Ce să nu faci înainte de a dona sânge


Milioane de persoane donează în mod frecvent sânge și alte milioane supraviețuiesc datorită lor! Donarea de sânge salvează vieți, iar din acest motiv ar trebui să încerci și tu! Iată ce să nu faci înainte de a dona sânge și ce criterii va trebui să îndeplinești.


In articol:

Majoritatea persoanelor care nu au donat sânge până acum se tem de ace, de ideea de a fi înțepat și de faptul că după s-ar putea să le fie rău, să amețească sau chiar să leșine. Ei bine, aceste lucruri pot fi prevenite din timp dacă sunt respectate anumite reguli de bază precum menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate. În acest articol vei găsi ce să nu faci înainte de a dona sânge pentru a evita situațiile neplăcute.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă când renunți la cafea

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

[Sursa foto: PixaBay]

Tipuri de donări de sânge

Există trei tipuri de donări și anume cea de sânge total, de trombocite și de plasmă. Iată ce presupune fiecare din aceastea:

Donarea de sânge total presupune colectarea a 450 ml de sânge în aproximativ 10 minute. Intervalul minim dintre donările de sânge total este de 8 săptămâni, fiind permise 4 donări pe an la femei și 5 la bărbați.

Donarea de trombocite- Sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă trombocitele, restul sângelui întorcându-se la acesta.

Intervalul minim între donări de trombocite este de 4 săptămâni.

Donarea de plasmă- sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă plasma și reintroduce apoi sângele în corpul donatorului. Intervalul minim dintre donările de plasmă este de 2 săptămâni.

Cine poate dona sânge

Donarea de sânge este permisă numai persoanelor sănătoase, cu varste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate corporală minimă de 50 kg. Este foarte important ca donatorul să nu aibă afecțiuni precum boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatită virală cronic sau HIV/SIDA.

De asemenea, trebuie să nu fii însărcinată sau să nu fi născut în ultimele 18 luni. Femeile însărcinate nu pot dona sânge, întrucât organismul trebuie să acopere și nevoile viitorului copil, iar interdicția se prelungește la 18 luni după naștere pentru că organismul mamei să-și refacă pierderile.

Nu se acceptă donarea dacă ai consumat alcool sau ai avut o masă bogată în grăsimi înainte de ziua recoltării.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se întâmplă dacă nu mănânci o săptămână. 3 efecte ale postului negru pentru organism

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

[Sursa foto: PixaBay]

Ce să nu faci înainte de a dona sânge

1. Odihnește-te bine în noaptea de dinaintea donarii și mănâncă ceva ușor dimineața. Poți consuma două felii de pâine prăjită cu foarte puțin unt pe deasupra, două fructe sau cereale.

2. Este indicat să consumi cât mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl vei dona. Trebuie să eviți ceaiul negru, cafeaua sau alte băuturi care conțin cofeină.

3. Îniante de ziua donării este indicat să consumi cât mai multe alimente bogate în fier precum carne roșie, pește, ficat, fasole, cereale bogate în fier, stafide sau prune.

4. Este mai mult decât necesar să eviți pe cât posibil mâncărurile grase precum hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata înainte de donare. Testele pentru infecții facute asupra sângelui donat pot fi afectate de grasimi.

Citeste si: DESCOPERĂ: 9 beneficii pe care le are gimnastica aerobică

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

Ce sa nu faci inainte de a dona sange

[Sursa foto: PixaBay]

Ce drepturi ai ca donator de sange

Unitatea spitalicească la care te-ai dus pentru a dona sânge trebuie să îți comunice rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat

De asemenea, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite precum cele pentru calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG și radiografie pulmonară. Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.

Donatorul va primi, prin lege, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor, în ziua donării.

Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.

Reducere la abonamentul pentru transportul în comun.

Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă.


Abonează-te pe

Citește și:

Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătorești

Ojă semipermanentă: Modele de unghii 2022

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

În cât timp se eliberează certificatul de naștere. Care este procedura?

În cât timp poți returna un produs

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Bogdan Mocanu. „Am lucrat în câteva saloane, făceam tatuaje, tundeam”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri