Cum scapi de pofta de dulce dupa Sarbatori! Uite ce sfaturi iti da Cori Gramescu!

Cum scapi de pofta de dulce dupa Sarbatori! Uite ce sfaturi iti da Cori Gramescu!
Cum scapi de pofta de dulce dupa Sarbatori! Uite ce sfaturi iti da Cori Gramescu!

Inainte de a ne face planuri trebuie sa intelegem ce se intampla in organismul nostru dupa o perioada de excese alimentare.

 

In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru adulti este recomandat ca maxim 10% din aportul caloric zilnic sa vina din zahar, adica maxim 25 de grame de zahar pe zi. Stii cutia aia de suc la care poftesti? Are 33-39 de g de zahar in ea. Adica mai mult decat ar trebui sa consumi intr-o zi intreaga. Sau felia de cozonac, sau bombonica inofensiva care iti zambeste din cutie, ori portia de pizza de la iesirea de ieri cu prietenii? Toate au zahar.
Mult, care se aduna rapid. Probabil ca daca te-ai trezit devreme, pe la ora 14 ti-ai depasit deja portia de dulce care ar trebui alocata zilnic. Dar sa revenim la ce se intampla in corpul omului care se lasa rapus de pofta de dulce.
Pofta de dulce este intretinuta de consumul regulat de alimente dulci cu un grad ridicat de procesare si un aport crescut de potentiatori de gust.
Consumul crescut de dulce conduce in timp la rezistenta la insulina, prin faptul ca receptorii pentru insulina “se obisnuiesc” cu un nivel crescut al acestui hormon in sange. Este si mecanismul prin care de fiecare data dupa ce mancam dulce, la cateva ore ni se face pofta tot de dulce.
Pofta de dulce se traduce in pofta de dulce procesat, adica tanjim dupa ciocolata, prajituri, patiserie sau inghetata.
Adica dulce procesat, asociat adeseori cu grasimi nesanatoase si aditivi alimentari. Iar astfel pofta de dulce conduce si la un nivel cronic crescut de leptina. Leptina este hormonul care induce senzatia de satietate si ultimele studii arata ca functionarea lui este perturbata de consumul cronic ridicat de fructoza, un tip de dulce folosit intens in dulciurile procesate pentru gustul dulce mai intens. In traducere, nu te saturi niciodata sa mananci dulciuri.
Ceea ce cred ca stiai deja.
Pofta de dulce satisfacuta cu dulciuri procesate aduce un stress suplimentar ridicat pentru ficat, datorita modului in care organismul nostru metabolizeaza fructoza (fructoza este zaharul folosit in industria alimentara pentru prajituri, creme, dulciuri si inghetate). Este cauza principala a ficatului gras de cauza non-alcoolica, de exemplu. Pe lista efectelor negative pe termne lung se mai adauga si riscul ridicat de cancer de pancreas, incidenta crescuta a cariilor dentare, probleme cu rinichii, obezitate, diabet, boala cardiovasculara, hipertensiune arteriala, dependenta de zahar, predispozitie catre Alzheimer, deficiente nutritive si lista continua.
Practic, ori de cate ori ne satisfacem pofta de dulce cu un dulce intens procesat corpul nostru produce insulina in exces, care ne face ca peste cateva ore sa avem iarasi pofta de dulce si tot asa. Intram practic intr-un cerc de foame auto-intretinut si care isi amplifica extremele pe masura ce trece timpul.
Cum scapam de pofta de dulce? Contrar parerii generale, nu e foarte greu sa aduci pofta de dulce intr-o zona controlabila.
Ca sa fiu clara, nu va inchipuiti ca oamenii care mananca sanatos sufera un fel de lobotomie si nu mai au niciodata pofta de dulce. Nicidecum, pur si simplu avem o alimentatie echilibrata si putem sa ne controlam poftele, dar ele nu dispar complet.
Deci, ca sa scapam de pofta de dulce trebuie sa avem un plan de reducere a aportului de zahar zilnic si inlocuirea acestuia cu glucide complexe si fibre.
Si sa ne hidratam bine, cam 2-3 litri de apa pe zi. Deci, timp de 3-5 zile e bine sa consumam la micul dejun 5-8 linguri de muesli, la 2-3 ore de la micul dejun sa mancam 2 fructe dulci. La pranz e bine sa mancam legume mai dulci (morcov, mazare, praz) impreuna cu 1-2 cartofi si eventual ceva carne slaba. Apoi, gustarea a doua a zilei ar trebui sa fie un fruct mai putin dulce, de exemplu o portocala sau o mandarina. La cina mancam 2-4 linguri de orez integral, putina mazare sau o salata asortata si din nou ceva proteine slabe, de exemplu peste sau curcan ori tofu daca suntem vegetarieni.
Dupa 3-5 zile de “reabilitare” a organismului, incepem sa facem miscare usoara. Mers alert, pilates, exercitii usoare de tonifiere care sa ne ajute sa sensibilizam receptorii la insulina. E important ca inca 3-5 zile sa nu fortam suplimentar organismul, pentru ca ne va arunca din nou in cercul de pofta-foame din care tocmai incercam sa scapam.
Apoi ar trebui sa incepem sa corelam alimentatia cu nivelul de efort fizic si cu obiectivul de greutate, jongland cu cantitatea de cereale, legume si fructe consumate zilnic.
In mod normal, daca timp de 3 saptamani reusim sa ne acoperim necesarul de glucide din cereale integrale neprocesate, cartofi, legume dulci si fructe, mecanismul poftei de dulce si al foamei se regleaza si ne putem mentine mai usor dieta in parametri sanatosi.
Sursa: Cori.ro

In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru adulti este recomandat ca maxim 10% din aportul caloric zilnic sa vina din zahar, adica maxim 25 de grame de zahar pe zi. Stii cutia aia de suc la care poftesti? Are 33-39 de g de zahar in ea. Adica mai mult decat ar trebui sa consumi intr-o zi intreaga. Sau felia de cozonac, sau bombonica inofensiva care iti zambeste din cutie, ori portia de pizza de la iesirea de ieri cu prietenii? Toate au zahar. Mult, care se aduna rapid. Probabil ca daca te-ai trezit devreme, pe la ora 14 ti-ai depasit deja portia de dulce care ar trebui alocata zilnic. Dar sa revenim la ce se intampla in corpul omului care se lasa rapus de pofta de dulce.

Pofta de dulce este intretinuta de consumul regulat de alimente dulci cu un grad ridicat de procesare si un aport crescut de potentiatori de gust. Consumul crescut de dulce conduce in timp la rezistenta la insulina, prin faptul ca receptorii pentru insulina “se obisnuiesc” cu un nivel crescut al acestui hormon in sange. Este si mecanismul prin care de fiecare data dupa ce mancam dulce, la cateva ore ni se face pofta tot de dulce.

Pofta de dulce se traduce in pofta de dulce procesat, adica tanjim dupa ciocolata, prajituri, patiserie sau inghetata. Adica dulce procesat, asociat adeseori cu grasimi nesanatoase si aditivi alimentari. Iar astfel pofta de dulce conduce si la un nivel cronic crescut de leptina. Leptina este hormonul care induce senzatia de satietate si ultimele studii arata ca functionarea lui este perturbata de consumul cronic ridicat de fructoza, un tip de dulce folosit intens in dulciurile procesate pentru gustul dulce mai intens. In traducere, nu te saturi niciodata sa mananci dulciuri. Ceea ce cred ca stiai deja.

Pofta de dulce satisfacuta cu dulciuri procesate aduce un stress suplimentar ridicat pentru ficat, datorita modului in care organismul nostru metabolizeaza fructoza (fructoza este zaharul folosit in industria alimentara pentru prajituri, creme, dulciuri si inghetate). Este cauza principala a ficatului gras de cauza non-alcoolica, de exemplu. Pe lista efectelor negative pe termne lung se mai adauga si riscul ridicat de cancer de pancreas, incidenta crescuta a cariilor dentare, probleme cu rinichii, obezitate, diabet, boala cardiovasculara, hipertensiune arteriala, dependenta de zahar, predispozitie catre Alzheimer, deficiente nutritive si lista continua.

Practic, ori de cate ori ne satisfacem pofta de dulce cu un dulce intens procesat corpul nostru produce insulina in exces, care ne face ca peste cateva ore sa avem iarasi pofta de dulce si tot asa. Intram practic intr-un cerc de foame auto-intretinut si care isi amplifica extremele pe masura ce trece timpul.

Cum scapam de pofta de dulce? Contrar parerii generale, nu e foarte greu sa aduci pofta de dulce intr-o zona controlabila. Ca sa fiu clara, nu va inchipuiti ca oamenii care mananca sanatos sufera un fel de lobotomie si nu mai au niciodata pofta de dulce. Nicidecum, pur si simplu avem o alimentatie echilibrata si putem sa ne controlam poftele, dar ele nu dispar complet.

Deci, ca sa scapam de pofta de dulce trebuie sa avem un plan de reducere a aportului de zahar zilnic si inlocuirea acestuia cu glucide complexe si fibre. Si sa ne hidratam bine, cam 2-3 litri de apa pe zi. Deci, timp de 3-5 zile e bine sa consumam la micul dejun 5-8 linguri de muesli, la 2-3 ore de la micul dejun sa mancam 2 fructe dulci. La pranz e bine sa mancam legume mai dulci (morcov, mazare, praz) impreuna cu 1-2 cartofi si eventual ceva carne slaba. Apoi, gustarea a doua a zilei ar trebui sa fie un fruct mai putin dulce, de exemplu o portocala sau o mandarina. La cina mancam 2-4 linguri de orez integral, putina mazare sau o salata asortata si din nou ceva proteine slabe, de exemplu peste sau curcan ori tofu daca suntem vegetarieni.

Dupa 3-5 zile de “reabilitare” a organismului, incepem sa facem miscare usoara. Mers alert, pilates, exercitii usoare de tonifiere care sa ne ajute sa sensibilizam receptorii la insulina. E important ca inca 3-5 zile sa nu fortam suplimentar organismul, pentru ca ne va arunca din nou in cercul de pofta-foame din care tocmai incercam sa scapam.

Apoi ar trebui sa incepem sa corelam alimentatia cu nivelul de efort fizic si cu obiectivul de greutate, jongland cu cantitatea de cereale, legume si fructe consumate zilnic.

In mod normal, daca timp de 3 saptamani reusim sa ne acoperim necesarul de glucide din cereale integrale neprocesate, cartofi, legume dulci si fructe, mecanismul poftei de dulce si al foamei se regleaza si ne putem mentine mai usor dieta in parametri sanatosi.

Sursa: Cori.ro

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Tensiuni aprige în Casa iubirii! Dorobanțu ia o decizie radicală în privința Virginiei: "Zici că am dat foc la bombă!" Ce se întâmplă între cei doi tineri- kanald.ro

Citește și: De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul extrem- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

VIDEO Cât de mult l-a iubit Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană și ce spune despre rolul de tată din viața copiilor ei. „Ce este însă foarte trist este că băieții mei au rămas orfani.”

Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi

Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!

Victor Cornea a reușit să emoționeze un avion întreg cu cererea în căsătorie! Iubitul Andreei Bălan, aplaudat la scenă deschisă

Sarmale cu jumări, rețeta pregătită de Nicoleta Luciu. „Minunea minunilor!”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, mesaj emoționant pentru cel mai important bărbat din viața sa! Iată cum arată tatăl celebrei actrițe

Ce l-a ucis, de fapt, pe Helmut Duckadam


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies