Ce se mănâncă de Sfântul Andrei 2022


Aflați din rândurile următoare care sunt alimentele ce se consumă în ziua Sfântului Andrei.


In articol:

În fiecare an pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși.

Pentru români este o sărbătoare specială deoarece Sfântul Apostol Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei. Astfel, el este cel care a creștinat poporul român, fiind considerat ocrotitorul acestuia. Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Astfel, sute mii de români poartă numele Sfântului, iar această sărbătoare are o semnificație aparte pentru poporul român și pentru creștinii de pretutindeni.

În cadrul unei emisiuni, Rednic Ioana, o tânără de la sat, ce respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile transmise din generație în generație, a vorbit despre însemnătatea acestei zile sfinte și ce trebuie să mănânce fetele nemăritate în ziua de Sfântul Andrei pentru a-și visa ursitul.

Această zi are mai mult semnificații. Se spune că Sfântul Andrei a fost ocrotitorul românilor și în ziua de Sfântul Andrei, se zice că fetele își află ursitul.

Mai multe locuri se vor lega ca să ne ocrotească de animalele sălbatice și se mai zice că de la Sfântul Andrei și până la Crăciun, femeile nu au voie să toarcă .”, a povestit tânăra.

Ce trebuie să mănânce fetele nemăritate în ziua de Sfântul Andrei pentru a-și visa ursitul

Citește și: Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei 2022

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Ziua de Sfântul Andrei este o zi importantă mai ales pentru tinerele nemăritate. Există o serie de lucruri pe care trebuie să le facă în această zi pentru a afla cine le va fi ursitul. Pe lângă busuiocul sfințit sub pernă, fetele nemăritate pot să-și pună sub pernă și jumătate din plăcinta frământată de ele.

Se spune că în ziua de Sfântul Andrei, fetele nemăritate trebuie să nu guste nimic toată ziua și să frământe o plăcintă din apă, făină și sare. Acestea trebuie să mănânce jumătate din plăcinta frământată de ele, iar restul să o pună sub pernă noaptea pentru a-și visa ursitul.

Fetele nemăritate își fac plăcintă și o pun sub pernă și își visează la noapte ursitul. Nu am mâncat nimic, acum o să fac plăcinta și o să mănânc jumătate, iar jumătate o să o pun sub pernă ca să îmi visez ursitul .”, a povestit tânăra.

În alte colțuri ale țării, această plăcintă poartă denumirea de turtucă și se face foarte sărată. Fata nu trebuie să bea apă după ce o mănâncă și se spune că băiatul pe care-l va visa că-i aduce apă, acela urmează să-i ceară mâna de Anul Nou.

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Există anumite alimente care nu trebuie să lipsească de pe masă în ziua de Sfântul Andrei. Printre acestea se numără următoarele:

Usturoi

Citește și: Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei 2022

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Usturoiul este un aliment de bază în ziua Sfântului Andrei. Acesta are o însemnătate aparte și se spune că alungă spiritele rele și îi ajută pe oameni să se ferească de vrăji și blesteme în ziua Sfântului Andrei.

Astfel, toată lumea trebuie să mănânce în ziua de Sfântul Andrei usturoi, iar acesta poate fi consumat atât crud, cât și integrat în diferite mâncăruri. Pe lângă semnificația spirituală pe care o are, usturoiul este și un aliment care contribuie la sporirea sistemului imunitar și este foarte sănătos pentru întreg organismul nostru.

Pește

Citește și: Rețetă de somon cu legume. Când nu aveți timp și idei, poate fi un preparat rapid, echilibrat și delicios!

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei se află în Postul Crăciunului. Astfel, credincioșii se abțin de la alimente care provin din origine animală. Printre acestea se numără și peștele. Ziua Sfântului Andrei este însă zi de sărbătoare, iar Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca în această zi sfântă, credincioșii să primească dezlegare la pește. Astfel, peștele este un aliment care nu trebuie să lipsească de pe masa tuturor în ziua Sfântului Andrei.

Boabe de porumb cu nuci și zahăr

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei

Această mâncare este un desert al copilăriei și se mănâncă în ziua de Sfântul Andrei pentru a avea parte de un an prosper și pentru a fi ferit de alte boli și necazuri.

Femeile fierb boabe de porumb, care se amestecă cu nuci și zahăr sau cu miere. Acestea se consumă după ce au fost împărțite și la vecini.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Ce se mănâncă de Sfântul Dumitru 2022

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Ce nu se mănâncă de Sfânta Parascheva. „Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc"

De ce nu au voie femeile să intre în altar. „Preoția este taina de care se împărășește doar bărbatul.”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri