Andreea Mantea a făcut anunțul

Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale


Cookies