Ce pensie primește o femeie după 15 ani de cotizație. Diferența este de doar 5 procente

Cum se calculează, de fapt, pensia
Cum se calculează, de fapt, pensia

Află din rândurile următoare care este pensia primită după 15 ani de cotizație.

Fiecare dintre noi de-a lungul vieții traversăm mai multe etape. Cea mai lungă perioadă din viața noastră este pentru mulți dintre noi cea de angajat. Ulterior, fiecare dintre cei care au lucrat de-a lungul vieții vor primi o pensie care diferă în funcție de anii de cotizație la stat.

Potrivit prevederilor în vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, la noi în țară vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, iar pentru bărbați de 65 de ani.

Un stagiu complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, acestea au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare.

În cazul celorlalte persoane, la rândul lor, vor avea dreptul la pensie, dar aceasta va fi diferită, în funcție de mai mulți factori.

Descoperă din rândurile următoare ce pensie are o femeie după 15 ani de cotizare și cum se calculează, de fapt, pensia.

Ce pensie are o femeie după 15 ani de cotizare

Citește și: Anunț important pentru pensionare! Ce categorie de femei își va putea continua activitatea până la vârsta de 70 de ani

Ce pensie primește o femeie după 15 ani de cotizație
Ce pensie primește o femeie după 15 ani de cotizație[Sursa foto: freepik]

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Dacă în cazul persoanelor care au cotizat 35 de ani la stat, aceștia pot să iasă mai devreme la pensie, în cazul românilor care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani, aceștia vor putea ieși la pensie în momentul în care împlinesc vârsta necesară.

Mai mult decât atât, conform ultimelor modificări ale legii pensiilor, cuantumul pensiei va fi de 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă. În cazul angajaților care au plătit timp de peste 15 ani cotizație la stat, cuantumul pensiei va fi de 45% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de vechime.

Atunci când vorbim de suma exactă de bani, aceasta se determină în funcție de un calcul individual, care se realizează la rândul lui în funcție de perioada în care salariul brut a avut aceeași valoare.

Mai exact, atunci când vorbim despre un angajat care are un salariu brut de 4000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani, acesta va încasa o pensie medie de cel puțin 1250 de lei. În cazul în care salariul brut despre de 7000 de lei, pensia de stat poate ajunge la cel puțin 2000 de lei. O angajată care se pensionează în 2023 și are un salariu brut de 7000 de lei, va beneficia de o pensie în valoare de 2180 de lei.

Cum se calculează, de fapt, pensia

Citește și: Anunțul momentului despre pensiile din România! Ce trebuie să știe femeile despre modificări

Citește și: Acuzații grave la adresa lui Patrick și a Biancăi. Robert a dat tot din casă: "Au avut și au o relație!" Noua concurentă izbucnește în lacrimi. Aflați de la ce a pornit scandalul miercuri, 11 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani- stirilekanald.ro

 

Cum se calculează, de fapt, pensia
Cum se calculează, de fapt, pensia[Sursa foto: freepik]

Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, fiind un raport între veniturile câștigate de o persoană și salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Cu cât salariul mediu brut e mai mare, cu atât crește punctul de pensie.

În cazul în care vrem să calculăm cuantumul pensiei, trebuie să înmulțim punctajul mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Mai exact, punctajul mediu anual realizat de asigurat se calculează prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Adunăm numărul de puncta realizat în fiecare lună și îl împărțim la 12, rezultând astfel punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Așa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste punctaje anuale se adună, obținându-se o sumă care se împarte la stagiul complet de cotizare, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă astfel punctajul mediu anual al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte (în cele mai multe cazuri, cu câteva zecimale) pe care fiecare a reușit să-l acumuleze de-a lungul carierei.

Cum se calculează, de fapt, pensia
Cum se calculează, de fapt, pensia[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce se întâmplă cu femeile cu pensii sub 1.700 de lei! Banii de la stat au fost tăiați

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Motivul halucinant al crimei din Brăila, dezvăluit! Telefonul dentistei ucise în propriul cabinet a fost găsit, anchetatorii au aflat adevărul

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Patrick, primele declarații după ce a fost filmat alături de Bianca Giurcă, în club! Ce s-a întâmplat, de fapt, între cei doi concurenți de la „Casa Iubirii”

Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie


Cookies