Desi proteinele din carne si lactate sunt necesare organismului, consumate in exces dupa o anumita varsta pot fi la fel de periculoase precum fumatul.
Intr-un studiu american se arata ca persoanele de peste 50 de ani care mananca in mod constant carne si branza sunt de patru ori mai predispuse sa sufere de cancer, spre deosebire de cei care consuma ocazional aceste alimente.
Cercetatorii dau vina pe proteinele care se gasesc in carne, branza, oua si alte produse de origine animala, fiindca ele hranesc celulele canceroase, ducand la inmultirea lor.
De aceea, specialistii le recomanda persoanelor care au trecut de varsta de 50 de ani sa renunte la carne si lactate si sa-si ia doza zilnica de proteine din peste, linte, ciuperci si fasole.
Dupa varsta de 65 de ani, lucrurile se schimba, potrivit oamenilor de stiinta. Odata cu inaintarea in varsta, scade si nivelul hormonului IGF1 care stimuleaza producerea de celule canceroase.
Astfel, in dieta zilnica se pot reintroduce lactatele, fiindca abunda in calciu si alte substante nutritive care sustin sistemul osos si usureaza simptomele menopauzei si ale postmenopauzei.