Ce trebuie să ia moașa la botez. Cine poate fi moașă, de fapt, și ce trebuie să știe

Ce trebuie să ia moașa la botez.
Ce trebuie să ia moașa la botez.

Iată ce trebuie să ia moașa la botezul copiilor și cum alegi moașa.

Moașa de botez are un rol foarte important în viața viitorului copil care urmează să apară pe lume, iar ea era extrem de respectată în satul romanesc, cu ani în urmă, tocmai pentru faptul că era cea care avea grijă de viitorul nou-născut și de mama acestuia. Rolul moașei continua și după venirea pe lume a bebelușului, ea fiind cea care protejează pe amândoi prin diferite obiecte cu rol magic de pericolele care îi urmăresc.

Odată cu trecerea anilor, moașa a pierdut din unele atribuții tradiționale pe care le avea, iar astăzi, când spunem moașaă înțelegem mai degrabă ca fiind o asistentă medicală calificată, cu o pregătire specială. În zilele noastre, există chiar și specializări ale medicinei în care femeile învață acest lucru ca la carte. În unele sate și în anumite zone încă se păstrează tradiția de a avea o moașă, deoarece acest obicei are originile încă din vechime.

Ce trebuie să ia moașa pentru un botez

Citește și: Cine nu poate fi naș de botez sau cununie și care este explicația

Ce trebuie să ia moașa la botez.
Ce trebuie să ia moașa la botez.[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce trebuie să aibă naşa la botez la biserică? Obiectele care nu trebuie să lipsească

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Moașa are și câteva atribuții chiar și în momentul în care copilul vine pe lume, astfel că aceasta este cea care va cumpăra hăinuțele în care se va îmbrăca bebelușul înainte de evenimentul special din viața lui. Moașa este cea care are asupra ei, la biserică, și o sticlă de apă pe care preotul citește și care ulterior se pune în apa de la băița copilului, pentru a fi ferită de rele pe tot parcursul vieții sale.

De asemenea, moașa trebuie să cumpere, pe lângă haine, și un cadou pe care îl va oferii noului-născut, odată cu cadoul oferit de nașă.

Cine poate fi moașă la botez și care este rolul ei

Ce trebuie să ia moașa la botez.
Ce trebuie să ia moașa la botez.[Sursa foto: freepik]

În vremurile noastre, viitoarea mămică este cea care decide dacă cel mic va avea sau nu o moașă de botez, iar aceasta este aleasă, de obicei, dintre prietenele care sunt apropiate pe durata sarcinii, iar aceasta poate fi chiar și viitoarea nașă a copilului.

În anumite zone ale țării, există mai multe lucruri despre cum ar trebui să fie cea care este aleasă moașa. Astfel, în unele locuri se spune că moașa nu trebuie să fie căsătorită sau să aibă copii, pentru a fi curată în fața lui Dumnezeu, iar din contră, în alte zone moașa trebuie să fie o femeie mai în vârstă, cu familie, tocmai pentru a avea suficientă experiență în viața copilului nou-născut.
Aceasta are și câteva roluri importante în viața bebelușului, deoarece ea va scoate pruncul de la spital, va asista la prima băiță a acestuia, va organiza și cina cu ursitoarele copilului, va fi prezentă la botezul acestuia și va cumpăra primele hăinuțe, dar și un cadou, va asista și la băița de după botez, la tăierea moțul lui și la datul de grindă. Nașa trebuie să viziteze o dată pe an copilul pentru a vedea care este starea lui de sănătate.

Citește și: Patrick a decis: "Teodora e genul meu de femeie!" Alexandra fierbe de gelozie. Tânăra nu acceptă această decizie. Aflați ce se va întâmpla, joi, 25 iulie, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante- stirilekanald.ro

Ce cadou se face moașei de botez

Ce trebuie să ia moașa la botez.
Ce trebuie să ia moașa la botez.[Sursa foto: freepik]

La botez, moașa va primi și ea diverse cadouri ca semn de apreciere, chiar dacă și aceasta va oferi, la rândul ei, bebelușului. Aceasta poate să primească un plocon care include o sticlă de vin, pâine și un anumit tip de carne, alături de un cadou pe care familia bebelușului îl alege. Ea poate să primească și cadouri personalizate, cum ar fi vorba de un cadou personalizat sau un tablou, o cană, un set cu inscripția inițialelor bebelușului sau fotografia acestuia, dar și orice altceva îi aduce aminte de acest moment important din viața ei și a copilului.Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

De ce nu e bine să cânți la nunta ta. Ce arată o veche superstiție

Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Contabilii au dezvăluit salariul anual al Prințului William. Ce sumă încasează fiul Regelui Charles

Colpan, “pusă la zid” de Bora

Patrick a decis: "Teodora e genul meu de femeie!" Alexandra fierbe de gelozie. Tânăra nu acceptă această decizie. Aflați ce se va întâmpla, joi, 25 iulie, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D

VIDEO Rezultate admitere liceu 2024: La ce liceu am intrat? Verifică online rezultatele repartizării computerizate


Cookies