Ce învață cei mici la clasa pregătitoare și ce beneficii oferă această etapă intermediară?


Ce învață cei mici la clasa pregătitoare și ce beneficii oferă această etapă intermediară?

Clasa pregătitoare, sau clasa 0, este cea mai nouă formă de pregătire a copiilor încadrată în învățământul obligatoriu din țara noastră, rolul său fiind acela de a-i ajuta pe ce mici să facă mai ușor trecerea de la grădiniță la viața de școlar.


In articol:

Deși au trecut deja câțiva ani buni de când a devenit obligatorie, există încă o oarecare confuzie în rândul părinților care trebuie să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, așa că am considerat util să îți spunem ce va învăța micuțul tău în această etapă și care vor fi beneficiile ulterioare.

 

Cum sunt structurate orele

Clasa pregătitoare este destinată copiilor de șase ani, care au nevoie de o perioadă de acomodare pentru a face trecerea de la învățământul preșcolar la cel primar. Vorbim așadar de o etapă intermediară, care îmbină școala cu grădinița, în cadrul căreia copilul trebuie să deprindă plăcerea de-a descoperi și învăța lucruri noi. Pentru a nu-i surmena pe copii, orele curs sunt mai scurte decât cele de la școală, având o durată de aproximativ 45 de minute.

Dintre acestea, 35 de minute sunt destinate activităților didactice menite să- îi învețe pe copii lucruri noi, urmate de 10 minute de relaxare, în care aceștia participă la diferite jocuri sau exersează deprinderi elementare.

Important de reținut este faptul că în clasa pregătitoare, copiii nu primesc teme pentru acasă, întregul proces educațional desfășurându-se la școală.

 

Ce materii se predau

Programa pentru clasa pregătitoare include câteva discipline de bază, din care copiilor le sunt predate noțiunile elementare, pentru a le fi mai ușor să le aprofundeze în clasele primare. Prima pe listă este Comunicarea în limba română, disciplină în cadrul căreia copiii învață să se exprime corect. Educația pentru societate le prezintă elementele de bază ale unui comportament civilizat și responsabil, în timp ce disciplina Tehnologii de informare și comunicare îi ajută să se familiarizeze cu computerele tabletele și alte device-uri cu care vor interacționa în anii de școală.

Educația fizică este o altă disciplină importantă, menită să-isă îi deprindă pe copii cu un stil de viață activ, în timp ce la Muzică și mișcare și Arte vizuale și lucru manual își pot dezvolta aptitudinile artistice. Curricula mai include disciplinele Matematică și explorarea mediului, Consiliere, Religie și o limbă străină.

 

Cum se face evaluarea

Copiii care urmează cursurile clasei pregătitoare nu primesc note, însă sunt supuși pe tot parcursul anului unui proces de evaluare realizat de către învățătoarea de la clasă. La finalul anului școlar, pentru fiecare copil se întocmește de către învățătoare un raport individual de evaluare, care evidențiază punctele forte ale acestuia, precum și cele în care mai are nevoie de sprijin în clasele primare. De asemenea, lucrările realizate de cei mici pe tot parcursul anului școlar în clasa pregătitoare sunt incluse într-un portofoliu individual, pe care aceștia îl primesc la absolvire.

 

De ce este utilă clasa pregătitoare

Așa cum am menționat anterior, clasa pregătitoare ajută copilul să facă trecerea de la învățământul preșcolar la clasele primare, trecere care poate fi traumatizantă dacă se realizează brusc. Pe parcursul clasei pregătitoare, copilul are timpul necesar pentru a se obișnui cu socializarea într-un mediu organizat, adaptându-se treptat la programul mai strict pe care îl va avea ca școlar.

De asemenea, copiii din ziua de azi primesc mult mai multe informații decât primeam noi la vârsta lor, informații care le sunt utile și necesare în deprinderea cunoștințelor viitoare. Dacă aceste informații vin brusc, odată cu clasa întâi, sunt mai greu de asimilat într-un timp relativ scurt, astfel că este nevoie de o etapă premergătoare, în care copilul să acumuleze cunoștințele de bază care să-l ajute să țină pasul cu programa claselor primare și gimnaziale.

 

Acum, că ai aflat toate informațiile despre clasa zero, e momentul să-ți pregătești copilul pentru prima zi din această nouă etapă a vieții sale. Cheltuielile nu sunt deloc de neglijat, de aceea, pentru a-ți mai menaja bugetul, îți recomandăm să achiziționezi rechizite școlare mai ieftine de la Auchan, unde poți găsi tot ce ai nevoie pentru viitorul an școlar.

 

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe

Citește și:

Horoscopul săptămânal 27 iunie - 3 iulie 2022 cu astrologul Ana Maria Ticea. O zodie ajunge în pragul despărţirii!

Banii le aduc fericirea! Ce a primit Andra de la Măruță, unele femei doar visează!

„Nu primesc invitație, nu mă prezint”. Silvius Prigoană s-a căsătorit cu logodnica lui, Georgiana

„Nunta nu trebuia să aibă loc”. Ce decizie a luat Ana Baniciu, după ce mama ei a murit

Ponturi utile pentru creșterea trandafirilor

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

La ce temperatură se bea vinul roșu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri