Dacă vrei să ai succes în viaţă ca introvertit, este important să ţii cont de trăsăturile tale de personalitate şi să te adaptezi pentru a performa cu uşurinţă la locuri de muncă noi.
Într-o lume a businessului bazat pe succes şi performanţă, poate pe multe interacţiuni şi networking, este greu să ai succes ca introvertit.
1. Ca să ai succes profesional, găseşte un job care se potriveşte personalităţii tale
Chiar dacă eşti mai introvertit şi îţi place să lucrezi mai mult singur, există multe joburi pentru tine. Este important să îţi pui în valoare abilităţile, competenţele şi atuurile. Locurile de muncă ce apreciază atenția la detalii, abilitățile excelente de ascultare și capacitatea de a lucra independent sunt toate alegeri ideale. Carierele care necesită mult networking, apeluri la rece sau vorbirea în public pot fi nepotrivite.
Dacă eşti foarte bun la matematică şi informatică, poţi deveni programator sau contabil. Sau dacă îţi place foarte mult să scrii, poţi fi redactor şi specialist în marketing. Dacă ţii cont de calităţile tale, cu siguranţă poţi descoperi meseria care ţi se potriveşte cel mai bine.
2. Ia-ţi notiţe
Dacă ești introvertit, sunt șanse să te simți mai confortabil să te exprimi în scris decât prin vorbire. În timp ce extrovertiții tind să gândească cu voce tare, probabil că preferi să iei în considerare cu atenție o problemă înainte de a-ţi împărtăși gândurile altora.
Utilizează acest lucru în avantajul tău, notându-ţi gândurile înainte de întâlniri sau şedinţe. Pentru situații profesionale, adu notiţe sau o schiță a tuturor problemelor sau subiectelor pe care vrei să le vezi abordate. Pentru situații sociale, gândeşte-te la câteva subiecte posibile de conversație pe care le poți aborda - acestea sunt deosebit de utile în timpul acelor inevitabile pauze incomode.
3. Fii realist cu ceea ce poţi face
Nu este neobișnuit ca un extrovertit să treacă direct dintr-o zi plină de muncă la bar pentru a bea ceva cu prietenii. Ca introvertit, este mai probabil să fii epuizat până la sfârșitul zilei, să nu îți dorești nimic altceva decât să mergi acasă și să te relaxezi singur.
Fii realist atunci când vine vorba de a accepta invitații sociale și legate de muncă. În loc să planifici evenimente sociale în serile din timpul săptămânii, acceptă că este mult mai probabil să te bucuri de interacțiunea socială în weekend.
4. Concentrează-te pe punctele tale forte
În timp ce a fi introvertit într-o lume plină de extrovertiți se poate simți cu siguranță ca un dezavantaj uneori, totul ţine de cum îţi utilizezi punctele forte. Ca introvertit, este mai probabil să absorbi rapid informații (pentru că știi să asculți), să fii atent când vine vorba de dinamica de grup și să vezi lucruri pe care alții le pot rata.
Folosește aceste abilități în avantajul tău, ori de câte ori este posibil. Fii conștient de punctele forte care vin cu introversia și concentrează-te pe perfecționarea și dezvoltarea acestor abilități și trăsături.
5. Ieși din zona ta de confort (din când în când)
Din păcate, vor fi momente când te vei afla într-o cameră înconjurat de extrovertiți. Când te afli în aceste situații, este important să nu cedezi tendințelor tale naturale de a-i lăsa pe toți ceilalți să vorbească. Să urmezi un curs de public speaking poate fi o modalitate excelentă de a te pregăti pentru momente ca acestea.
Forțându-te să-ți exersezi abilitățile de vorbire în public și de conversație neîntreruptă îţi poate aduce beneficii în toate domeniile vieții tale, oferindu-ți încrederea necesară pentru a ieși în afara zonei de confort atunci când este nevoie.
Ţine cont de sfaturile de mai sus, dacă eşti introvertit, şi vei avea mai multe şanse să ai succes profesional, dacă eşti o persoană introvertită.
Photo: William Fortunato / Pexels