Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci


Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este o zi în care postul reprezintă o necesitate. Însă știați ce se poate mânca în această zi sfântă?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este istoria care se află în spatele acestei zile sfinte de Înălțarea Sfintei Cruci, dar și ce se poate mânca mai exact în această zi. În plus, descoperiți și care sunt superstițiile care vizează ziua Înălțării Sfintei Cruci.

 

Calendar ortodox 14 septembrie 2022 -  Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoarea prăznuită pe data de 14 septembrie, cea care se serbează cu post, pentru a aminti patimile și moartea Mântuitorului. Aceasta reprezintă cea mai veche sărbătoare dedicată cinstirii lemnului sfânt. Printre evenimentele care au legătură cu istoria Sfintei Cruci, amintite în această zi sfântă, se numără și “Aflarea Crucii” pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei în fața tuturor (anul 335) și “Aducerea Sfintei Cruci” de la perșii păgâni, pentru a o depune în

biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim (anul 629).

Se pare că  Sfânta Cruce  a fost descoperită odată ce Sfânta Împărăteasă Elena (mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare), a poruncit. Astfel, din cauza faptului că au fost găsite trei cruci pe Golgota, a trebui să se afle care este cea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Pentru a afla acest aspect, patriarhul Macarie a poruncit să atingă fiecare cruce în parte, de o femeie care trecuse la cele veșnice.

Ca urmare a acestui aspect, în momentul în care aceasta a fost atinsă de cea de-a treia cruce, femeia a înviat, semn clar că aceea era cea pe care a fost răstignit Hristos.

După această minune, Patriarhul a fost cel care a poruncit ca Sfânta Cruce să fie înălțată pe un loc înalt, pentru a o vedea toată lumea. Cu toate acestea, în momentul în care Împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, acesta a luat Crucea Domnului în Persia, acolo unde s-a aflat timp de 14 ani, până când Împăratul persan a fost învins de Heraclie, cel care a dus Sfânta Cruce în Ierusalim.

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Ziua Crucii

se mananca peste de inaltarea sfintei cruci

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este o zi în care postul reprezintă o necesitate

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Tradiţii şi obiceiuri de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce este bine să facă oamenii în această zi sfântă

Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui, conform calendarului popular, este cea mai veche dintre sărbătorile creştine și se regăsește în calendarul ortodox ca o sărbătoare marcată cu  cruce roșie. În plus, în comparație cu alte zile de sărbătoare, aceasta este singură cu  post aspru  şi rugăciune care apare în calendarul ortodox, cât şi în cel latin. Astfel, Ziua Crucii se spune că vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Prin urmare, ținând cont de faptul că este o sărbătoare cu post negru, nu ar trebui să se mănânce sau să se bea, pentru ca  sufletul și trupul să se vindece. Cu toate acestea, dacă totuși, se mănâncă, ar trebui să se evite consumul nucilor, usturoiului, prunelor, peștelui, pepenilor și a altor alimente care seamănă cu o cruce. Se pot mânca nectarine, piersici alune, în schimb.

Citeste si: Calendar ortodox 14 septembrie 2022. "Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim"

calendar crestin ortodox 14 septembrie 2022

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este o zi în care postul reprezintă o necesitate

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zodiac 14 septembrie 2022. Află ce zodie va suferi anumite neplăceri

Superstiții de Înălțarea Sfintei Cruci

  • De sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, ca în orice altă sfântă zi de sărbătoare, nu se muncește. În caz contrar, se spune că toate primejdiile se vor abate asupra familiei, dar și a gospodăriei.
  • Tot în această zi sfântă, persoanele care se duc la biserică, aduc și plante de leac, busuioc și buchete de flori. Astfel, acestea așteaptă să fie sfințite, pentru a le duce acasă și a le pune la icoane. Prin intermediul acestora, se spune că bolile se vor vindeca, iar norocul va fi atras de fetele care nu și-au găsit alesul încă.
  • În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să pună busuioc sfințit în vasele din care păsările beau apă. Se spune că astfel, toate persoanele din gospodăria respectivă sunt ferite de boli. De asemenea, busuiocul sfințit se poate pune și în vasul în care fetele se spală pe păr. Astfel, acesta vor avea un păr mult mai bogat și sănătos. În plus, dacă busuiocul sfințit se va pune și la streașina caselor, gospodăriile vor fi ferite de necazuri.
  • Inclusiv ramurile de alun care sunt culese în această zi sfântă de sărbătoare se spune că dețin puteri miraculoase, fiind folosite în descoperirea izvoarelor subterane.
  • Dacă veți sfinți monedele de Înălțarea Sfintei Cruci și le veți păstra în portofel lângă o cruciuliță, se spune că vor aduce belșug și spor în toate.

Citeste si: Sfatul zilei de miercuri, 14 septembrie 2022. Trei zodii sunt sfătuite să fie mai deschise sentimentelor

superstitii de inaltarea sfintei cruci

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este o zi în care postul reprezintă o necesitate

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Calendar ortodox 15 septembrie 2022. Ce sărbătoare este joi?

 

Abonează-te pe

Citește și:

Zodiac chinezesc 16 septembrie 2022. Află ce zodie pune sare pe rană

Ojă semipermanentă: Modele de unghii 2022

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Regina Elisabeta a II-a a lăsat o scrisoare secretă, care nu poate fi deschisă până în anul 2085. Cui îi este adresată

Bijuteria pe care Regina Elisabeta a II-a a purtat-o timp de 70 de ani. Povestea impresionantă din spatele ei

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Bogdan Mocanu. „Am lucrat în câteva saloane, făceam tatuaje, tundeam”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri