De ce sa iti iei intotdeauna o pauza de cafea! Sigur nu stiai cate beneficii are!


O ceasca de cafea inseamna mai mult decat o simpla placere de moment pentru iubitorii de cafea, mai ales atunci cand este savurata intr-o zi de lucru.

De fapt, pauzele de cafea sunt extraordinar de importante in a-i ajuta pe oameni sa socializeze si sa se relaxeze, fiind o modalitate de a tine stresul unui job solicitant sub control.

Cine spune ca pauza de cafea este doar o pierdere de vreme?

Ni se recomanda deseori sa facem pauze din lucru si sa ne ridicam de pe scaun pentru a face cativa pasi, iar, in acest context, pauza de cafea este mai mult decat binevenita. Un grup de cercetatori ai Universitatii din Copenhaga, condusi de doctorul Pernille Strøbaek, au venit pentru a intari aceasta recomandare printr-un articol intitulat “Let's Have a Cup of Coffee! Coffee and Coping Communities at Work” (in limba romana: „Sa bem o ceasca de cafea! Cafeaua si mecanismele sociale ce te ajuta sa faci fata provocarilor de birou”). Acest material intareste rolul pauzei de cafea ca un liant social in cadrul unui birou, ajutand colegii sa se apropie mai mult unii de altii si sa se simta, astfel, mai fericiti la locul de munca, sustin specialistii Lavazza.

Inainte de toate, un ajutor pentru sanatate

Nici unul dintre noi nu poate lucra fara intreruperi pentru o perioada indelungata fara sa oboseasca. De aceea, un scurt moment de relaxare si scuza unei pauze de cafea ne da ocazia sa ne reincarcam bateriile, pregatindu-ne sa cucerim orice provocare ce ne apare in cale.

Cafeaua este mai buna bauta alaturi de prieteni si colegi

Chiar daca nu intotdeauna realizam acest lucru, o pauza de cafea este si o ocazie minunata de a socializa cu cei din jurul nostru. Discutiile cu colegii la o cafea buna ne ajuta sa ne cunoastem mai bine intre noi si sa cream mici comunitati, ba chiar sa legam prietenii. Astfel, invitatia la o cafea buna ajuta chiar si cei mai noi membri ai echipei sa se integreze mai bine, transformand mediul de lucru intr-un loc calm si relaxat.

Momente pe care le impartasim cu ceilalti

In acelasi timp, pauza de cafea reprezinta si ocazia perfecta sa impartasim idei cu ceilalti, sa ne prezentam opiniile, sa discutam despre viata si societate sau, pur si simplu, despre ceea ce am mai facut in timpul liber. Din acest punct de vedere, putem considera orice pauza de cafea ca fiind un mic „team building”. De altfel, sa bei o cafea in compania unei persoane de incredere poate avea, adeseori, un rol terapeutic: ne da sansa sa scapam de stres si de incrancenare, povestind despre ceea ce ni se intampla si cerand sfatul si parerea celuilalt.

Pauza de cafea, un plus si pentru companii

Un angajat relaxat este un angajat mai creativ si mai productiv. In lipsa stresului ce poate cauza blocaje mentale, suntem liberi sa ne bucuram mai mult de munca noastra, iar discutiile din pauza de cafea se pot transforma spontan in sesiuni de brainstorming sau in schimburi de experienta. Tocmai de aceea, nu este deloc o coincidenta faptul ca tot mai multe birouri includ zone de relaxare special amenajate.

Dar cum arata pauza ideala de cafea?

In cele mai multe locuri de munca, oamenii prefera sa stea la birou pana la ora pranzului, ca apoi sa isi ia pauza in cursul dupa-amiezii. Ba mai mult, cele cateva pauze pe care si le permit se umplu cu discutii telefonice ce pot deveni obositoare sau cu alte sarcini mici de birou. Cu toate acestea, pauza ar trebui sa ramana pauza. Studiul cercetatorilor danezi a revelat faptul ca pauzele scurte, dar dese, sunt cel mai bun mod de ne reincarca bateriile. Astfel, o mica pauza de cafea ne ajuta sa ne refacem rezervele de energie, revenind la birou mai motivati sa ne facem treaba bine.


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Informatiile zilei

Ce știm, de fapt, despre Coronavirus? Descoperirea este de ultim moment

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri