Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre trecerea la ora de vară!
În fiecare an, trecerea la ora de vară se întâmplă la doar câteva zile după echinocțiul de primăvară, 20 martie 2024, când ziua este egală cu noaptea. Astfel, din acest moment, ziua începe să devină mai mare, iar noaptea să scadă până la solstițiul de vară, 20 iunie 2024.
De ce se schimbă ora de ori pe an. Cum a luat naștere obiceiul
Ora se schimbă de două ori pe an, încă de la primele ore ale dimineții. Astfel, în ultima duminică din luna martie, ora 2:00 devine ora 3:00, iar în ultima duminică din luna octombrie ceasul se dă înapoi, ora 3:00 devine ora 2:00.
Acest obicei este foarte popular în jurul lumii, acesta pornind de la ideea de a folosi mai mult orele lungi de lumină ale soarelui vara.
De asemenea, unul dintre primii oamenii care au susținut schimbarea orei de două ori pe an a fost Benjamin Franklin, un practicant al științei electrice și politician american. Acesta a ajuns la concluzia că, ridicându-se devreme din pat, putea folosi mai bine orele de lumină naturală și, prin urmare, economisea electricitate.
Mai mult decât atât, numeroase publicații ale acestuia s-au concentrat pe cum să se profite la maximum de orele de lumină naturală și cum să se economisească energie. Însă, respectivele studii nu au impresionat oamenii, pentru că nu exista un program fix pentru majoritatea activităților.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citește și: Solstițiul de vară 2023. Semnificații și impact asupra zodiilor
Trecem la ora de vară pe 31 martie
Trecerea la ora de vară are loc la data de 31 martie 2024. Acest proces presupune mutarea ceasurilor cu o oră înainte în primele ore ale dimineții, ora 2:00 devine 3:00. De asemenea, această schimbare nu are loc doar în România, ci și în multe alte țări din întreaga lume.
Scopul orei de vară este de a permite oamenilor să profite de mai multă lumină naturală în timpul serii și să economisească energie electrică. Astfel, zilele par să fie mai lungi, iar oamenii pot petrece mai mult timp în aer liber după încheierea programului de lucru.
Citește și: Ce să nu-i spui niciodată fiecărei zodii
Cum ne influențează trecerea la ora de vară
Citește și: Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit- stirilekanald.ro
Cu toate astea, trecerea la ora de vară poate avea diverse efecte asupra oamenilor și asupra societății.
De obicei, acest lucru vine la pachet cu probleme asupra somnului și stării de sănătate. Pentru mulți oameni, trecerea la ora de vară poate perturba ritmul natural al somnului, conducând la insomnie, oboseală și dificultăți în concentrare. Ele sunt legate de perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului, care reglează ciclurile de somn și de veghe.De asemenea, multe persoane simt cum starea lor de spirit se schimbă. Aceștia se pot confrunta cu un nivel ridicat de anxietate sau depresie, deoarece ajustările bruște ale rutinei zilnice pot fi dificil de gestionat pentru unii și pot afecta în mod negativ sănătatea mentală, punând o presiune suplimentară asupra capacității de adaptare și gestionare a stresului.
Astfel, oamenii pot avea nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru a se adapta la noul program și pentru a-și regla ritmul de somn cu ora de vară. Acest lucru poate afecta performanța la locul de muncă și în alte activități zilnice, adăugând presiune suplimentară într-un mediu deja solicitant.
Însă, este important de reținut că trecerea la ora de vară ajută la economisirea energiei, deoarece oamenii folosesc mai puțină lumină artificială în timpul serilor mai lungi de vară.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială!