Credeai ca exercitiile sunt benefice creierului uman? Oamenii de stiinta au tras alta concluzie!


Aparent, exercitiile sunt benefice creierului uman, multe studii demonstrand chiar ca imbunatatesc memoria si abilitatile de gandire. Dar intr-un studiu nou, foarte interesant, se intreaba daca avantajele cognitive sunt reale sau doar un efect Placebo- de aceea, daca ne imaginam ca vom fi mai destepti dupa exercitii, oare creierul va raspunde pozitiv? Raspunsul are implicatii semnificative pentru fiecare dintre cei care spera ca exercitiile ne tin mintea ascutita.

In stiinta experimentala, cele mai credibile cercetari impart aleatoriu participantii in doua grupuri. Unul primeste tratament sau medicamente iar celalalt, placebo, similar din punct de vedere al aspectului cu un medicament, dar fara proprietatile acestuia.

Placebo este foarte important pentru ca ii ajuta pe cercetatori sa afle asteptarile oamenilor. Daca ei au impresia, de exemplu, ca un medicament va avea anumite efecte, este posibil ca organismele lor sa produca intocmai acele rezultate, chiar daca voluntarii iau o pastila falsa.

Recent, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca efectele aparent benefice ale exercitiilor de gandire au sau nu un efect placebo. In timp ce numeroase studii sugereaza ca exercitiile ar putea avea beneficii cognitive, toate experimentele au o limitare din punct de vedere stiintific, si asta pentru ca, in cadrul lor, nu s-a folosit testul placebo.

Oamenii de stiinta au facut mai multe experimente, unul dintre ele pe impatimiti ai jocurilor video. Studii mai vechi au aratat ca amatorii de jocuri de actiune isi dezvolta anumite reflexe si abilitati de orientare. Dar cand cercetatorii au repetat, recent, studiul si i-au intrebat pe voluntari cat considera ca le va imbunatati jocul calitatile, respondentii au estimat exact cat au demonstrat testele cognitive la final. In concluzie, beneficiile cognitive ale jocurilor video par sa fie un rezultat al efectului placebo.


Clipul zilei pe KANALD.RO:

DISTRIBUIE
acest articol


Exatlon

Surpriză! Ce a spus mama lui Emanuel de la Survivor România despre relația războinicului cu Elena Ionescu! EXCLUSIV

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri