De ce poartă batic turcoaicele. "Hainele noastre tradiționale reprezintă cultura noastră bogată și istoria de 5.000 de ani"

De ce poartă batic turcoaicele.
De ce poartă batic turcoaicele. "Hainele noastre tradiționale reprezintă cultura noastră bogată și istoria de 5.000 de ani"

Cum se îmbracă femeile din Turcia și de ce poartă batic turcoaicele. Ce reprezintă acest accesoriu vestimentar.

Persoanele care au călătorit în Turcia sau au urmărit seriale turcești au observat faptul că femeie poartă batic. Iată de ce poartă turcoaicele batic, de fapt.

Într-o țară preponderent islamică, unde aproape 94% dintre cetățenii Turciei sunt musulmani, regulile sunt foarte clare pentru toată lumea. Islamul reprezintă religia majoritară în Turcia, datând de la începuturile Imperiului Otoman. Tradițiile turcești provin în mare parte din cea mai răspândită credință locală care este islamul.

Un musulman adevărat găsește toate răspunsurile la întrebările sale în Coran, cartea creată de proorocul Mohamed.

De ce poartă turcoaicele batic

Femeile care trăiesc în credința islamică trăiesc în ascultare permanentă în raport cu soțul și cu membrii familiei, iar ținuta pe care o poartă zi de zi este una cu care femeile din Vest nu sunt obișnuite.

Coranul stabilește niște reguli cu privire la felul în care trebuie să se îmbrace o femeie, dar acestea au fost interpretate în diferite culturi cu diferită strictețe.

Imbracaminte musulmana femei
Cum se imbraca femeile musulmane[Sursa foto: PixaBay]


În Afghanistan, spre exemplu, femeile trăiesc o perioadă dificilă, după ce talibanii au revenit la putere. Acestea nu au voie să meargă la școală, nu pot ieși în oraș decât însoțite de către rude de sex masculin și nu au voie să își arate nici măcar un centimetru din piele, astfel că trebuie să fie acoperite din cap până în picioare.

Îmbrăcăminte musulmană femei

De ce poartă turcoaicele batic
Iată de ce poartă turcoaicele batic [Sursa foto: PixaBay]


După ce talibanii au cucerit în luna august 2021 capitala țării, mai multe femei afghane au decis să protesteze față de codul strict vestimentar impus de către talibani.

Fiecare regiune din Afganistan are propriile haine tradiționale, dar, în ciuda diversității, toate au o temă comună: multă culoare, paiete și broderii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: FASHION: Moduri de a purta eșarfa pe cap vara aceasta

„Aceasta este rochia noastră autentică. Femeile afgane poartă haine atât de colorate. Burqa de culoare neagră nu a făcut niciodată parte din cultura afgană. Timp de secole am fost o țară islamică, iar bunicile noastre au fost îmbrăcate modest în propriile lor haine tradiționale, nu în burqa neagră. Hainele noastre tradiționale reprezintă cultura noastră bogată și istoria de 5.000

de ani, ceea ce face ca fiecare afgan să se simtă mândru de cine este", a scris pe Twitter Spozhmay Maseed, activistă pentru drepturile omului, în Virginia.

Chiar și cei care au locuit în cele mai conservatoare părți ale țării spun că nu au văzut niciodată femei îmbrăcate în niqab, care este un voal pentru față și care lasă descoperită zona din jurul ochilor.

De asemenea, Niqabul poate fi purtat cu un voal pentru ochi separat.

Ce este burka
Ce reprezintă burka[Sursa foto: PixaBay]

„Am postat acea fotografie pentru că suntem femei afgane, suntem mîndre de cultura noastră și credem că identitatea noastră nu poate fi definită de vreun grup terorist. Cultura noastră nu este întunecată, nu este în alb-negru- este colorată, frumoasă. Există artă, există artizanat și există identitate", spune Lima Halima Ahmad, cercetător afgan în vârstă de 37 de ani și fondatoare a unei asociații afgane pentru drepturile femeilor.

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

„Femeile au avut de ales. Mama mea purta un voal lung și mare, iar unele femei au ales să poarte altele mai mici. Codurile vestimentare nu au fost aplicate femeilor. Suntem femei afgane și nu am văzut lucruri de genul acesta în care ești complet acoperit, cu un fel de uniformă neagră, cu mâini acoperite și cu ochii care nu se văd", a spus Lima Halima Ahmad, referindu-se la mitingul pro-taliban.

Citeste si: CITEŞTE: De ce poartă femeile batic în biserică

În Turcia, însă, lucrurile sunt mai relaxate. Femeile turcoaice au dezvoltat un adevărat cod vestimentar de la care nu se abat și care fascinează prin varietate și frumusețe. La poarta Orientului, multe femei din Turcia aleg să poarte batic simplu sau colorat. Femeile și-au câștigat în instanță dreptul de a purta hijabul.

Turcia a aprobat în premieră purtarea valului islamic de către polițistele în uniformă, potrivit unei decizii a justiției publicată în 2016 în Monitorul Oficial, relatează AFP.

Femeile care lucrează în poliție "vor putea avea capul acoperit" sub caschetă sau beretă, cu condiția ca acest văl "sa fie de aceeași culoare ca uniforma și să nu aibă motive aplicate".

La fel ca în România, multe femei în vârstă aleg să poarte batic, dar sunt și tinere care adoptă acest stil și aleg eșarfe.Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ea e singura femeie musulmană care are voie să stea fără voal. Cine este şi ce avere impresionantă are

Vedetele din România au arătat TOT la plajă! Cele mai frumoase femei au pus pe jar fanii cu formele lor

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Mesaje de Sf. Ilie 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulți ani!” pe 20 iulie

Dolce & Gabbana a lansat prima colectie de hijaburi! Uite cum arata modelele

Duminică, de la ora 14:30, la ”Asta-i România”, urșii ”cerșetori” de pe Transfăgărășan

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies