Cum știi că te-a deocheat cineva


O mulțime de oameni au auzit măcar o dată despre noțiunea de ”deochi”. Unii îi înțeleg semnificația, alții, din contră, nu prea știu ce presupune.


In articol:

Ce este deochiul 

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, deochiul este definit astfel: putere atribuită unor oameni, de a îmbolnăvi pe cei asupra cărora își fixează privirea (cu răutate, invidie etc.). Este efectul privirii care deoache; boală pricinuită de această privire.

”Dintre toate credinţele noastre străvechi, privitoare la cauzele bolilor, aceea pe care o găsim nu numai la toate popoarele din Europa ci şi la întreaga omenire de pe faţa pământului e credinţa de deochi. Pe când celelalte credinţe şi surperstiţii sunt împărtăşite numai de masele inculte şi de populaţiile sălbatice sau semicivilizate, acelea privitoare la deochi au prins rădăcini adânci până şi în sufletul acelora pe care cultura ar fi trebuit să-i facă mai sceptici şi nu atât de lesne încrezători ca poporul de rând. Aceasta se explică prin faptul că efectele aşa-numitului „deochi' s-au arătat, în unele cazuri, aşa de uimitoare, încât au pus pe gânduri şi pe cei mai luminaţi, zdruncinîndu-le neîncrederea şi scepticismul”, scrie Aurel Candrea în volumul „Folclorul medical român comparat' apărut în 1999 la Editura Polirom, potrivit adevarul.ro.

Cum se manifestă deochiul și cine deoache

Cei care cunosc acest fenomen spun spun că deochiul poate provoca stări foarte neplăcute, cum ar fi valuri de căldură în tot corpul, transpirație, dureri puternice de cap și de stomac. ”Este posibil ca unii oameni, cu sau fără voie, să transmită un flux bioenergetic şi să deranjeze aura celuilalt, deşi persoana care face lucrul acesta stăpâneşte sau nu această capacitate. Etimologic, deochi înseamnă că, datorită privirii, poţi să-l deranjezi pe celălalt”, a explicat muzeograful Carmina Maior, conform sursei citate.

Cei mai vulnerabili în fața deochiului sunt copiii. Din acest motiv, părinții obișnuiesc să le pună bebelușilor un șnur roșu, la încheietura mâinii.

”Copiii mici sunt consideraţi foarte fragili, şi atunci mamele leagă aţă roşie la încheietura mâinii, roşul era considerat apărător fiind culoarea sângelui, culoarea vieţii. Această culoare, dacă este în cantitate mare, favorizează puţin pulsul, accelerează tensiunea, temperatura corpului. Prin faptul că accelerează circulaţia, pulsul, deblochează acel blocaj energetic. Copilul mic trebuie ferit până e botezat, ferit cu amulete, cruciuliţe”, a mai adăugat Carmina Maior.

De asemenea, poți fi deocheați ușor și flăcăii, fetele frumoase, mirii sau lăuzele. Spre exemplu, în localitatea sibiană Răşinari, există credinţa că, dacă mama care alăptează a rămas din nou însărcinată şi continuă să-şi hrănească bebeluşul la sân, ambii copii, şi cel mic şi cel pe care îl poartă în pântece, pot fi deocheaţi foarte uşor. Mai mult decât atât, nu doar oamenii pot fi deocheați, ci și animalele sau păsările de curte.

Ce să faci dacă ai fost deocheat

Împotriva stărilor neplăcute provocate de deochi există tot felul de practici și descântece, una dintre cele mai cunoscute este rostirea rugăciunii Tatăl Nostru. Un alt gest cunoscut spune că trebuie să îndrepți hotărât mâna cu arătătorul și degetul mic ridicate spre persoana care se presupune că ar deochea. Astfel, vei fi ferit de rele. De asemenea, o altă tradiție spune că persoana care se presupune că a fost deocheată trebuie să fie scuipată de trei ori pe frunte, ca să își revină. Între cele trei episoade, se face câte o pauză scurtă, în care se numără invers de la 10 la 1. După ce a fost scuipată a treia oară, se dă cu limba peste frunte, iar dacă gustul care se simte este unul sărat înseamnă că persoana respectivă a fost deocheată.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop

Cine face primul pas și cum o să te sărute în funcţie de zodie? Berbecul e rapid şi pasional!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Multimedia
Parteneri