Cum sa faci pieptul de pui perfect la gratar! Sfaturi pretioase de la Chef Adi Hadean!


Cum sa faci pieptul de pui perfect la gratar! Sfaturi pretioase de la Chef Adi Hadean!

Crezi ca stii sa pregatesti ca la carte banalul piept de pui la gratar? Juratul de la MasterChef a scris pe blog cateva sfaturi pentru un piept de pui "aromat, gustos si zemos", dupa cum spune chiar el.

 

"În cele mai multe localuri în care ceri piept de pui (de casa omului nu mai vorbesc), primeşti un soi de ceva uscat, aţos, fără gust, enervant şi frustrant. E păcat. Puiul, fie el crescut la grămadă sau într-o curte, merită un final mai bun. Cel mai tare mă deranjează pieptul feliat, bătut bine şi fript până-i ca iasca. Mulţi bucătari aleg tehnica asta (bună la şniţel, dar nu mai departe) pentru că se tem că pieptul va rămâne crud în mijloc dacă-l frig întreg (sau în jumătăţi).
Sigur, decât să-i dai cuiva piet de pui rare sau medium rare, mai bine-l frigi până nu se mai înţelege nimic din el. Sau mai bine-i recomanzi altceva. Totuşi, speranţă există, după cum există şi metode prin care poţi hrăni omul cu piept de pui aromat, gustos şi zemos, fără a fi crud", a scris Adi Hadean.
Urmeaza sfaturile acestea, iar friptura ta de pui va fi perfecta:
"1) Aromarea: curăţă pieptul de pui, şterge-l cu un şervet.
Zdrobeşte într-un blender câteva frunze de pătrunjel, câteva de busuioc, câteva de rozmarin, împreună cu coaja unei lămâi şi zeama acesteia. Poţi să pui şi un vârf de linguriţă de muştar de Dijon, dulce. Obţii o pastă viu colorată. Unge bine pieptul de pui şi lasă-l la rece, înfoliat, măcar 4 ore (peste noapte e chiar mai bine).
2) Frigerea: lasă puiul să ajungă la temperatura mediului (21-22 grade Celsius).
Pune-l apoi pe un grătar, pe foc potolit (dă jarul la o parte, dacă-i grătar cu jar). Roteşte-l pe toate părţile, 12-15 minute, poate 18 dacă e mai gros.
3) Verificarea: Ia o ţepuşă din metal, înfige-o în pieptul de pui, în partea cea mai groasă. Ţine-o acolo cinci-şase secunde. Lipeşte-o apoi de încheietura mâinii, pe interior. Dacă e fierbinte (nu te va frige, stai liniştit), puiul e făcut destul.
Dacă-i doar călduţă, mai lasă puiul pe grătar (tigaie, de ce nu?) încă patru-cinci minute.
4) Plasa de siguranţă: în momentul în care pui pieptul de pui pe grătar, porneşte cuptorul şi lasă-l să se încingă la 200 de grade Celsius. Dacă ai senzaţia că puiul tău se rumeneşte prea tare la exterior (poate ai avut focul prea tare, jarul prea aproape etc) şi în mijloc încă-i doar călduţ, ia-l de pe grătar şi ţine-l cinci -şase minute în cuptorul încins", a incheiat el.

"În cele mai multe localuri în care ceri piept de pui (de casa omului nu mai vorbesc), primeşti un soi de ceva uscat, aţos, fără gust, enervant şi frustrant. E păcat. Puiul, fie el crescut la grămadă sau într-o curte, merită un final mai bun. Cel mai tare mă deranjează pieptul feliat, bătut bine şi fript până-i ca iasca. Mulţi bucătari aleg tehnica asta (bună la şniţel, dar nu mai departe) pentru că se tem că pieptul va rămâne crud în mijloc dacă-l frig întreg (sau în jumătăţi). Sigur, decât să-i dai cuiva piet de pui rare sau medium rare, mai bine-l frigi până nu se mai înţelege nimic din el. Sau mai bine-i recomanzi altceva. Totuşi, speranţă există, după cum există şi metode prin care poţi hrăni omul cu piept de pui aromat, gustos şi zemos, fără a fi crud", a scris Adi Hadean.

Urmeaza sfaturile acestea, iar friptura ta de pui va fi perfecta:

"1) Aromarea: curăţă pieptul de pui, şterge-l cu un şervet. Zdrobeşte într-un blender câteva frunze de pătrunjel, câteva de busuioc, câteva de rozmarin, împreună cu coaja unei lămâi şi zeama acesteia. Poţi să pui şi un vârf de linguriţă de muştar de Dijon, dulce. Obţii o pastă viu colorată. Unge bine pieptul de pui şi lasă-l la rece, înfoliat, măcar 4 ore (peste noapte e chiar mai bine).

2) Frigerea: lasă puiul să ajungă la temperatura mediului (21-22 grade Celsius). Pune-l apoi pe un grătar, pe foc potolit (dă jarul la o parte, dacă-i grătar cu jar). Roteşte-l pe toate părţile, 12-15 minute, poate 18 dacă e mai gros.

3) Verificarea: Ia o ţepuşă din metal, înfige-o în pieptul de pui, în partea cea mai groasă. Ţine-o acolo cinci-şase secunde. Lipeşte-o apoi de încheietura mâinii, pe interior. Dacă e fierbinte (nu te va frige, stai liniştit), puiul e făcut destul. Dacă-i doar călduţă, mai lasă puiul pe grătar (tigaie, de ce nu?) încă patru-cinci minute.

4) Plasa de siguranţă: în momentul în care pui pieptul de pui pe grătar, porneşte cuptorul şi lasă-l să se încingă la 200 de grade Celsius. Dacă ai senzaţia că puiul tău se rumeneşte prea tare la exterior (poate ai avut focul prea tare, jarul prea aproape etc) şi în mijloc încă-i doar călduţ, ia-l de pe grătar şi ţine-l cinci -şase minute în cuptorul încins", a incheiat el.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ion Șmecherul s-a stins din viață foarte tânăr! Câți ani avea, de fapt, protejatul familiei Sterp

Monica Gabor și Mr. Pink au pus iar ”paie pe foc”! Cum i-au surprins paparazzi

Tușești sau ai gâtul iritat? Sfaturi esenţiale pentru a trece cu bine peste iarnă

DESCOPERĂ: 5 tipuri de paltoane pentru femei și cum să le porți corect

DESCOPERĂ: Cine este CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU. Biografie: data nașterii, vârstă, copilărie, de ce nu s-a însurat

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Fashion

Prognoza modei cu Irisha. Soare sau tunete și fulgere pentru ținutele purtate de Andreea Bălan, Cristina Ich, Feli, Iuliana Luciu, Nicole Cherry, Halsey și Monica Bellucci

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri