Ce trebuie să ai neapărat pe masă în data de 30 noiembrie? Gospodinele se pregătesc intens pentru sfânta sărbătoare a Apostolului Andrei!

Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?
Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?

Iată ce bucate nu trebuie să lipsească de pe masă în ziua Sfântului Andrei. Un motiv de bucurie pentru ca toți cei dragi să se reunească în același loc.

Sfântul Apostol Andrei, prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, este una dintre cele mai importante sărbători de peste an pentru români. În această zi au loc o mulțime de tradiții și obiceiuri și se spune că de astăzi începe iarna. Încă din cele mai vechi timpuri, tradițiile și obiceiurile se împletesc armonios cu cele culinare, păstrate din generație în generație. Pentru gospodine, pregătirile încep cu multe zile înainte, deoarece în această zi nu se muncește în bucătărie. Ziua de Sfântul Andrei este un moment potrivit pentru a uni la aceeași masă familia și prietenii, fiind ziua în care sute de mii de credincioși își sărbătoresc onomastica. De la preparate tradiționale, până la cele menite să alunge răul sau sa atragă norocul în casă, fiecare element este așezat pe masă cu grijă, iar gospodinele se întrec în astfel de pregătiri.

Peștele, vedeta familiei

Citește și: Tradiții străvechi și obiceiuri ținute și în ziua de astăzi, de Sfântul Andrei! Reține-le pe primele 3 și nu te abate de la cele sfinte

Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?
Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sărbători fără stres – cum să te ocupi de tot, dar să nu uiți de tine

Peștele este elementul esențial al zilei de Sfântul Andrei și nu trebuie să lipsească de pe masa gospodinelor, mai ales că Sfântul Andrei a fost pescar, iar aceste preparate reprezintă viața curată și începuturile apostoliei sale. Gospodinele pot alege o mulțime de preparate din pește, însă cele mai populare sunt peștele prăjit cu mujdei de usturoi, saramură de pește, peștele la cuptor cu legume, ciorba de pește sau plachie de pește.

Se spune că cine mănâncă pește în această zi, va fi sănătos și ferit de rele pe tot anul următor, mai ales că sărbătoarea Sfântului Andrei pică în Postul Crăciunului, atunci când nu se mănâncă alte preparate din carne sau origine animală.

Grâul fiert

O altă tradiție gastronomică este ca pe masă să fie pus grâul fiert, adesea îndulcit cu miere sau zahăr și aromat cu scorțișoară sau nucă.

Grâul are simbolul rodniciei, iar cel care îl va consuma în această zi, va avea un an bogat și roditor. În unele sate, grâul este pregătit încă din Ajun și se pune în mijlocul mesei, ca semn de binecuvântare în casă.

Coliva

Coliva  este un preparat tradițional care nu trebuie să lipsească de Sfântul Andrei, mai ales oferit la biserică persoanelor nevoiașe.

Aceasta este dată în amintirea strămoșilor și pentru a primi protecție divină, iar gospodinele o pregătesc din grâu fiert, nucă, esențe naturale, miere sau zahăr și diferite bomboane pentru decor.

Pâine de casă

Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?
Ce trebuie să ai neaparat pe masă în data de 30 noiembrie?[Sursa foto: freepik]

De asemenea, pe data de 30 noiembrie nu trebuie să lipsească de pe masă pâinea făcută în casă, plăcintele și deserturile fără ou sau lapte. Gospodinele aleg să facă pâinea în vatră sau în cuptor, plăcintă cu dovleac ce simbolizează abundență, plăcintă cu mere, ce este considerată purificatoare sau biscuiți de post cu miere și nucă, desert pentru toată familia adunată la masă.

Citește și: Cardurile de alimente au fost deja încărcate! Câți BANI au primit beneficiarii- kanald.ro

Citește și: ALERTĂ NASA! Un obiect misterios ce seamănă cu o navă spațială se îndreaptă cu o viteză orbitoare spre Pământ și pare "să emită periodic jeturi de gaz și praf"- stirilekanald.ro

Mâncare de fasole

Pentru că sărbătoarea cade în post, gospodinele gătesc și diferite feluri de fasole, simbol al purificării. Fasole bătută, ciorbă de fasole cu legume, iahnie de fasole sau fasole la cuptor, deoarece aceste preparate sunt considerate potrivite pentru lunile de iarnă.

Mămăliga

Mămăliga reprezintă un preparat simplu, dar nelipsit din bucătăriile tradiționale, mai ales de Sfântul Andrei. Ea se servește alături de pește, ciorbă de pește, tocăniță de post, salată caldă sau fasole și se spune că mămăliga întărește casa, iar cei care o consumă, vor avea armonie în familie tot anul următor.

Usturoi

Usturoiul nu lipsește nici el de pe masa de Sfântul Andrei, sub formă de mujdei, salate, în sosuri tradiționale sau plachie de pește, deoarece este un simbol sacru al protecției și se spune că alungă spiritele rele și energiile negative, mai ales dacă este consumat astăzi.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Sărbători fără stres – cum să te ocupi de tot, dar să nu uiți de tine

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Când a murit, de fapt, Ștefania Szabo? Rezultatele autopsiei răstoarnă ancheta în cazul decesului subit al doctoriței

Toată lumea vorbește despre arestarea gemenelor de la Indiggo... dar adevărata întrebare este: "Ce făcea mama lor în acel moment?". LOCUL NEAȘTEPTAT în care a fost surprinsă... e ultimul la care s-ar fi gândit cineva

Lili Sandu, despre începutul carierei în show-biz. De la înfometare, la micile ecrane. Cum trebuia să fie pentru a intra în lumina reflectoarelor: “Am mai rămas cu câteva sechele.”

Nusret Çetinel, actorul care a jucat rolul Hikmet Eren în serialul „Dragostea te va face să plângi”, va rămâne pentru totdeauna o figură emblematică a cinematografiei turcești

Elevă de clasa a IX-a, răpită, bătută și umilită de 6 colege din cauza unui băiat! I-au furat telefonul și au agresat-o minute întregi pe o stradă din apropierea școliI


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies