Cine este chef Foa. „Mama e gospodina supremă. Nu ne ducea la restaurante, căci nu-și permitea, însă gătea în fiecare zi"

cine este chef foa de la masterchef
Chef FOA

Descoperă biografia celebrului chef FOA (Florin Scripcă). Cum a luat decizia de a se apuca de gătit

Florin Scripcă s-a născut în data de 22 august 1982 şi este cunoscut publicului larg, sub titulatura de “Chef FOA”. Dorinţa de a găti a avut-o încă de mic copil. În vârstă de 38 de ani, chef FOA a devenit unul dintre cei mai apreciaţi şi renumiţi bucătari din România. Florin a adus în atenţia tuturor, conceputul de “street-food”, un fenomen cu tradiţie în ţările străine.

Cine este Chef FOA, sub numele real de Florin Scripcă

Masterchef chef foa
Chef FOA[Sursa foto: Instagram]

Citeste si: CITEȘTE: Cine este JOSEPH HADAD. Biografie: data naşterii, căsătorie, copii, carieră, drama lui

Chef FOA a lucrat sub atenta îndrumare a celebrului Jamie Oliver. De asemenea, experienţa acumulată în restaurantele Michelin, l-au făcut să aibă o altă viziune asupra artei, în bucătărie. Florin mai are încă doi fraţi, care împărtășesc aceeași meserie.

Aceştia au putut să îşi dezvolte inclinaţia către gătit, datorită mamei lor.

“La noi în casă e lege: acasă mama gătește, indiferent, noi suntem 3 frați, toți bucătari, deci ea gătește. Dacă o chemăm pe ea la noi, atunci îi gătim noi și o surprindem plăcut. Pe mama nu neapărat că o surprinde ceva mai greu, dar ea are principiile ei. Nu îi place neapărat să îi fie aruncat un soi de praf în ochi, adică prezentare mișto, tot gustul rămâne esența mâncării.”

a povestit chef FOA în cadrul evenimentului Chef Gala.

Despre copilăria sa, chef-ul bucătar îşi aduce aminte cu drag de momentele în care mama lor le gătea cele mai gustoase preparate. Deşi lucra în trei schimburi la locul de muncă, a încercat să îşi îndeplinească rolul de gospodină desăvârșită.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

„Am zis-o mereu: mama e gospodina supremă. Nu ne ducea la restaurante, căci nu-și permitea, însă gătea în fiecare zi. Task-ul meu în această poveste era să fac piața. Mă urcam pe bicicletă și plecăm. Iar când ajungeam acolo, pentru mine era o nebunie – iubeam zumzetul ăla, mirosul, aromele. Eram curios să știu tot despre tot – gustam din produsele expuse, puneam întrebări, voiam să înțeleg ce presupunea fiecare ingredient.

Iar odată întors acasă, stăteam pe lângă mama în bucătărie, căci voiam să văd cum transformă ingredientele pe care le luăm eu de la piață. Curiozitatea asta mă împingea să știu totul – de la cumpărături la gătit, la pus pe farfurie, la mâncat, la asezonat. Ușor-ușor am transmis pasiunea mea și fraților mei și chiar vecinilor de la bloc, din aceeași generație – unii chiar sunt în echipa noastră și acum.”,

a declarat în cadrul aceluiași eveniment.

Cum a început pentru Chef FOA pasiunea pentru gătit

chef foa biografie
Chef FOA in platoul emisiunii Cine-i Chefu'? de la Kanal D.  [Sursa foto: Instagram]

Citeste si: PORTRET: Cine este solistul de la CARLA'S DREAMS. Biografie: nume real, data naşterii, căsătorie, copil, divorț, cine este iubita lui

În anul 2005, chef FOA a apărut la TV în cadrul emisiunii „Flavours, 3 bucătari”.

Era pasionat de mic, de bucătărie şi după terminarea liceului s-a angajat într-un restaurant italian. A început de la spălat vasele și a ajuns să gătească pentru oaspeţii restauratului. Pentru perfecţionarea sa in arta culinară, Florin Scripcă a terminat diferite şcoli de profil la Paris şi Londra. A avut mai multe locuri de muncă pentru diferite firme de catering din lume şi a ajuns în postura de a găti pentru Regele Mihai, actori, sportivi și celebrităţi.

„Am spălat oale, tigăi, frigidere, iar după o vreme am trecut la curățat legume. Evoluasem deja! A urmat asezonarea salatelor, apoi am trecut la mâncare caldă și tot așa, până când am ajuns acolo unde visam când eram în bucătărie cu mama – să fac eu mâncarea și cineva să se bucure de ea. A fost o experiență foarte utilă și un traseu pe care orice junior care ajunge într-o bucătărie ar trebui să îl parcurgă.”

Citește și: Urșii circulă liberi pe șoselele din România, iar turiștii se opresc să se fotografieze cu ei! Riscurile la care se expun cei care interacționează cu urșii- kanald.ro

Citește și: Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit- stirilekanald.ro

Şi-a lansat o carte denumită Street Food: Asia... şi se implică în diverse proiecte culinare. Chef FOA a fost și prezentatorul emisiunii culinare Cine-i Chefu'?, difuzată de postul Kanal D.  

În prezent deţine o afacere de succes, Flavours, în care sunt implicaţi şi cei doi fraţi ai săi. Afacerea se ramifică în mai multe restaurante şi coffee shops. Actualmente, Florin Scripcă face parte din juriul MasterChef.

Chef FOA este căsătorit şi are un băieţel

Chef foa sotie
Chef FOA alături de soție și copilul lor[Sursa foto: Instagram]

Chef FOA este căsătorit cu Ioana Balu şi au împreună un băieţel de câţiva anişori. Cu o viaţă personală cât se poate de discretă, Chef-ul a încercat pe cât posibil să îşi ţină familia departe de ochii presei. Relaţia celor doi a inceput cu paşi mărunţi, în prima fază fiind doar doi buni prieteni. Ulterior Ioana i-a devenit manager şi în final, cei doi şi-au dat seama că între ei există sentimente puternice de iubire. Despre băieţelul lui, Chef Foa a avut câteva caracterizări clare într-un interviu: „Este tot timpul lângă mine atunci când gătesc. Vine el, pentru că îi place foarte tare. Și pentru el este o joacă, așa cum este și pentru mine. Aș putea spune că a crescut în bucătărie, lângă mine. Cei care mă urmăresc pe Instagram au văzut asta în permanență. iar acum, de când a mai crescut un pic, a început să participe activ. În curând voi avea un sous chef acasă.” a povestit Florin intr-un interviu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Foa (@florin_scripca)Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Ce vârstă reală are PATRIZIA PAGLIERI. „Tatăl lui Francesco nu l-a căutat niciodată. Parcă luam foc, aşa simţeam”

Vedetele din România au arătat TOT la plajă! Cele mai frumoase femei au pus pe jar fanii cu formele lor

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Momente de coşmar pentru festivalierii Electric Castle 2024: "Ne mișcăm foarte greu". Ce dificultăţi au întâmpinat

Cine este FRANCESCO PAGLIERI. „Tatăl lui Francesco nu l-a căutat niciodată. Eu i-am spus iniţial că tatăl lui e mort."

În această seară, de la ora 22:30, în serialul “Vinovați de iubire”, Han, în fața unei situații tulburătoare

Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!


Cookies