De ce tresar bebelușii în somn. Ce spun specialiștii?


Vezi în articolul de mai jos de ce tresar bebelușii în somn și când trebuie să îngrijoreze acest lucru.


In articol:

Este normal ca bebelușii să tresară în somn? Ce spun specialiștii despre mișcările copilului în timpul somnului și când trebuie să ne îngrijoreze

Venirea pe lume a unui copil înseamnă pentru fiecare părinte nu doar o imensă bucurie, ci un moment de mare responsabilitate și griji.

Încă din primele săptămâni de viață, părinți observă la nou-născut niște mișcări involuntare sau niște tresăriri și nu știu de ce se întâmplă acest lucru.

Mișcările din timpul somnului fac parte din dezvoltarea normală a bebelușului și nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.

Însă, dacă acest lucru se întâmplă permanent, atunci este nevoie de un consult al medicului.

Reflexul Moro în somn

Una dinte cauzele tresăririlor este reflexul Moro. Acesta a fost descoperit de către medicul pediatru austriac Ernst Moro. Acest reflex identificat de căte medic în urma unui examen fizic, în concordanță cu istoricul medical al copilului.  În cazul în care acest reflez este absent ori anormal, este nevoie de investigații suplimentare pentru a examina mușchii și nervii copilului.

Potrivit medicului Moro, acest reflez îl ajută pe copl să se agațe de mam sa. În cazul în care bebelușul își pierdea echilibrul, reflexul Moro îl ajuta pe bebeluș să se agațe din nou de părinte.  

 

Reflexul Moro este testat de către medici imediat după naștere și în cadrul vizitelor ulterioare. În cazul în care nu se observă acest reflex, absența acestuia ar putea indica afectarea creierului ori a coloanei vertebrale.

De asemenea, dacă se observă doar pe o parte a corpului, acest lucru sugerează o fractură a unui os ori o lezare a grupului de nervi.

 

Persistența acestui reflex la un copil mai mare este considerată anormală, iar în cazul copiilor mai mari de 4 – 5 luni este asociată cu defecte neurologice grave.

Factorii care declanșează acest reflex sunt zgomotele puternice din jur, mișcările bruște ori senzația de cădere.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb SUZETELE

Pe măsură ce crește, somnul bebelușului devine din ce în ce mai liniștit, iar după vârsta de trei ani, copilul trece prin somnul REM într-o treime din durata somnului. Visele și somnul REM îl pot determina pe bebeluș să respire neregulat, să aibă un tremur mai rapid la nivelul picioarelor și al mâinilor sau chiar să scâncească. 

De ce tresar bebelușii în somn

reflexul moro in somn

Ce este reflexul moro in somn 

[Sursa foto: PixaBay]

Unii bebeluși mai tresar și din cauza spasmelor mioclonice. Acestea pot apărea în timpul somnului sau chiar și în stare de conștiență și se manifestă printr-un tremur brusc al corpului. Spasmele mioclonice sunt considerate normale cât timp nu sunt însoțite și de alte manifestări.

În plus, la fel ca adulții, bebelușii au nevoie să se miște și să se întindă, fie că este vorba despre momentul în care dorm sau s-au trezit. La fel ca la adulți, acest lucru este considerat unul normal.

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce trebuie să facă moașa când se naște copilul

somnul bebelusului la 2 luni

Cum trebuie sa doarma un bebelus

[Sursa foto: PixaBay]

Când ridică tresărirea în somn un semn de întrebare?

Atunci când apare învinețirea din jurul buzelor, copilul nu reacționează la trezire, respirație este rapidă ori greoaie și durata este mare și nu încetează nici când atungi bebelușul, atunci se recomandă un consult cât mai rapid.

Tresărirea și crampele musculare uneori sunt provocate și de lipsa anumitor minerale în organism, cum ar fi: magneziu, calciu și altele. Convulsiile mai sunt provocate de probleme cu sistemul endocrin, epilepsie, sistemul nervos etc.

de ce plang bebelusii in somn

Care sunt cauzele somnului agitat

[Sursa foto: PixaBay]

Părinții trebuie să îi asigure copilului un mediu liniștit pentru a dormi, să nu fie perturbat de zgomote ori de lumini puternice. În plus, și temperatura ambientală este importantă, dar și hăinuțele cu care este îmbrăcat. De asemenea, copiii pot tresări și în cazul în care scutecul este umed ori au o iritație de scutec.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se pune pe tava de tăiere a moțului. Obiectele alese de copil vor reprezenta înclinațiile profesionale din viitorul lui

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

DESCOPERĂ: Listă de cumpărături pentru BOTEZ

CITEȘTE: Listă de cumpărături pentru maternitate

CITEȘTE: Când se fac botezuri în 2022. Care sunt datele în care îți creștina copilul

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Nicole Cherry, despre operațiile estetice! Are sau nu artista intervenții la nivelul feței: „Nu aș avea de ce să mint”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri