Un top al celor mai ciudate mancaruri a fost realizat de sectiunea de calatorii a publicatiei britanice The Daily Telegraph, informeaza Agerpres.
Cel mai periculos- Pestele fugu, o delicatesa japoneza extrem de veche, poate fi letal daca este pregatit in mod incorect, deoarece contine cantitati mortale de otrava. Desi statisticile variaza, rata medie de mortalitate ca urmare a consumului de fugu este 6,8%, in cele mai multe cazuri victimele fiind pescari amatori care au mancat din propria captura de peste.
Cel mai scump- Cristiano Savini, un cautator de trufe din Toscana (nordul Italiei), a facut cea mai mare descoperire a sa in ianuarie 2007, cand a gasit o trufa alba imensa, cu o greutate de circa 1,4 kilograme. Cristiano si tatal sau au descoperit trufa cu ajutorul cainelui lor Rocco si au vandut-o la scurt timp dupa aceea, la o licitatie intr-un cazino din Macao, pentru impresionanta suma de 330.000 de dolari.
Cel mai ieftin- Este vorba de carnea de sobolan vanduta pe post de gustare pentru cina. Sobolanii distrug culturile din Vietnamul rural, asa ca agricultorii ii prind, ii invelesc in frunze de banana si ii vand. In Thailanda, sobolanii si liliecii sunt prajiti si serviti pe frigaruie
Cel mai "obraznic"- Sushi-ul este renumit pentru prezentarea sa colorata si artistica, insa unele restaurante
din Japonia duc aceasta forma de arta la un nou nivel. Nyataimori este sushi servit pe corpul unei femei goale. Restaurantele care servesc Nyataimori (sau echivalentul masculin, Nantaimori) sunt rare, iar pretul este pe masura.
Cel mai "dragut"- Chiar daca porcii de Guineea pot parea draguti intr-o sala de clasa, in farfurie privelistea e mai putin adorabila. Familiile peruane cresc porcii de Guineea deoarece, in zona Anzilor, acestia sunt considerati o sursa buna de proteine.
Cel mai "viermuitor"- Pecorino Sardo este o specialitate din Sardinia care vine cu un avertisment de sanatate.
Cel mai controversat- Mirosul fructului durian este atat de dezagreabil, incat acesta a fost interzis in taxiuri, in masinile inchiriate si in mijloacele de transport public de-a lungul Asiei de sud-est, desi se spune ca fructul este foarte bun la gust. A manca durian este ca si cum ai manca zmeura in toaleta, a explicat romancierul Anthony Burgess.
Cel mai dezgustator- Chiar daca este vorba despre o categorie foarte subiectiva, va fi greu de gasit ceva mai putin apetisant decat "Smalahove", o mancare traditionala de Craciun din Norvegia. Pentru realizarea ei, se fierbe capul de miel timp de aproximativ trei ore. Eticheta dicteaza ca urechile si ochii sa fie mancate primele, cand inca sunt calde, urmand ca restul capului sa fie consumat de la frunte spre spate. Limba si muschii oculari sunt considerati delicatese.
Sursa: www.dcnews.ro