De ce al doilea copil este mai rebel si mai neascultator fata de primul


"Am educat toti copiii la fel, dar fiecare se comporta in mod diferit", este o expresie pe care o folosesc mamele destul de des, ca pe o scuza, atunci cand unul dintre copii este mai razvratit, indisciplinat sau agresiv cu alti copii.

Totusi, cercetatorii spun ca nu poti sa-ti educi toti copiii la fel.

Poate ca iti mentii aceeasi filosofie sau reguli generale, dar pentru fiecare dintre copii ai cerinte diferite si ii tratezi diferit.

Intotdeauna fratii mai mari au mai multe responsabilitati si sunt mai disciplinati, iar cei mici sunt mai rebeli, nelinistiti, obraznici sau neascultatori.

Personalitatea celui de-al doilea copil

Cercetatorii spun ca ordinea nasterii conteaza si influenteaza dezvoltarea personalitatii copilului. Este vorba despre teoria ordinii, descrisa de nenumarati psihologi din secolul trecut.

Citeste si: STUDIU: Un parinte bun face trei lucruri extrem de simple

Citeste si: Comportamentul mamelor se schimba la al doilea copil, arata un studiu

Si spune ca parintii au roluri diferite, cu fiecare dintre copii:

- Cu primul suntem incepatori, totul este nou, primeste intreaga noastra atentie, suntem superprotectivi, il rasfatam, ne facem griji, temeri, gresim ... De asemenea, suntem mai exigenti cu primul, mai fermi si mai stricti.

- Cu cel de-al doilea, ne relaxam. Deja stim ca atunci cand are febra de 37,5° nu trebuie dus la camera de garda sau nu se intampla nimic daca micutul cade in parc. Avem mai multi copii si mai mult de lucru de facut, astfel incat cerem mai mult de la primul, in timp ce cel mic scapa de multe reguli si sarcini.

citeste continuarea pe copilul.ro

 


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Pentru tine

Maria Ghiorghiu anunță sfârșitul: „Ne apropiem cu pași repezi!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri