Cum gestionăm presiunea de a fi un părinte bun


Apariția unui copil pe lume, vine cu multe scimbări într-o familie. De cele mai multe ori, proaspeții părinți primesc o mulțime de sfaturi de la diverse persoane, pe care nu știu cum să le gestioneze.


In articol:

Aflați din rândurile următoare, de la psihologul Gabriela Maalouf, care sunt recomandările pentru a face față opiniilor din jur, dar și cum să le gestionați.

Cât de nociv este să ascultăm de alții, atunci când vine vorba de propriul copil

de ce sfaturi de parenting sa ascultam

De ce sfaturi de parenting să ascultăm

[Sursa foto: pexels]

Citește și: Relații cu beneficii. Ce reprezintă această prietenie?

Un copil vine cu o mulțime de întrebări, temeri și frici, mai ales pentru mamă. În special pentru femeile tinere, termenul de mama reprezintă un domeniu plin de necunoscut, în care vor să exceleze.

Majoritatea persoanelor tind să dea sfaturi, cu scopul de a ajuta. Totuși, aceste idei pot afecta mama, care este bulversată cu prea multă informație

„Când cineva vine și îți spune un sfat și îți dă o opinie, ai senzația că ele știu mai bine, pentru simplul fapt că au crescut deja un copil sau mai mulți și dacă ție nu îți iese, presiunea este într-adevăr foarte mare.

Nu știi la început să spui stop și atunci înmagazinezi multe  idei de genul „Eu nu sunt bună, copilul  meu nu este bun”. Nu doar din familie, vecini sau prieteni, ieși pur și simplu în parc și îți spune cineva cum nu ai pus pantoful bine.”, a spus specialistul.

Sfaturile de parenting în online

stresul de a fi un parinte bun

Cum trebuie să gestioneze părinții, sfaturile celor din jur

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum testăm compatibilitatea cu partenerul. „Cu partenerul nepotrivit avem chimia cea mai nebună”

Odată cu rețelele de socializare, părerile s-au extins, depășind bariera familiei sau a prietenilor. Acum, mamele primesc sfaturi și de la persoane necunoscute, prin mediul online. Acest comportament poate afecta părinții, care de multe ori văd  situații ale altor părinți, care par ideale, dar sunt ireale. Doctorul a declarat că părinții nu ar trebui să asculte orice sfat de pe internet, deoarece acolo există multă frustrare și furie. De asmenea, informația trebuie filtrată, iar pentru părinți, este esențial să înțeleagă faptul că fiecare copil se crește diferit, având nevoi extrem de diferite.

„În online, nu vezi reacția celuilalt, nu te vezi pe tine dacă ți-au căzut umerii, dacă ai început să plângi, dacă ai intrat într-o stare neplăcută și atunci îți vor zice în continuare. Mai este și celălalt fenomen, în care mă descriu pe mine cât sunt de frumoasă și de deșteaptă, mama bună ș ice mult mă ajută pe mine soțul. Sunt două fenomene: fie oamenii care se ridică în slăvi, fie alții care profită și își varsă toată furia pe bietele femei care cer și ele un sfat.”, a precizat psihologul.

Cum poate fi afectată relația părinte-copil

cum sa fii un parinte bun

Cum să fii un parinte bun

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Alergii vs intoleranțe alimentare. „1 din 4 români este alergic, nu neapărat la alimente”

Gabriela Maalouf a sugerat părinților să nu își mai dezvăluie atât de mult viața personală pe internet și să ceară sfaturi avizate, de la medici sau psihologi.

„Dacă aș da eu un sfat acum, este să nu mai căutăm răspunsurile în online, să nu ne mai spunem plângerile acolo, pentru că nu vom primi răspunsuri de la psihologi, medici, ci o să primim răspunsuri de la femei asemenea nouă, care vor răspunde într-o extremă sau alta.”, a declarat specialistul.

În plus, frustrările și energia negative, acumulată din opinii și păreri, poate afecta chiar și relația dintre părinte și copil. Este bine cunoscut faptul că starea părintelui este transmisă și celui mic. Așadar, cu cât părinții sunt mai relaxați și mai veseli, cu atât copilul va avea o stare mult mai bună, iar relația dintre ei se va consolida într-un mod cât se poate de sănătos.

„Toate lucrurile astea se răsfrâng în relația cu copilul. Dacă tu ești tristă, anxioasă, nu vei fi o zână bună în prajma copiilor tăi. Nu o să mai ai chef să te joci cu copiii sau să le oferi emoțional ceva potrivit”, a precizat psihologul.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să faci atunci când bebelușul refuză mâncarea. „Întotodeauna copiii care sunt bolnavi mănâncă mai puțin”

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate

Cum se dezvoltă gândirea creativă a copiilor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 6 decembrie. O zodie are nevoie de o schimbare majoră
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri