Ce se intampla daca mananci cartofi prajiti cu branza? Raspunsul te va uimi!

Ce se intampla daca mananci cartofi prajiti cu branza? Raspunsul te va uimi!
Ce se intampla daca mananci cartofi prajiti cu branza? Raspunsul te va uimi!

Nutriţionistul Cristian Mărgărit scrie pe blogul său că efectele consumului prea des a cartofilor prăjiţi cu brânză nu sunt deloc benefice organismului, iar pe termen lung conduc chiar la o îmbătranire prematură.

 

Răspunsul la întrebarea din titlu este că în primul rand vei avea un aport caloric mare si exista riscul sa te ingrasi. Apoi vor lipsi alte proteine de calitate (colagenul, in special, interesant pentru calitatea pielii, parului si unghiilor). Vor lipsi grasimile sanatoase (de tip omega 3). Vor lipsi magneziul, zincul si alte oligoelemente. Vor lipsi vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente.
Pe termen scurt poti avea balonari, constipatie, somnolenta. Pe termen mediu si lung stress-ul oxidativ suplimentar poate sa duca la imbatranire prematura, conform nutriţionistului Cristian Mărgărit.
Sunt voci care nu recomanda combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat si sursa proteinelor, ca pot fi diverse). Totusi, adaugarea de branza este o practica foarte comuna si multi se simt bine asa. Branza aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate niste vitamina D si poate niste vitamina K si acid rumenic (CLA).
As opta pentru branza de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasa din punct de vedere nutritional.
Efectele cartofilor prăjiti
Prajirea amidonului produce acrilamida (afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prajire este indicat sa fie folosite uleiuri speciale pentru prajire, rezistente la temperaturi mari.
Mare atentie sa nu apara zone foarte inchise la culoare sau arse (ca atunci cand se lipesc de vas ori i-ai lasat prea mult la prajit).
Cartofii prajiti retin de asemenea si cantitati mari de ulei, care aduce si el calorii ascunse. Incercati sa-i scurgeti bine de ulei (sau untura, daca i-ati prajit in asa ceva).
In fast-food-uri sunt prajiti in amestecuri de uleiuri aditivate si grasimi hidrogenate, toxice ele insele.
Sarea adaugata prezinta si ea o problema in conditiile in care cei mai multi oameni depasesc de cateva ori necesarul zilnic de sodiu, sarea fiind adaugata la aproape toate alimentele. Atentie si la sarea suplimentara daca adaugati branza.
Sursa: obiectiv.info

Răspunsul la întrebarea din titlu este că în primul rand vei avea un aport caloric mare si exista riscul sa te ingrasi.

Apoi vor lipsi alte proteine de calitate (colagenul, in special, interesant pentru calitatea pielii, parului si unghiilor). Vor lipsi grasimile sanatoase (de tip omega 3). Vor lipsi magneziul, zincul si alte oligoelemente. Vor lipsi vitamine si minerale, antioxidanti, fitonutrienti pe care i-ai putea lua din alte alimente. Pe termen scurt poti avea balonari, constipatie, somnolenta. Pe termen mediu si lung stress-ul oxidativ suplimentar poate sa duca la imbatranire prematura, conform nutriţionistului Cristian Mărgărit.


Sunt voci care nu recomanda combinarea amidonului cu “proteine” (ar fi de discutat si sursa proteinelor, ca pot fi diverse). Totusi, adaugarea de branza este o practica foarte comuna si multi se simt bine asa. Branza aduce proteine mai greu digerabile (caseina), calciu, poate niste vitamina D si poate niste vitamina K si acid rumenic (CLA). As opta pentru branza de oaie sau capra, maturate. Urda este semnificativ mai valoroasa din punct de vedere nutritional.


Efectele cartofilor prăjiti

Prajirea amidonului produce acrilamida (afecteaza ADN-ul, cauzand probleme de fertilitate si cancer) si oxideaza grasimile, rezultand alti derivati toxici. Tipul uleiului este foarte important. La prajire este indicat sa fie folosite uleiuri speciale pentru prajire, rezistente la temperaturi mari. Mare atentie sa nu apara zone foarte inchise la culoare sau arse (ca atunci cand se lipesc de vas ori i-ai lasat prea mult la prajit). 

Cartofii prajiti retin de asemenea si cantitati mari de ulei, care aduce si el calorii ascunse. Incercati sa-i scurgeti bine de ulei (sau untura, daca i-ati prajit in asa ceva).

In fast-food-uri sunt prajiti in amestecuri de uleiuri aditivate si grasimi hidrogenate, toxice ele insele. Sarea adaugata prezinta si ea o problema in conditiile in care cei mai multi oameni depasesc de cateva ori necesarul zilnic de sodiu, sarea fiind adaugata la aproape toate alimentele. Atentie si la sarea suplimentara daca adaugati branza. 

Sursa: obiectiv.info

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Criss, acuzații dure la adresa lui Vlad: „Joacă la mai multe capete”. Cum se apără concurentul de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

VIDEO Care este motivul pentru care părinții lui Jador nu au participat la petrecerea de după oficializarea religioasă a nunții? "Dumnezeu e mai presus de orice, n-ai cum să-l amăgești!"

Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze

Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?

VIDEO Gagea dă de pământ cu Rebecca. Fostul concurent de la „Casa iubirii” este foarte tranşant: "Țărancă de la Craiova și centuristă"

Sărbători de coșmar pentru Oana Roman și fiica ei: „Tatăl ei nu a sunat-o, nu i-a dat nici măcar un mesaj de Crăciun”

Pensiile din februarie, livrate cu întârziere de Poșta Română. Pe ce dată vor intra banii pe card

Fotbalist mort după ce a făcut infarct. Ion avea doar...


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies