Diabetul zaharat de tip 2, din ce in ce mai frecvent in randul copiilor


In ultimii ani, numarul romanilor care sufera de diabet s-a dublat, iar aparitia acestei boli este din ce in ce mai des asociata cu o alimentatie incorecta, cu obezitatea sau supraponderalitatea.

Astfel, in Romania peste 4.000 de copii sufera de diabet, in timp ce numarul adultilor s-a dublat in ultimii ani, ajungand la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalenta acestei boli este in crestere de la un an la altul. Mai mult, desi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, in ultimii ani, din cauza alimentatiei nesanatoase, bazata in special pe mancarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri in exces si a lipsei de miscare fizica, numarul copiilor diagnosticati cu obezitate si, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.

Cauzele aparitiei diabetului sunt multiple si elucidate doar partial. Astfel, in timp ce aparitia ambelor tipuri de diabet (de tip 1 si 2) este legata intr-o oarecare masura de factorii genetici si implicit ereditari, factorii de mediu, factori psihologici insotiti de tulburari precum depresia, atacurile de panica, fobia, anxietatea si tulburarile de comportament alimentar (anorexia nervoasa, bulimia) se regasesc printre principalele cauze ale aparitei diabetului in Romania. In plus, ultimele studii pe aceasta tema asociaza din ce in ce mai des consumul de lapte de vaca si de produse lactate la sugari cu predispozitia pentru  diabet autoimun de tip 1”, a declarat Iuliana Corhan, Presedintele Asociatiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

Potrivit acesteia, lipsa educatiei medicale si alimentare inca din timpul copilariei reprezinta o problema de urgenta nationala, dezinformarea ducand, de cele mai multe ori, la greseli fundamentale ce favorizeaza aparitia diabetului, la depistarea tardiva a bolii sau, mai grav, la incapacitatea de a putea monitoriza si tine sub control aceasta afectiune.

Dulciurile procesate, grasimile animale si painea in exces pot favoriza aparitia diabetului

In ceea ce priveste alimentatia, potrivit Mariei Martac, biolog si director general al magazinului AlimenteSpeciale.ro, consumul in exces de grasimi animale si de dulciuri procesate sunt unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescand predispozitia la diabet, mai ales in cazul in care sunt corelati cu deficiente metabolice.

“Din pacate, interesul pentru o alimentatie sanatoasa in Romania la ora actuala nu este o prioritate, romanii avand tendinta de a acorda o atentie mai mare nutritiei doar in momentul in care se imbolnavesc sau atunci cand afectiunea pe care o au este deja intr-un stadiu foarte avansat. De aici si numarul tot mai crescut de probleme de sanatate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate si, implicit, de diabet ”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu ofera un echilibru nutritional specific varstei, greutatii si activitatii fizice, sunt cele mai mari greseli pe care le fac romanii la ora actuala.

O alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, peste, cereale integrale cu indice glicemic scazut, miscarea si efortul fizic moderat, nu doar ca previn aparitia problemelor de greutate si a bolilor asociate acestora, dar pot tine si sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educatii bine sedimentate acest stil de viata poate fi privit ca o normalitate si nu ca o constrangere”, a mai adaugat Iuliana Corhan.

Diabetul – o boala tacuta cu riscuri majore

Una dintre cele mai mari pericole cu privire la aparitia diabetului este asimptomatia, sau simptomele atipice, nespecifice, precum sunt oboseala, astenia, starile de nervozitate, sau senzatia gurii uscate. Astfel, diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani inainte de a fi descoperit, nedepistarea la timp a bolii putand duce la complicatii mai grave precum problemele cardiovasculare, renale, oftalmologice, complicatiile cronice micro si macrovasculare, complicatii acute hipoglicemiile si hiperglicemiile, sau chiar la deces, in cazul dezechilibrelor metabolice severe.

“Atentia sporita la semnalele organismului si la simptomatologia tipica (senzatie de sete exagerata, intarzieri in vindecarea ranilor, tulburari de vedere, intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor etc.), controalele medicale periodice si masurarea constanta a nivelului glicemiei din sange sunt esentiale pentru depistarea precoce a acestei boli si ofera celor afectati posibilitatea de a avea un control mai mare asupra ei”, a subliniat Presedintele Asociatiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

De asemenea, odata diagnosticul stabilit, persoana in cauza nu trebuie sa fie atenta doar la administrarea tratamentului medicamentos prescris de medic (insulina sau medicamentele hipoglicemiante orale), ci si de respectarea cu strictete a dietei recomandate de medicul diabetolog si nutritionist, monitorizand constant valoarea carbohidratilor pe care ii ingera.

Romanii care sufera de diabet cheltuiesc pana la 400 de lei pe luna pentru produsele speciale de alimentatie

Cand vine vorba de piata de alimente speciale pentru diabetici din Romania, aceasta este, potrivit Mariei Martac, una destul de deficitara, peste 90% dintre produsele recomandate in aceasta boala fiind importate de pe alte piete.

“Daca in alte tari europene produsele pentru diabet reprezinta deja o nisa foarte bine conturata in sortimentatia retailerilor, la noi situatia este inca la inceput de drum atat pentru producatori, cat si pentru retail. Dificultatile legistative existente la nivel de piata si in segmentul medical, lipsa sustinerii financiare a noilor producatori, cat si inexistenta bugetelor sociale si de sanatate pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni reprezinta unele dintre principalele motive pentru care Romania inca importa peste 90% din produsele de acest tip”, a mai adaugat reprezentanta companiei.

Mai mult, un alt motiv pentru care acest segment evolueza inca foarte lent in Romania se datoreaza si cererii scazute de pe piata de consum si a lipsei de educatie alimentara.

Painea fara zahar, indulcitorii naturali, faina, dulciurile, gemurile si sucurile fara zahar sau laptele vegetal neindulcit sunt unele dintre cele mai comandate produse pentru diabet, valoarea medie a cosului de cumparaturi pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune variind intre 200 si 400 de lei lunar.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Bianca de la Puterea Dragostei este însărcinată?! „Am fost la control și…”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri