De ce se colindă de Crăciun?


De unde provine acest obicei.

Pe lângă cadouri, meniul mesei de sărbători și împodobitul bradului, la fel de prezente în această perioadă sunt și discuțiile cu privire la colindele de Crăciun. Dar haideți să vedem împreună de ce este important colindatul.

Obiceiul este întâlnit preponderent în Transilvania, însă este omniprezent în această perioadă și în alte regiuni precum Muntenia, Dobrogea, Oltenia sau Banat. Unul din elementele patrimoniului UNESCO, este colindatul în ceata bărbătească, prezent în mare parte în Transilvania.

“ această formă de colindat este una dintre cele mai speciale” declară un specialist în etnologie. De asemenea, particularitățile sunt dictate fie de tradiții preceeștine, fie centrate în jurul nașterii Mântuitorului.

Înainte de 1989 și de căderea regimului comunist, colindatul era o formă de exprimare a superstițiilor, motiv pentru care era interzis. Ulterior, colindul a renăscut și a revenit în scena tradițiilor românești, nu doar la sat, ci și la oraș.

Citeste si: Sărutul sub vâsc de Revelion! Semnificaţia acestei tradiţii foarte vechi!

Acest obicei, al colindatului, este o formă de marcare a sărbătorii creștine, Crăciunul, în toate cele trei zile, iar colindătorii se pornesc încă din Ajun. În Transilvania, repertoriul colindătorilor cuprinde 30-40 de piese și trebuie să conțină colinde dedicate glorificării nașterii Mântuitorului și omului, ca și creație a Domnului căruia I se mulțumește pentru munca sa.

Colindele au ca elemente centrale agricultori, păstori, pescari, vânători motiv pentru care regăsim astfel principalele ocupații.

“Funcția aceasta de urare a belșugului face din colindă, pe lângă o cântare excepțională, și mijloc de împlinire a năzuințelor omului. Acest gen de colinde care sunt legate de ocupații sunt foarte importante și pentru că ceata merge din casa în casa, nimeni nu este ocolit, indiferent de ce statut social are, nici săracul si nici văduvele nu sunt ocolite de cetele de colindători, tocmai ca să le menească și lor un an îmbelșugat, prosper", declară specialistul.

Acum că ați aflat motivația principală din spatele acestui obicei străvechi, sperăm să vă deschideți casele și inimile către colindătorii care vin să vă binecuvânteze anul acesta.


Abonează-te pe

Citește și:

S-a despărțit de iubit din cauza câinelui: „Dormim amândoi în același pat”

Scandal monstru! Sebastian Dobrincu, de la PRO TV, și-a înșelat iubita cu o cântăreață celebră!

Sărutul sub vâsc de Revelion! Semnificaţia acestei tradiţii foarte vechi!

Obiceiuri şi superstiţii de Anul Nou la români: Pluguşorul şi Sorcova, ceva roşu, bani în buzunar, vâsc şi dans în aer liber

DESCOPERĂ: 4 Tipuri de dressing pentru salata ta de legume

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe grâul pentru COLIVĂ

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri