Cum iti poate veni in ajutor, in cariera, un curs arhivar oferit de Cursuriautorizate.eu ?


Cum iti poate veni in ajutor, in cariera, un curs arhivar oferit de Cursuriautorizate.eu ?

Cum iti poate veni in ajutor, in cariera, un curs arhivar oferit de Cursuriautorizate.eu ?

Intr-o societate care se misca din ce in ce mai alert si care nu lasa decat resturi in urma, din cauza digitalului care consuma si acapareaza totul, exista profesii vechi care inca rezista si care, desi uneori se indreapta catre logica digitalului in sine, raman inca nedeteriorate si se agata de vechile traditii. Acest lucru este pentru a ne permite sa ne pastram memoria istorica, documentele care vorbesc despre cum am fost noi si cele care spun aceeasi poveste pe care cei mai tineri nu o cunosc sau vor sa o cunoasca, chiar daca s-a intamplat

in urma cu cateva decenii. Aceasta, in practica, este opera foarte valoroasa a arhivarului, chiar daca este doar o scurta sectiune transversala a sarcinilor si importantei sale. Arhivar este o meserie frumoasa, care se invata. Se pot face studii de specialitate prin aplicare la un curs online care va va introduce in aceasta frumoasa lume.

 

Ce face arhivarul?

 

Arhivarul este o figura care are legatura cu conservarea si reordonarea documentelor cu o anumita importanta istorica, culturala sau de afaceri. Sa va explicam mai intai cine nu este arhivarul. Chiar daca s-ar putea sa credeti acest lucru, arhivarul nu este bibliotecar, nu este detinator de carti, nu este colectionar si nu se ocupa neaparat de carti vechi. Dar se poate ocupa de carti care sunt pretioase pentru cineva sau pentru ceva. Aceasta inseamna ca acest profesionist ar putea lucra pentru un organism public sau pentru un organism privat, pentru o companie, pentru o asociatie, pentru un consortiu, pentru o institutie si chiar pentru una sau mai multe familii. Exista un alt aspect foarte important de luat in considerare. Arhivarul este si cel care stabileste o anumita ordine logica, care stie sa puna la dispozitie materialul pentru o consultare rapida si inteligenta si care poate explica partii interesate cum poate gasi ceea ce cauta.

 

Arhivele inseamna totul si nimic. Sarcinile arhivarului sunt atat de vaste incat sunt foarte greu de rezumat, intrucat se invart in jurul marelui protagonist si al operei sale, prin urmare, tot ceea ce priveste arhiva, de la pastrarea la consultarea documentelor. Pentru inceput, arhivarul creeaza de fapt arhiva, asa ca lucreaza urmand un anumit ghid impus de angajator, care poate fi o companie, dar si legislatia actuala din Romania.

De exemplu, daca materialul disponibil este disponibil intr-un mod confuz, acesta creeaza o arhiva de documente aranjate si organizate in functie de logica. In aceasta faza, arhivarul nu doar pastreaza documente, in ciuda faptului ca este un profesionist care tinde spre conservare. Atunci cand creeaza o arhiva, este obligat sa selecteze. Asta inseamna a stabili ce documente sau marturii sunt in concordanta cu arhiva si care ar trebui aruncate. Intreaga operatie trebuie sa fie efectuata intotdeauna tinand cont de nevoile clientului, care trebuie sa poata consulta arhiva rapid si fara probleme, fara a fi nevoie sa se “inece” printre documente. Ar trebui adaugat ca arhivarul nu face niciodata o sarcina de interpretare a surselor, deoarece angajatorul este cel care ofera toate indicatiile in acest sens.

 

Dar sarcinile arhivarului sunt multe altele. De exemplu, dupa consultare, el este cel care trebuie sa ordoneze haosul lasat de oamenii care au scos mai multe documente si este cel care trebuie sa furnizeze inventarul, prin urmare, indexul care reprezinta urmele arhivei si care trebuie sa permita angajatorului sa stie ca contine sau tot ceea ce ar trebui sa contina. Arhivarul se ocupa, de asemenea, de conservarea materialelor istorice si culturale supuse degradarii, el are grija personal de acesta, dar ii coordoneaza si pe specialistii in restaurare, in cazul in care este necesara interventia lor. In plus, arhivarul este un expert in confidentialitate, cunoaste toate reglementarile referitoare la dreptul de acces la informatie, dar stie si cine poate accesa anumite documente si cine nu.

 

Este, de asemenea, responsabil cu o lucrare de optimizare a spatiului, avand in vedere un anumit spatiu fizic si o anumita cantitate de documente care trebuie arhivate. Arhivarul creeaza o arhiva care este logica si care este, de asemenea, in concordanta cu materialul disponibil, facand astfel totul mai usor accesibil. In cele din urma, in faza de arhivare, acest profesionist stabileste criterii sau le preia de la angajator si functioneaza in conformitate cu acestea. Un arhivist de bunuri istorice, de exemplu, comanda cartile pe categorii de timp si de gen, in timp ce un arhivist al companiei pastreaza practici dupa criterii complet diferite.

 

Incheiem cu alte sarcini apartinand arhivarului, cum ar fi manipularea materialului, care trebuie curatat de praful care se acumuleaza de-a lungul timpului sau compilarea, depunerea si recensamantul documentelor noi care ajung in arhiva. Arhivarul se ocupa de asemenea de etichetele materialului. In cele din urma, in cazul arhivelor de consultare publica, arhivarul se ocupa si de faza de publicitate, gestionand relatiile cu persoanele care vin in vizita si organizeaza evenimente promotionale.

 

Cum sa deveniti arhivar?

 

Calea educationala pentru a deveni arhivari s-a schimbat in ultimii ani. Inainte, de fapt, singura calificare necesara candidatului era o diploma de arhiva obtinuta de la institutele de specialitate. Astazi, insa, aproape intotdeauna este necesara o diploma sau un atestat precum cel de la cursuriautorizate.eu. Prin astfel de cursuri se ating mai multe puncte si se dezvolta mai multe abilitati. Acest lucru inseamna ca profesionistul mentionat mai sus trebuie sa detina si abilitati IT de baza in ceea ce priveste utilizarea programelor de arhiva. Aceasta este o abilitate cunoscuta sub numele de e-arhivistica sau arhivare electronica.

 

Aceasta meserie este frumoasa si va fi oricand nevoie de un arhivar. Pentru mai multe informatii cu privire la modul in care puteti invata o asemenea meserie, intrati acum pe cursuriautorizate.eu.

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Mască pentru păr cu OU

Bombă în showbiz! Au DIVORȚAT în secret după 10 de căsnicie

Numerologie 2021 - An cu vibrație 5. Cum să îți calculez cifra destinului și numărul de destin?

Geta Brătescu : cine a fost? Artista glorificată de Google cu un Doodle special

Cură de slăbire cu mămăliga

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty

Dieta indiană. Plan alimentar.

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri