Află care sunt cele mai cunoscute combinații pentru celebrele fructe de mare!
Micile animale marine, așa zisele fructe de mare, sunt printre cele mai apreciate și gustoase delicatese din toată lumea.
Dacă până acum nu ai avut șansa să încerci un asemenea preparat, ar trebui să o faci, deoarece gustul este senzațional.
Această delicatesă culinară este extrem de gustoasă și are foarte multe propietăți benefice pentru organism.
O dată ce vei consuma acest preparat, va deveni meniul tău preferat în restaurante și chiar îți vei dori să înveți și tu rețetele mediteraneene.
Dacă nu ştii ce sunt fructele de mare și ce efect pot avea asupra organismului tău, atunci acest articol îți va fi de mare folos.
Ce sunt fructele de mare
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierb SCOICILE
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierb RACII
Faimoasele fructe de mare sau crustaceele sunt animale care își duc trăiesc în apă.
Fructele de mare pot fi clasificate în două grupe: crustacee și moluște. Din familia crustaceelor fac parte următoarele animale marine:
- Creveți
- Raci
- Crabii
- Homarii
Scoicile, stridiile și midiile sunt exemple de moluște.
Cele mai multe crustacee își duc traiul în apă sărată, dar numele se referă și la speciile găsite în apa dulce.
Nu știi unde poți găsi fructe de mare?! Atunci, află că fructele de mare sunt disponibile în magazine alimentare și restaurante din întreaga lume.
Valori nutriționale – fructe de mare
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb fructele de mare
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă FALAFELUL
Fructele de mare nu sunt cunoscute doar pentru un gust incredibil, ci și pentru un impact proteic foarte benefic pentru organismal tău.
Nutriționiștii laudă preparatele din fructe de mare și le consideră un aliat în lupta cu kilogramele în plus.
Scoici-63 de calorii
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Crab- 86 de calorii
Homar- 81 de calorii
Scoici- 73 de calorii
Caracatiță- 70 de calorii
Creveți- 90 de calorii
Calamar- 78 de calorii
Cu toate acestea, fructele de mare au și alte propietăți care te ajută să ai un stil de viaţa sănătos. De exemplu, cele mai multe grăsimi din crustacee se prezintă sub formă de acizi grași omega-3, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății creierului și a inimii.
Totodată, crustaceele sunt bogate în fier, zinc, magneziu și vitamina B12 – toate acestea având roluri importante în corpul tău.
Cu ce se mănâncă fructele de mare
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă BURRATA
Oamenii preferă să consume crustaceele la abur, cuptor sau prăjite. De exemplu, stridiile și scoicile pot fi consumate crude sau parțial fierte. Aroma lor variază de la dulce la sărat, de la subtilă la delicată – în funcție de tip și metoda de gătit.
Deși fac parte din categoria preparatelor de lux, fructele de mare nu necesită o preparare dificilă. Dacă vei fi atent la următoarele rețete, cu siguranță vei avea rezultate imediate.
Fii atent la următoarele rețete din articol și cu siguranță îți voi stârni papilele gustative.
Top patru cele mai iubite și simple rețete de fructe de mare
Creveți la tigaie cu legume
Preparatele din creveți sunt printre cele mai apreciate mâncăruri. Iată una dintre cele mai simple rețete:
- unt (100 g)
- creveți mari-semipreparați
- 1 dovlecel
- 1 ardei gras
- 2 cepe
- ulei de măsline
- pătrunjel verde
- sare
- boia de ardei dulce
Mod de preparare: Într-o tigaie se încing 50 g unt și se pun creveții. Se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte. După care vei tăia cubulețe, dovlecelul, ardeiul și ceapă sferturi. Se încinge restul de unt și se sotează legumele. Se presară cu sare și boia de ardei dulce. La final trebuie să pui legumele pe un platou, iar deasupra se pun creveții. Se presară totul cu pătrunjel tocat.
Caracatiță la grătar cu salată de varză
Deși acest preparat pare greu de realizat, dacă vei urmări cu atenție pașii, atunci ei vedea că nimic nu este cu dificil.
- 400 g caracatiță congelată- semipreparată
- 100 g varză albă
- 2 roșii
- 1 lămâie
- ulei de măsline
- busuioc uscat
- sare
- piper
După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele, ar fi bine să treci la treabă. Trebuie să dezgheți caracatița, după care o vei condimenta cu sare, piper și busuioc uscat.
Unge grătarul cu ulei și frige preparatul pe grătarul bine încins, câte 5 minute pe fiecare parte.
Pentru pregătirea salatei, va trebui să toci varza și să asezonezi cu sare și piper. De asemenea, poți adăuga sare, ulei și suc de lămâie. În final, vei orna farfuria cu bucățile de caracatiță și salată de varză.
Cocktail de crabi
- Ciuperci Champignon (150)
- Ulei de măsline (1 lingură)
- Sare, piper proaspăt măcinat
- Mango mic și copt 1
- Roșii cherry
- Salată mică
- Crabi (se pot cumpăra gata-preparați, raft frigorific)
- Maioneză ușoară pentru salată (60 de gr)
- Suc de portocale (50 de gr)
- Şofran măcinat (o lingură)
- Zahăr (60 de gr)
- Iaurt (2 linguri)
În primul rând, trebuie să cureți ciupercile Champignon. Acestea trebuie spălate le speli şi tăiate felii. După care le vei prăji în uleiul încins. Se condimentează cu sare și piper și se lasă să se răcească. Mango se decojește, iar pulpa se taie felii și ulterior în cubulețe.
În al doilea rând, roșiile se spală și se taie în sferturi. Salata se separă în frunze, se spală și se taie fâșii. Crabii se usucă prin tamponare.
La final vei amesteca maioneza, iaurtul și sucul de portocale. Se condimentează cu șofran, sare, piper, zahăr și se amestecă cu ingredientele pentru salată. Cocktailul se toarnă în pahare decorative și se servește, după gust, cu baghete proaspete cu nucă.
Midii cu sos de vin, unt și usturoi
- 2 kg midii proaspăt clătite
- 2 linguri unt sau ulei de măsline
- 4 căței de usturoi tocat
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță de piper coajă de lămâie suc de lămâie
- 3 linguri frunze de pătrunjel proaspăt tocate
- 2 linguri ulei de măsline
- pâine crocantă pentru servire
Preîncălziți o tigaie la foc mare și adăugați untul și usturoiul. Timp de 2 minute sotați usturoiul și apoi adăugați midiile. Adăugați untul și apoi puneți capacul. Lăsați focul să fie mediu. Midiile se vor găti timp de 10-15 minute, până când observați că toate midiile s-au deschis. Apoi descoperiți capacul și lăsați lichidul să se evapore la foc mare.
La final, adăugați coajă de lămâie, sucul de lămâie, pătrunjelul și uleiul de măsline. Servește acest preparat cu pâine prăjită.
Iată alte idei de rețete pentru fructe de mare, în afară de cele patru menționate mai sus:
Creveți în unt, rodie și vanilie
Cuș-cuș cu vinete, ardei și creveți
Rizoto cu creveți
Fructe de mare în sos tomat
Scoici în vin alb
Încearcă și tu una dintre aceste rețete și convinge-te de minunatul gust mediteranean.