Cum se pregateste parastasul de 40 de zile si ce se duce la biserica si cimitir!


Ca regula generala, parastasul de 40 de zile se face mai inainte de data respectiva. Pentru ca sufletul sa mearga in fata lui Dumnezeu, la judecata particulara, cu jerta de rugaciuni si milostenie adusa de cei care ii fac pomenirea.

 

Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie sa ducem, la slujba de la biserica, vin, coliva, lumanari. Se duce si un colac din care preotul va scoate particica pe care o va aseza pe icoana. Si din care va imparti bucatele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomana vor fi binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune din Molitfelnic.
Potrivit traditiei, pe langa haine si incaltaminte, se dau de pomana si obiecte de uz casnic. Si, desigur, bucate (neaparat de post, daca parastasul se face in timpul postului. Chiar daca raposatului ii placea numai mancarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primita” in zilele de post.
Tot potrivit traditiei, crucea din piatra ar trebui ”ridicata” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces. Crucea din lemn ramane si ea la mormant, pana cand putrezeste.
Iar noua cruce va fi sfintita de catre preot, printr-o slujba speciala. La mormant se aduc: un vas cu apa curata, busuioc, lumanari,tamaie, coliva si putin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce si icoana care a stat pe pieptul raposatului, cand i s-a facut slujba de inmormantare.
Sursa: Libertatea.ro

Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie sa ducem, la slujba de la biserica, vin, coliva, lumanari.

Se duce si un colac din care preotul va scoate particica pe care o va aseza pe icoana. Si din care va imparti bucatele rudelor decedatului. Hainele ce vor fi date de pomana vor fi binecuvantate de catre preot printr-o rugaciune din Molitfelnic.

Ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci in Postul Craciunului! Ghid complet!

Potrivit traditiei, pe langa haine si incaltaminte, se dau de pomana si obiecte de uz casnic.

Si, desigur, bucate (neaparat de post, daca parastasul se face in timpul postului. Chiar daca raposatului ii placea numai mancarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primita” in zilele de post.

Atentie mare! Cum iti dai seama ca ai cununiile legate!

Tot potrivit traditiei, crucea din piatra ar trebui ”ridicata” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces. Crucea din lemn ramane si ea la mormant, pana cand putrezeste. Iar noua cruce va fi sfintita de catre preot, printr-o slujba speciala. La mormant se aduc: un vas cu apa curata, busuioc, lumanari,tamaie, coliva si putin vin. La parastasul de 40 de zile se aduce si icoana care a stat pe pieptul raposatului, cand i s-a facut slujba de inmormantare.

Sursa: Libertatea.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Cine este ANGELA RUSU. "N-am crezut că o să mă mai mărit vreodată! Aveam o repulsie… După trei căsnicii…"

Un milionar celebru a pus ochii pe Alexia Eram! Cum au fost surprinși la un party

Jodie Marsh s-a despărțit de Billy Collins Nuttall după trei ani de relație

Alexia Eram și Mario Fresh, pregătiți pentru pasul cel mare? Fiica Andreei Esca a prins buchetul la o nuntă

De ce se aruncă prima apă de la carne

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

MARIUS MODOVAN: Cine este şi cu ce se ocupă soţul Angelei Rusu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri