Efectele consumului de cafea asupra functionarii creierului


Efectele consumului de cafea asupra functionarii creierului

Institutul pentru Informatii Ştiintifice despre Cafea (Institute for Scientific Information on Coffee – ISIC) a lansat cel mai recent clip animat care explica stiinta din spatele efectelor cafelei asupra creierului.

Acesta exploreaza rolul pe care cafeina il poate juca in ceea ce priveste starea de alerta si performanta, analizand insa si sensibilitatea individuala si nivelurile recomandate de consum.

Informarea consumatorilor romani cu privire la cele mai noi studii legate de efectele benefice ale consumului moderat de cafea si a produselor din cafea ramane si in acest an unul dintre obiectivele Asociatiei Romane a Cafelei ”, a declarat Marius Melesteu, Presedinte Asociatia Romana a Cafelei (ARC).

Cafeina este considerata a fi componenta principala a cafelei care are efecte asupra functionarii creierului. Studii cuprinzatoare au demonstrat efectele benefice ale cafeinei in alimentatie, aceasta imbunatatind atenti, astarea de alerta si performanta fizica.

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authoriy – EFSA), o portie de 75mg de cafeina ajuta la cresterea atentiei si starii de alerta. Desi continutul de cafeina difera in functie de metoda de procesare si preparare, o ceasca obisnuita de cafea asigura 75-100mg de cafeina.

Clipul animat ilustreaza modul in care, dupa consumul unei cesti de cafea, cafeina este absorbita in fluxul sanguin si transportata in tot corpul pana la creier. În creier se afla adenozina care actioneaza ca depresor al sistemului nervos central si ajuta la aparitia starii de oboseala. Datorita unei structuri similare, cafeina se poate fixa de receptorii adenozinei, blocand actiunea acesteia, activand starea de alerta.

Studiile arata ca starea de alerta poate fi imbunatatita de consumul moderat de cafea si cafeina in situatiile care solicita concentrare sustinuta, cum ar fi condusul pe distante lungi si pe timp de noapte, iar persoanele

care lucreaza in ture sau sufera din cauza diferentei de fus orar isi pot imbunatati astfel eficient performanta.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) considera ca un consum de cafeina din toate sursele de pana la 400 mg pe zi (echivalentul a pana la 5 cesti de cafea) si doze unice de 200mg nu ridica probleme in ceea ce priveste siguranta adultilor din populatia generala. Femeilor insarcinate si celor care alapteaza li se recomanda sa nu consume mai mult de 200mg de cafeina pe zi din toate sursele (2-3 cesti de cafea).

Informatii suplimentare despre consumul de cafea si performanta mentala puteti gasi aici.


Abonează-te pe

Citește și:

Alexandra Stan a făcut dezvăluiri în exclusivitate despre ce a trăit la Survivor România! "Aruncau toți cu pietre în mine!

Îngrozitor! Actor celebru din România, aproape mort de FOAME!

Nouă idilă la Războinici... Albert și Sindy surprinși îmbrățișați la Survivor România! "Pentru mine este fata perfectă! M-a cucerit!

Mădălina își face bagajul pentru a părăsi competiția, după o bătaie cu Alexandra în platoul de la Puterea Dragostei! “Îmi pare rău, dar eu nu mai pot! Nu mai rezist!”

Mădălina și George au părăsit Puterea Dragostei! "Eu bag mâna în foc că o să rămân toată viața cu George!”

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty

Cum să îți vopsești părul folosind metoda Balayage?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri