Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate


Citește în articolul de mai jos despre intrarea în colectivitate, de ce se îmbolnăvesc copiii la gradiniță și ce este de făcut pentru a evita situația.


In articol:

Pentru fiecare părinte, intrarea în colectivitate a copilului este un motiv serios de stres, mai ales că în cele mai multe dintre cazuri micuțul se îmbolnăvește chiar din primele săptămâni în care își cunoaște colegii.

Iată cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze fiecare părinte pentru a-și feri copilul de bolile care apar odată cu începerea grădiniței sau a școlii.

Cu cât este mai mic copilul, cu atât riscul de a contracta diferite boli ale copilăriei este mai mare și simptomele mai greu de gestionat. Cei mici se îmbolnăvesc pentru că, în spații închise, intră în contact cu mai mulți germeni, iar imunitatea nu este dezvoltată suficient.Febră, tuse, nas care curge: acesta pare să fie amestecul perfect atunci când vine vorba despre o boală luată de copil din colectivitate. Potrivit specialiștilor vârsta potrivită și ideală pentru intrarea în colectivitate este de 3-4 ani, deoarece sistemul imunitar se formează de la 4 ani și se desăvârșește funcțional la vârsta de 6-7 ani.

Intrarea in colectivitate

Ce presupune intrarea in colectivitate 

[Sursa foto: Unsplash]

De ce se îmbolnăvesc copiii când intră în colectivitate

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a dezvăluit în cadrul unui interviu TV cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate.

Citește și: Când trebuie să meargă un copil la logoped. „Este important să mergi la logoped în momentul în care constați că este o problemă de orice natură”

Există tot felul de curente de petrecere de varicelă, un copil bolnav, îi aducem și pe ceilalți sănătoși să se îmbolnăvească atunci când vrem noi, nu să ne strice planurile de vacanță. Nu este OK așa, știu că se discută prin lumea asta.

Boli la gradinita

Boli la gradinita specifice intrarii in colectivitate

[Sursa foto: Unsplash]

Copilul se naște cu un sistem imun funcțional, dar ca să se poată apăra de boli trebuie să își construiască propriii anticorpi. Pentru anumite boli îl ajutăm noi, făcându-i vaccinuri care nu determină apariția bolii, ci doar a anticorpilor. Dar pentru virozele ușoare, trebuie să își construiască singur anticorpi. Și face asta trecând prin boală. Când este micuț, este ținut pe cârpița lui curată, nu este așezat pe canapea unde ne așezăm și noi. Încet încet prindem curaj, apoi îl lăsăm pe jos, că începe să mișune în patru labe. El vine din ce în ce mai mult în contact cu germenii, întâi ai noștri, ai familiei, pentru care, cel mai probabil, primește și anticorpi dacă este alăptat, apoi cu germeni din ce în ce mai variați.

Ieșim la plimbare, apoi mergem în parc, unde există riscul să agațe și acolo vreo viroză, dacă se nimerește la momentul nepotrivit, la locul nepotrivit, fix lângă un copil care îi strănută în față. Dar când ajunge în colectivitate, deja concentrația de germeni este mult mai mare pentru că este un spațiu închis, cu mulți copii, cel mai probabil câțiva bolnavi dintre ei. Și atunci, riscul să se îmbolnăvească este mai mare”, a dezvăluit medicul pediatru despre virozele care apar la grădiniță.

Citește și: Cum il tii pe cel mic departe de ecrane? Ce carti pentru copii sa-i alegi pentru primele lecturi?

De ce se îmbolnăvesc copiii la grădiniță

Potrivit medicului, copilul nu poate fi ferit de germeni și este o perioadă în care este absolut normal să apară un episod de boală.

 

„Nu putem să îi ferim. Asta este întrebarea pe care o primesc cel mai des: cum putem să îi ferim? Ținându-i într-un glob de sticlă, dar la un moment dat tot se va îmbolnăvi. Este o perioadă în care este normal să se îmbolnăvească. Ce ne dorim este să nu ajungă să facă forme grave de boală, să nu ajungă la complicații ale bolilor, să nu ajungă la antibiotice de fiecare dată sau la spitalizări.

De ce se imbolnavesc copiii la gradinita

De ce se imbolnavesc copiii la gradinita, ce spun specialistii

[Sursa foto: Unsplash]

Un copil hrănit sănătos, ținut la aer, odihnit suficient va reacționa cu secreții nazale, cu niște tuse, cu niște febră, dar îi va trece de la sine. O viroză trece de la sine, nu trebuie noi decât să îl ajutăm pe copilul cu simptome”, a mai spus medicul.

Citește și: Cuvinte pe care mămicile nu ar trebui să le spună niciodată copiilor. Psiholog Dana Crișan: „Imaginea despre sine are de suferit. Asta nu îl validează”

Boli la grădiniță. Câte viroze sunt normale într-un an calendaristic

„În principiu, numărul vehiculat în cărți este de 10-12 episoade de viroză pe an, dar pot fi și mai multe și mai puține. Dacă reușește să stea o săptămână la grădiniță sau în colectivitate este foarte bine, el poate veni în contact cu germenii încă din prima oră în care ajunge în clasă și durează două-trei zile incubația virusului, apoi apare boala. Deci, dacă rezistă o săptămână, înseamnă că nu a luat din prima zi, ci din a treia sau a patra, probabil.

 

Ideal ar fi să îi ținem acasă la primele semne de boală, ei au nevoie de îngrijirile noastre, mult mai atente decât ale unei educatoare care are 15-16 copii. În perioada aceea sunt și foarte contagioși, în primele zile de boală și sunt și mult mai sensibili, se poate agrava boala dacă sunt expuși la alți germeni, a mai spus medicul pediatru în cadrul aceluiași interviu.

 

Specialistul recomandă părinților să își țină copiii acasă până se ajunge la o stare de sănătate bună.


Abonează-te pe

Citește și:

De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Când trebuie să meargă un copil la logoped. „Este important să mergi la logoped în momentul în care constați că este o problemă de orice natură”

Cum te comporți cu un copil super-energic. „Avem nevoie de o acțiune de mână și de una de cap”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 6 decembrie. O zodie are nevoie de o schimbare majoră
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri