Cum ştii dacă eşti pregătit să te muţi din căminul studenţesc într-un apartament?


Viaţa de student este una condimentată din toate punctele de vedere şi plină de întâmplări pe care nu le vei uita prea curând. De la petreceri până în zori, la întârzieri la examene sau restanţe de care ţi-e teamă, studenţia este o perioadă de care e bine să te bucuri din plin. Şi dacă în anii de studiu, ca să poţi gusta din plin din experienţă, e bine să treci prin stadiul de a locui la cămin, imediat după finalizarea cursurilor sau cât mai aproape de anul terminal vine vremea să te muţi la „casa ta”, indiferent dacă e vorba de un apartament de închiriat sau unul de vânzare ori de împărţirea cheltuielilor cu un coleg de apartament sau traiul pe cont propriu. Dacă vrei să ştii dacă eşti pregătit să îţi iei acest angajament şi ce presupune să locuieşti în afara căminului studenţesc, am pregătit pentru tine câteva îndrumări, ca să îţi fie mult mai uşor să faci tranziţia.


Ce presupune să te muţi din campus


Beneficiile de care vei avea parte imediat ce alegi să locuieşti într-un apartament închiriat sau unul pe care ai ales să îl cumperi, cu ajutorul unui credit, sunt foarte multe, dar aici le vei regăsi pe cele mai importante dintre ele.


1. Vei avea parte de intimitate. În sfârşit, nu mai eşti nevoit să depinzi de programul celorlalţi colegi, care aveau chef de distracţie când tu te pregăteai să dormi sau care lăsau o adevărată inundaţie la baie când tu veneai obosit şi cu dorinţa de a face un duş. Te poţi odihni după bunul plac şi nu vei mai depinde de orarul altor persoane. Totodată, curăţenia pe care ai lăsat-o în urmă se va păstra mai mult timp, deci te poţi bucura de linişte şi relaxare, ca în propria ta casă.

2. Poţi găti liniştit. De cele mai multe ori, nu găseai pe etaj mai mult de o bucătărie comună pentru toţi cei care locuiau acolo. Cocktailul de mirosuri sau vase lăsate în chiuvetă nu sunt întocmai cele mai bune lucruri din lume, nu-i aşa? Dacă te vei muta pe cont propriu, vei avea libertatea de a-ţi prepara singur mesele, într-un mediu plăcut şi curat.

3. Vei avea mai mult spaţiu. Gata cu paturile suprapuse sau cele de o persoană. În apartamentul unde te vei muta, vei beneficia de un pat mare, confortabil, unde îţi vei petrece dimineţile târzii de weekend, când nimeni nu va face zgomot când tu vrei să leneveşti în faţa televizorului.

4. Vei avea stabilitate. N-o să mai fie nevoie să te muţi de la an la an. Asta înseamnă că poţi aduce îmbunătăţiri spaţiului în care locuieşti, pentru că vei avea suficient loc să îl umpli cu piese de mobilier sau gadgeturi pe care vei fi sigur că nu le mai foloseşte şi altcineva. Asta te va responsabiliza mai mult pentru următorul pas pe care, probabil, urmează să îl faci, acela de a-ţi întemeia o familie.

5. Vei avea mai puţine reguli de urmat. De acum, vei putea să aprinzi lumânări atunci când ai chef de aromoterapie, vei putea lăsa geamul deschis atât cât consideri necesar, vei crea ce temperatură îţi este pe plac în interiorul casei şi vei putea sta până la ore târzii fără a-i deranja pe alţii.

La ce ar trebui să te aştepţi


Atunci când faci un upgrade, trebuie să te aştepţi la mici angajamente, aşa cum are orice adult într-o viaţă normală. Responsabilităţile, chiar dacă mai multe decât în cazul în care ai locui la cămin, îţi vor aduce şi satisfacţii mari când vei observa că te descurci de minune din noul tău statut. Iată care ar fi acestea:


1. Vei avea cheltuieli mai mari. Dacă taxa de a locui în cămin era foarte accesibilă, un apartament presupune sume mult mai mari pentru a fi administrat. În afară de chiria propriu-zisă, va trebui să plăteşti utilităţile de care te vei folosi, adică gazul, lumina şi apa, dar şi cheltuieli comune pentru întregul bloc în care se află locuinţa în care te vei muta. Asta ar ridica cu mult cheltuielile tale lunare, iar înainte să faci acest pas, e bine să faci nişte calcule care să îţi arate dacă veniturile tale le vor putea susţine.

2. Va trebui să ai grijă la vecini. Chiar dacă vei pleca din căminul studenţesc, asta nu înseamnă că nu îţi vei dori să organizezi câte o petrecere din când în când. Vecinii tăi s-ar putea să nu fie de acord cu muzică până târziu în noapte, aşa că va trebui să te acomodezi condiţiilor impuse de ceilalţi locatari.

3. Va trebui să înveţi să găteşti. Asta dacă nu vrei să cheltuieşti o avere pe mâncare. În campus, probabil puteai servi masa cu foarte puţini bani, ca un beneficiu adus studenţilor, însă în afara lui va trebui să plăteşti pentru mâncare o sumă mult mai mare. Aşa că ar fi bine să înveţi să găteşti. Dar nu te speria, odată ce vei testa câteva reţete, e posibil să dezvolţi o adevărată pasiune pentru domeniul culinar. Trebuie doar să începi de undeva!


Să te muţi în afara căminului studenţesc este un pas important din viaţa ta, aşa că, dacă vrei să ai parte de o experienţă fericită, caută pe Storia.ro cele mai bune oferte de apartamente de închiriat sau de vânzare, ca să începi această etapă cu dreptul.


Citește și:

Cum să consumi ceai verde dacă vrei să slăbeşti

Bloggerita Alina Ceusan munceste non-stop! Unde pleaca in vacanta

Vrei sa-ti prepari acasa mancarea preferata a Simonei Halep? Uite reteta pentru celebra placinta cu praz

Cod galben de ploi 13 - 15 iunie. Jumatate de tara e vizata

Gimnasta Larisa Iordache are coronavirus! Primele declarații după ce a fost depistată pozitiv cu COVID-19

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Horoscop zilnic joi, 29 octombrie 2020. Nativii zodiei Balanță vor să trăiască o nouă dragoste!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri