Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023

Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023
Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023

Persoanele care vor să își completeze stagiile de cotizare la sistemul public de pensii o pot face și în anul 2023. Mecanismul prevăzut prin OUG 163/202 stabilește că oamenii interesați trebuie să își cumpere vechimea în muncă, achitând anumite sume de bani, stabilite prin raportarea la salariul minim pe economie.

Oamenii care își doresc să își completeze stagiile de cotizare la sistemul public de pensie o pot face achitând anumite sume de bani. Totul se va face în baza unui contract de asigurare socială încheiat de solicitant și casele de pensii.

Citește și: Scăderea natalității în România este alarmantă. De ce nu mai fac femeile copii?

Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023

În baza acestui contract, persoana achită retroactiv o sumă de bani potrivită lunilor pentru care nu a cotizat la fondul de pensii.

OUG 163/2020 stabilește că:  „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România

aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Cei care au cotizat în alte state, unde se aflau să muncească, nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

Citește și: Se oferă 6.000 de lei de persoană. Ce categorie de români poate primi banii în orice moment

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023
Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023[Sursa foto: shutterstock]

Cum se fac plățile retroactive

OUG 163/2020 stabilește că plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă.

Se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține cel care solicită. În document vor fi înscrise perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

Conform reglementărilor în vigoare, cei interesați să-și plătească retroactiv contribuțiile mai pot încheia contracte până la data 1 septembrie 2023. Apoi, mecanismul ar fi trebuit reglementat prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019). Aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată până în ianuarie 2024.

Care sunt cotele lunare de plată

OUG 163/2020 stabilește că se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa de pensii.

În momentul actual, salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar acest lucru presupune că cei interesați vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună. Pentru anul 2022, cota de CAS a fost de 638 lei (25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care a fost completată.

Cei interesați pot alege să plătească integral, într-o singură tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante- stirilekanald.ro

Dacă plata va dura mai mulți ani, valoarea contribuției lunare va fi aceeași. Legea prevede că sumele de plată se stabilesc în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului.

În cazul în care un solicitant nu poate achita suma ce i-a fost stabilită, autoritățile vor lua în calcul numai ce s-a plătit deja la stabilirea vechimii. Acesta nu va suferi nici o sancțiune sau vreo măsură coercitivă pentru restul rămas neachitat.

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.

Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023
Cum se va cumpăra vechimea în muncă în 2023[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Se va oferi o reducere la impozitul pe salariu. Care este suma de bani pe care o primesc salariații care au copii



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

O femeie parcurge zilnic aproximativ 1.600 de kilometri dus-întors, pentru a ajunge la muncă

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Veste pentru zeci de mii de români! Banii de la stat se vor tăia

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave


Cookies