Ce trebuie să faci dacă ești singură și faci infarct. Sfatul medicului Vasi Rădulescu


Doctorul Vasi Rădulescu te învață ce trebuie să faci dacă suferi un infarct și nu are cine să te ajute.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, renumitul medic cardiolog dă câteva sfaturi utile pentru a trece cu bine peste acest episod.

„Cum procedezi dacă ești singur și faci infarct:

Să presupunem că ești singur și, brusc, simți o durere puternică în piept. E ca o gheară, te ține, se duce spre brațe, în spate, în gât. Te panichezi brusc. Respiri mai greu. Transpiri.

Ai greață. Ești palid.

Durerea intensă în piept e semnal important de infarct miocardic acut. Ești singur. Ce faci?

Pui mâna pe telefon imediat și suni la 112, anunțând simptomele și localizarea ta. E cel mai important lucru și constituie o prioritate absolută!

Dacă ești acasă, descuie ușa și stai aproape de ea.

Încerci să te calmezi.

Anxietatea apare și anumite substanțe fac ca inima să bată mai repede, cerând mai mult oxigen. E un cerc vicios, pentru că în infarct, durerea apare tocmai pentru că anumite zone nu mai sunt irigate cu sânge și suferă/mor prin lipsa de oxigen (infarctul apare prin blocarea unui vas de sânge cu material aterotrombotic, adică acea depunere de colesterol în termeni populari). Nu te agiți și nu depui efort în plus!
Respiri calm și controlat și te poziționezi spre aer proaspăt.
Nu tușești și nu faci lucruri care fie nu au efect pozitiv, fie sunt chiar nocive!

Citeste si: Cum îți îngrijești corect pielea de pe sâni

Citeste si: 5 întrebari pe care eviți să le pui ginecologului tău și răspunsurile pe care le cauți

Un infarct clasic are durere care ține mai mult de 15 minute.

Dacă poți și ești aproape, mergi la spital imediat. Ai grijă, condusul mașinii în acea stare poate fi deosebit de periculos pentru tine sau pentru celelalte persoane. 112 e prioritate!

Infarctul nu dă obligatoriu tulburare de ritm și nu-ți pierzi neapărat starea de conștiență în 10 secunde. Poți sta 10, 30, 60 de minute cu simptomele, iar cu cât se intervine prompt și mai repede de către medici, cu atât mai bine.

Nu apăsa pe torace. Nu ai cum să faci compresii singur și nu ai de ce proceda astfel – ele se fac când inima e oprită și manevrele, evident, sunt realizate de altă persoană, iar toracele oricum trebuie comprimat cu ~5cm.

Dacă nu ai alergie cunoscută, poți mesteca și înghiți o aspirină clasică de adult. Dar fără să te chinui căutând-o. Aștepți salvarea, nu faci nimic care presupune agitație sau vreo măsură ineficientă/nocivă.

Nu consuma apă cu piper cayenne sau alte bazaconii citite online. Nu au niciun efect. Nu există niciun „truc” rapid de a opri infarctul. Anunți 112 și aștepți.

Dacă infarctul este masiv și prinde un teritoriu mare din inimă, poate apărea o tulburare de ritm numită fibrilație ventriculară, urmată de stop. Nu prea ai ce să faci aici, din păcate. Dacă vin ajutoarele la timp, încep măsurile necesare și transportul la spital. Dacă e încă fibrilație ventriculară, se poate aplica șocul electric, dar asta o fac medicii. Suni imediat la 112 la simptomele descrise, stai calm, aștepți. Tu oricum nu ai de unde să știi în ce teritoriu al inimii e infarctul, cum va evolua el, dacă îți vei pierde sau nu starea de conștiență.”


Abonează-te pe

Citește și:

Cum îți îngrijești corect pielea de pe sâni

Se leagă o idilă? Anca Țurcașiu, întâlnire misterioasă cu un bărbat celebru din România!

5 întrebari pe care eviți să le pui ginecologului tău și răspunsurile pe care le cauți

O tânără a slăbit aproape 60 de kilograme în doar 11 luni. Cum a reușit

CITEȘTE: Cine este, cu adevărat, NICULINA STOICAN. Biografie: nume real, data naşterii, căsătorie, copil, carieră, vârstă, drama ei

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

DESCOPERĂ: Cine este, cu adevărat, MARIAN DRĂGULESCU. Biografie: data naşterii, căsătorii, divorţuri, copii, campion

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri