Cum ajutăm sistemul imunitar al celor mici


În special în periaoda rece a anului, majoritatea copiilor se îmbolnăvesc și devin mai sensibili. Odată cu începerea sezonului friguros, spitalele sunt pline de părinți care îi aduc pe cei mici răciți. Indiferent de persoană, cu toții avem nevoie de o imunitate cât mai puternică, pentru a ne proteja organismul.


In articol:

În cadrului unei emisiuni, Ilinca Tranulis, medic primar și specialist în lactație a explicat de ce răcesc copiii atât de des, dar și cum pot contribui părinții la construirea unor imunități de fier pentru cel mic.

De ce răcesc copiii atât de des

Cu cât sunt mai mici, copiii răcesc mai des și sunt mai sensibili. Medicul a explicat că deși părinții se impacientează când cel mic este bolnav, aceștia trebuie să înțeleagă că o astfel de situație este cât se poate de normală. Cu fiecare răceală, copilul își întărește organismul, putând face mai ușor față la următorul episod de răceală.

„Când se nasc, au un sistem imun dar neexperimentat. Trebuie să se întâlnească cu microbii, să treacă prin aceste boli. Copilul nostru reacționează și totul se declanșează, pas cu pas.”, a declarat doctorul.

Cum le întărim imunitatea celor mici

de ce raceste copilul des

De ce răcește copilul des

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 3 obiceiuri esențiale care îți asigură o imunitate de fier

Este bine cunoscut faptul că un copil care nu este expus la frig, colectivitate sau care este îmbrăcat prea gros, va fi mult mai sensibil și va răci mult mai des. De aceea, modul de viață al copilului dictează starea sistemului imunitar, dar și rezistența împotriva răcelilor, pe parcursul vieții. Doctorul a mărturisit că alimentația joacă un rol esențial pentru o imunitate puternică. De asemenea, somnul este un factor decisiv legat de această situație.

intarirea imunitatii la copii

Întărirea imunității la copii

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce sunt polipii? Când este necesară operația pentru copii?

„Cu cât mâncăm mai mult fast-food, cu atât corpul nostru nu are armele necesare să lupte cu microbii, atunci când este nevoie. Culcându-l la o temperatură mai joasă va dormi mai bine, este odihnit și va putea să lupte cu microbii mult mai bine. Ieșitul la aer activează oxigenarea corpului, are toate șansele să reacționeze mai bine. Ținându-l în parc când este frig, în loc să îl duc la mall sau într-un loc aglomerat, are mai puține șanse să se îmbolnăvească, tocmai pentru că nu îl expun unor cantități mari de germeni.”, a povestit medicul specialist.

Stresul, unul din factorii unui sistem imunitar scăzut

imunitate copii

Imunitatea copilului

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 4 reguli pentru o sănătate de fier în sezonul rece

Așa cum este valabil pentru toate persoanele, și copiii stresați sunt mai predispuși să ia un virus. Însă, chiar dacă cel mic are un sistem imunitar puternic, nu îl va face să nu răcească niciodată. Ilinca Tranulis a precizat că diferența va consta în faptul că persoana mai bine imunizată, își va reveni de la sine.

„Un copil stresat tot timpul, cu niște părinți care se ceartă, sau îl ceartă tot timpul, s-ar putea să îi reacționeze corpul diferit față de un copil care este îngrijit și este într-un mediu liniștit. Toate astea contribuie la modul în care va reacționa copilul când se întâlnește cu germenii. Va face câteva zile de febră, va tuși, dar își va reveni de la sine. În felul acesta, și-a construit un sistem imun mai puternic. De aceea noi adulții ne îmbolnăvim mai rar, pentru că avem sistemul imunitar clădit.”, a declarat doctorul.

Mai mult, specialiștii  nu le recomandă părinților să le dea vitamine copiilor, fiindcă aceștia trebuie să își construiască un organism sănătos, în mod natural. De asemenea, în momentul când cel mic se confruntă cu boala, sunt extrem de importante alimentația și hidratarea.

„Atâta timp cât nu ajungem la complicații severe, pneumonii, otite frecvente, perioade îndelungate de antibiotice, la infecții cu candida persistente, cel mai probabil avem un sistem imun competent. Trebuie să ajutăm copilul să treacă prin boală, hidratându-l și ajutând simptomele să fie mai ușor de dus, dar nu putem avea pretenția ca un sirop sau o pastilă să ne facă absolut imuni. Este periculos să stimulăm imunitatea. O imunitate prea activată poate fi dăunătoare.”, a specificat medicul primar.

 

 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Când să tratăm copilul acasă și când mergem cu el la spital

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

Cum apare tusea și ce poți face pentru a o trata

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Dr. Alexandra Mircea. „Eu când eram mică voiam să fiu Andreea Esca sau medic dentist”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri