Iată ce bucate nu trebuie să lipsească de pe masă în ziua Sfântului Andrei. Un motiv de bucurie pentru ca toți cei dragi să se reunească în același loc.
Sfântul Apostol Andrei, prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, este una dintre cele mai importante sărbători de peste an pentru români. În această zi au loc o mulțime de tradiții și obiceiuri și se spune că de astăzi începe iarna. Încă din cele mai vechi timpuri, tradițiile și obiceiurile se împletesc armonios cu cele culinare, păstrate din generație în generație. Pentru gospodine, pregătirile încep cu multe zile înainte, deoarece în această zi nu se muncește în bucătărie. Ziua de Sfântul Andrei este un moment potrivit pentru a uni la aceeași masă familia și prietenii, fiind ziua în care sute de mii de credincioși își sărbătoresc onomastica. De la preparate tradiționale, până la cele menite să alunge răul sau sa atragă norocul în casă, fiecare element este așezat pe masă cu grijă, iar gospodinele se întrec în astfel de pregătiri.
Peștele, vedeta familiei
Citește și: Sărbători fără stres – cum să te ocupi de tot, dar să nu uiți de tine
Peștele este elementul esențial al zilei de Sfântul Andrei și nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor, mai ales că Sfântul Andrei a fost pescar, iar aceste preparate reprezintă viața curată și începuturile apostoliei sale. Gospodinele pot alege o mulțime de preparate din pește, însă cele mai populare sunt peștele prăjit cu mujdei de usturoi, saramură de pește, peștele la cuptor cu legume, ciorba de pește sau plachie de pește.
Grâul fiert
O altă tradiție gastronomică este ca pe masă să fie pus grâul fiert, adesea îndulcit cu miere sau zahăr și aromat cu scorțișoară sau nucă.
Coliva
Coliva este un preparat tradițional care nu trebuie să lipsească de Sfântul Andrei, mai ales oferit la biserică persoanelor nevoiașe.
Aceasta este dată în amintirea strămoșilor și pentru a primi protecție divină, iar gospodinele o pregătesc din grâu fiert, nucă, esențe naturale, miere sau zahăr și diferite bomboane pentru decor.Pâine de casă
De asemenea, pe data de 30 noiembrie nu trebuie să lipsească de pe masă pâinea făcută în casă, plăcintele și deserturile fără ou sau lapte. Gospodinele aleg să facă pâinea în vatră sau în cuptor, plăcintă cu dovleac ce simbolizează abundență, plăcintă cu mere, ce este considerată purificatoare sau biscuiți de post cu miere și nucă, desert pentru toată familia adunată la masă.
Citește și: Cardurile de alimente au fost deja încărcate! Câți BANI au primit beneficiarii- kanald.ro
Mâncare de fasole
Pentru că sărbătoarea cade în post, gospodinele gătesc și diferite feluri de fasole, simbol al purificării. Fasole bătută, ciorbă de fasole cu legume, iahnie de fasole sau fasole la cuptor, deoarece aceste preparate sunt considerate potrivite pentru lunile de iarnă.
Mămăliga
Mămăliga reprezintă un preparat simplu, dar nelipsit din bucătăriile tradiționale, mai ales de Sfântul Andrei. Ea se servește alături de pește, ciorbă de pește, tocăniță de post, salată caldă sau fasole și se spune că mămăliga întărește casa, iar cei care o consumă, vor avea armonie în familie tot anul următor.
Usturoi
Usturoiul nu lipsește nici el de pe masa de Sfântul Andrei, sub formă de mujdei, salate, în sosuri tradiționale sau plachie de pește, deoarece este un simbol sacru al protecției și se spune că alungă spiritele rele și energiile negative, mai ales dacă este consumat astăzi.