Spre deosebire de mucenicii moldovenești, aceștia se prepară în doar câteva minute, nu necesită pregătirea unui aluat și se găsesc pe rafturile oricărui supermarket. Iată cum se fac mucenicii muntenești și care este cea mai simplă și rapidă rețetă:
Mucenicii muntenești se fac mai ușor și mai rapid decât cei moldovenești, copți din aluat dospit. Deși foarte multe persoane preferă ca mucenicii să fie pufoși și rumeniți în cuptor, rețeta celor muntenești este mult mai rapidă, mai ales dacă sunt gata cumpărați din magazin. De obicei, aceștia nu necesită decât fierbere, iar mai apoi condimentare cu nucă, zahăr sau miere. În cazul în care nu vrei să îi cumperi gata făcuți și îți dorești să-i prepari de una singură, noi ți-am pregătit o rețetă simplă și rapidă de mucenici muntenești.
Citeste si: CITEȘTE: 5 rețete de post cu cartofi. Cele mai simple idei pentru masa de seară sau prânz
Cum se fac mucenicii muntenești. Rețetă gata în 30 minute
Ingrediente:
- faină albă calitate superioară 250 g
- apă caldă 150 ml
- sare (o jumătate de linguriță)
- zahăr (jumătate de pahar)
- coajă de portocală și
- nucă tăiată mărunt (un pahar)
- arome după gust (scorțișoară, vanilie, rom)
Mod de preparare:
Pentru început, cântărește făina și sarea, iar mai apoi adaugă treptat apa și amestecă totul cu mâna. Frământă compoziția timp de aproximativ 10 minute până devine netedă și uniformă. Ulterior, acoperă cu un prosop curat de bucătărie și lasă aluatul să se odihnească încă 10 minute.
Întinde cu un făcăleț aluatul până când obții o foaie subțire, de aproximativ 2 mm grosime. Taie foaia în felii de aproximativ 3 cm lățime. Fiecare foaie trebuie tăiată ca la tăiței, de circa 0,5 cm lățime. Prinde marginile, formează un cerc, iar mai apoi răsucește-l în formă de 8. Aranjează toți mucenicii într-o tavă de cuptor, așternuta cu hârtie de copt. Este de recomandat să îi lași la uscat până a doua zi, însă dacă nu ai răbdare îi poți pune timp de 5 minute la cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
După ce s-au uscat, pune aproximativ 1,5 litri de apă la fiert împreună cu toate condimentele pe care le preferi (zahăr, vanilie, coji de portocale și lămâie, rom, scorțișoară). După ce apa începe să fiarbă, adaugă și mucenicii uscați timp de aproximativ 5 minute.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mucenicii muntenești se pot servi calzi, cu nucă presărată deaupra și puțină zeamă din compoziție.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă BURGERUL
Ce se mai poate adăuga pentru un plus de savoare
După ce i-ai scos de la fiert și i-ai pus într-un castron, este de preferat să adaugi pe deasupra și câțiva fulgi de cocos pentru un plus de savoare.
Persoanele care țin post preferă să îi mănânce cu pudră de cacao pe deasupra. Tot ce trebuie să faci este să adaugi două sau trei lingurițe de cacao și zahăr după gust într-un bol uscat.
Amestecă cele două ingrediente, iar mai apoi adaugă peste mucenici.Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă AFINELE
În Moldova, mucenicii se fac dupa altă rețetă
Ingrediente:
- 900 g faină
- 600 ml apă
- 200 ml ulei
- 200 g zahăr pudră
- un praf de sare
- vanilie
- coajă de lămâie sau portocală
- 50 g drojdie proaspată
Pentru aluat se amestecă drojdia cu apă călduță și cu o lingură de zahăr. După aproximativ 5 minute, adaugă și restul de zahăr, ulei, jumătate din catitatea de făină, sarea, vanilia și coaja de portocală sau lămâie. Se amestecă totul cu mâna și se adaugă treptat făină până când se formează un aluat compact. Lasă totul la dospit aproximativ o oră.
Ulterior, aluatul se taie în 4 porții egale, fiecare împărțindu-se mai apoi în 10. Din fiecare bucată se face câte o baghetă de circa 20-25 de cm lungime pe care trebuie să o răsucești și să o modelezi în formă de 8.
Pune mucenicii moldovenești la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 10 minute.
Pot fi însiropați cu 100 grame zahăr, 50 ml apă și esență de vanilie. Nuca se presară imediat după ce siropul a intrat în mucenici.