Primăvara este anotimpul în care pomii se dau cu var, însă unii oameni nu știu care este motivul. Află din rândurile de mai jos de ce se păstrează această tradiție și ce înseamnă!
Este bine știu faptul că oamenii obișnuiesc să vopsească pomii cu var în luna martie, fiind cea mai potrivită perioadă pentru această activitate de oameni gospodari. Cu toate astea, în anumite condiții se poate repeta procesul și în anotimpul toamna. În general, văruirea pomilor se face pentru ca arborii să fie protejați de insectele dăunătoare și de creșterea mușchilor și lichenilor pe scoarța lor, lucru care se întâmplă pe timpul verii.
De ce se dau pomii cu var
Astfel, văruirea pomilor are numeroase beneficii pentru copaci, iar printre cele mai cunoscute sunt protejarea lor de dăunători și de boli, pentru că varul are proprietăți antiseptice și fungicide, mai precis protejează copacii de insecte și ciuperci. Pe lângă protejarea copacilor de tot felul de dăunători ai mediului, pomii arată mult mai îngrijiți și mai proaspeți atunci când sunt vopsiți cu var alb, mai ales când sunt plantați în zone publice, precum grădini, parcuri sau străzi. Cu
Citește și: Ce pedeapsă riscă femeile care plantează flori în fața blocului! Anunțul neașteptat al autorităților
Tradiția de a da pomii cu var
În vremurile de demult, în fiecare primăvară pe tot cuprinsul fostului Imperiu, oameni de la mic la mare ieșeau la văruit copaci, stâlpi şi borduri.
Astfel, se spune că înainte de război acest ritual nu exista, apărând în cel de al Doilea Război Mondial pentru ca aceștia să se ghideze cu ușurință în noaptea de război. În zilele noastre, această practică tradițională protejează pomii de dăunători și de bolile care pot afecta sănătatea și durabilitatea acestora.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Văruirea pomilor este cea mai ușoară metodă de a face acest lucru, însă există și alte practici la care oamenii nu apelează atât de des, pentru a nu lungi procesul. Mai precis, există tratamente cu substanțe chimice sau tehnologii moderne de protecție a copacilor, însă cea mai naturală și sigură este cea de văruire cu var alb. Mai mult decât atât, tradiția de a da pomii cu var alb a devenit o parte importantă a culturii și tradițiilor locale, fiind transmisă de la o generație la alta.
Totodată, este important de reținut că văruirea pomilor se face a doua zi după ce ei au fost curățați, și este necesar să se dea cu var pe scoarța pomilor cu două straturi, nu cu unul singur. Varul pentru pomii fructiferi este făcut din 50 de grame de aracet, 2 sau 3 kilograme de var stins, 250 de grame de sulfat de cupru și 10 kilograme de apă.
Citește și: Totul despre smochine! O sursă efecientă de energie: „Se pot combina la gustarea de dimineață”
La ce ajută varul pentru pomi
Varul ajută pomii prin protejarea scoarței lor împotriva razelor de soare puternice pe timp de vară, iar iarna de gerul neprietenos. De asemenea, în timpul verii, copacii pierd destul de multă apă prin evapotranspirație, proces care conduce la deshidratarea și stresul acestora. Astfel, cu ajutorul varului alb de pe scoarța copacilor se vor reduce pierderile de apă prin reflectarea luminii solare și scăderea temperaturii la suprafața scoarței. Mai mult decât atât, văruirea pomilor previne înghețarea scoarței pe timpul iernii și deteriorarea trunchiurilor în extrasezon, în momentul în care există o diferență destul de mare de temperatură între zi și noapte.