Codex Gigas – Biblia Diavolului, creaţia stranie a unui călugăr misterios


Codex Gigas – Biblia Diavolului, creaţia stranie a unui călugăr misterios

Cel mai mare manuscris din lume a fost probabil realizat în secolul XIII şi se numeşte Codex Gigas (Cartea Uriaşă) sau Biblia Diavolului. Manuscrisul lung de un metru cântăreşte 75 kilograme şi este presupusa creaţie a unui călugăr care a făcut un pact cu diavolul.

 

Codex Gigas este considerat unul dintre cele mai mari manuscrise găsite vreodată. Experţii cred că această biblie străveche a fost scrisă pe 160 de piei de animale.

 

Este nevoie de două persoane pentru a ridica manuscrisul care are lungimea de un metru şi cântăreşte 75 kilograme. Cercetătorii afirmă că Biblia Diavolului avea iniţial aproximativ 320 de file, însă unele au fost înlăturate de-a lungul timpului.

 

Rămâne un mister de ce au fost rupte filele, dar unii cercetători opinează că paginile lipsă conţineau regulile monastice secrete ale benedictinilor.

 

Legenda spune că acest manuscris misterios a fost creat după ce un călugăr a făcut un pact cu diavolul, al cărui chip l-a imortalizat cu cerneală pe una dintre pagini, iar de aici i-a rămas volumului numele de Biblia Diavolului.

 

Cartea a fost datată în jurul anului 1.300 d.Hr., dar anul exact al redactării sale rămâne un mister.

 

Diavolul vorbeşte latină, greacă, ebraică şi slavonă

Unii cercetători sugerează că manuscrisul a fost creat la mănăstirea benedictină din Podlažice, în Boemia (Cehia zilelor noastre). Biblia Diavolului a fost scrisă în latină, dar conţine şi pasaje în greacă, ebraică şi slavonă.

 

Studiile efectuate de-a lungul anilor par să cadă de acord asupra faptului că acest manuscris a fost realizat de un singur scrib, dată fiind uniformitatea textului de pe întreg parcursul lucrării.

 

Într-un una dintre legendele din spatele Bibliei Diavolului se spune că scribul care a realizat manuscrisul a încălcat jurămintele monastice secrete şi a fost ulterior condamnat să fie zidit de viu într-un turn de mănăstire.

 

Pentru a evita cruda pedeapsă, a promis să creeze un manuscris care va aduce slavă eternă mănăstirii şi va conţine toate cunoştinţele dobândite de umanitate până atunci.

 

Călugărul care scrie Biblia Diavolului intră în panică

Numai că, pe măsură ce se apropia termenul la care a promis că va finaliza manuscrisul, călugărul şi-a dat seama că lucrarea nu va fi gata la timp. Atunci, i-a înălţat o rugăciune lui Lucifer, în care i-a cerut să îl ajute să termine Biblia şi i-a promis, în schimb, sufletul.

 

Diavolul a fost de acord şi călugărul a terminat astfel manuscrisul la timp. În semn de recunoştinţă, monahul a inclus imaginea demonului în manuscris. Fireşte, acestea sunt file de poveste, dar… …este interesant că mai multe teste efectuate în încercarea de a recrea Codex Gigas arată că, numai pentru a reproduce textul caligrafiat, ar fi nevoie de nu mai puţin de cinci ani de scris de mână fără oprire, fără a mai include aici şi ilustraţiile din opera originală.

 

Codex Gigas este expus în Biblioteca Naţională din Stockholm, Suedia. Dacă te captivează subiectul, te invităm să studiezi online varianta digitizată a Bibliei Diavolului.

 

Sursa: incredibilia.ro


Abonează-te pe

Citește și:

Te strang pantofii? Iata cum sa largesti pantofii care te strang

Monica Tatoiu, anunț tulburător despre moarte! Care este ultima ei dorință 😔

5 lucruri la care se gândesc bărbaţii atunci când sunt satisfăcuţi oral

Adevarul despre masturbare! Afla cat de des o fac femeile!

Iulia Albu, cu ochii pe fostele concurente de la "Bravo, ai stil!". Vezi ce spune despre Iuliana Doroftei si pe cine a numit "regina styling-ului"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
Ce înseamnă când te mănâncă limba
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri