Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului cald care au superbeneficii asupra corpului! Iata de ce e bine sa le consumi!

Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului cald care au superbeneficii asupra corpului! Iata de ce e bine sa le consumi!

Pe langa faptul ca sunt o gustare delicioasa, ciresele au numeroase efecte benefice asupra sanatatii, potrivit oamenilor de stiinta.

Te ajuta sa dormi mai bine

Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ritmului circadian. In timp ce suplimentele de melatonina din comert au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greata, vise ciudate si ameteala), ciresele sunt un ajutor natural. Sfatul specialistilor este sa mancam cirese cu o ora inainte de culcare.

Sunt bune pentru inima

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care au atacuri de cord tind sa aiba niveluri joase de melatonina, ceea ce poate fi remediat prin consumul de cirese.

Un compus prezent in cirese- polifenolul- s-a dovedit a fi benefic in procesul de prevenire a formarii cheagurilor de sange. In plus, antocianinele prezente in cirese protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ, ceea ce implica faptul ca ciresele pot ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Sunt bune pentru creier

Aceiasi compusi mentionati mai sus- melatonina, polifenolii si antocianinele – au efecte benefice asupra functiilor cerebrale. Toate trei protejeaza celulele creierului de stresul oxidativ si pot juca un rol in prevenirea diferitelor forme de dementa.

Sunt un antiinflamator natural

Potrivit specialistilor, antocianinele reduc inflamatiile din corp la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu mentiunea ca cele din cirese nu prezinta si efecte adverse.

Cresc performantele fizice

Consumul de cirese ajuta atletii sa scape de durerea post-antrenament care se resimte la nivelul muschilor. Efectul a fost demonstrat atat in ceea ce priveste alergatul pe distanta lunga, cat si in cazul antrenamentului de forta.

Previn atacurile de guta

Bolnavii de guta,  o forma complexa si foarte dureroasa de artrita, care au mancat cirese pentru numai doua zile, si-au redus riscul de a suferi de un atac de guta cu pana la 35%, spre deosebire de cei care nu au consumat aceste fructe.

Pot ajuta la prevenirea cancerului

Antocianinele din cirese au si un efect de diminuare a celulelor canceroase si de distrugere a acestora. Mai exact, rezultatele studiilor arata ca ciresele reduc ritmul de crestere a celulelor de cancer la colon.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce urmează să se întâmple cu apartamentul regretatei Ioana Popescu? Mihai Lungu, ultimul său partener de viață, își dorește să se implice în decizia finală!

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Vești de ultimă oră despre starea lui Dan Petrescu. Fiicele lui au venit de urgență în țară: „A slăbit 30 de kilograme”

Fanii emisiunii Casa Iubirii sunt în șoc după aceste declarații INCENDIARE: "Vreau să înțelegeți că...". Ce a putut să spună Roberta despre participarea ei, dar și despre două dintre concurentele din acest sezon: "Puteam să ies câștigătoare"

O nouă lege adoptată de Senat! Are legătură cu începutul anului școlar și vizează în special părinții

Cum arăta Cihangir Ceyhan, actorul care joacă rolul Hayri în serialul "Fata de la fereastră", când a debutat pe platourile de filmare

Zece studenți arși de vii într-un incendiu devastator într-un restaurant! Tragedie de nedescris în Peru