Cum poti depista cancerul de piele inainte ca acesta sa apara


Incidenta cancerului de piele este în crestere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice si obiceiului bronzarii artificiale, la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresiva forma: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îsi pierd viata în primul an de la diagnostic. Medicii dermatologi recomanda screeningul cancerului de piele nu doar vara, ci si toamna, dupa o expunere îndelungata la soare.

Dermatoscopia digitala cu lumina polarizata full HD, introdusa recent, în premiera, în Romania este cea mai fina metoda de preventie a cancerului de piele, oferind o imagine a alunitelor marita si de 140 de ori, full HD, si ajutandu-i pe medici sa faca diferenta mult mai usor între leziunile benigne si cele maligne.

Daca este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proportie de 95%, un rol important în preventie avandu-l dermatoscopia - o investigatie non-invaziva, nedureroasa, care dureaza cateva secunde. Dermatoscopia, o investigatie care dureaza cateva secunde, poate depista la timp modificarile îngrijoratoare ale alunitelor si poate înclina balanta diagnosticului de malignitate sau benignitate. Cu ajutorul acestei investigatii se pot observa microscopic dispozitia pigmentului si a vaselor de sange si permitand astfel diagnosticarea precoce a melanomului si a leziunilor precanceroase cutanate.

Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer, care îsi are originea în celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Sub actiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza în mod agresiv tesuturile din jur. În ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce în ce mai multi tineri.

Sursa: doctorulzilei.ro


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Informatiile zilei

ANM, veste îngrijorătoare! Un nor de praf asiatic va traversa România

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri