Ce greșeală uriașă poți face în autoizolare sau carantină! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști


În această perioadă, suntem sfătuiți să stăm în casă și să ne limităm cât mai mult activitățile.


In articol:

Bun! Dacă serviciul ne permite asta e foarte bine să procedăm astfel. Paza bună trece primejdia rea. Dar și acasă suntem înconjurați de „pericole” despre care nici nu bănuim în ce măsură ne pot periclita starea de sănătate. Unul dintre acestea este mâncatul foarte des.

Citeste si: Atenție și la „pandemia” de obezitate. De ce nu este de glumit cu kilogramele în plus! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști  

Anca Bejan, autoarea căr ț ii „Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme”  , a stat de vorbă cu  dr. Raluca Stănciulescu  , Medic Primar  Gastroenterologie, pentru a explica ce se întâmplă cu organismul uman atunci când ciugulim sau sau ronțăim aproape în permanență.

Pericolul la care ne expunem estfel este foarte mare, chiar dacă ne afectează du de pe o zi pe alta, ci în timp. Nu mai ignorați acest comportament! 

Ronțăitul dintre mese dereglează toți hormonii. Mâncatul cu mese normale este modul sănătos, nu ronțăitul permanent. Din păcate, oamenii foarte stresați, obosiți, care trăiesc pe fugă, în loc să se așeze și să-și mănânce mesele normal, ronțăie permanent câte ceva.

Ronțăiala asta permanentă dereglează toți hormonii, organismul este dat peste cap cu totul. El nu mai știe care este foamea sau care e pofta sau care este mâncatul pe fond de stres. Cei care ronțăie mereu câte ceva dereglează ritmul foame-sațietate. Așadar, da, sunt indicate mesele luate la ore cât mai regulate. Iar între aceste mese nu trebuie să ronțăim nimic”, explică dr. Raluca Stănciulescu.

Citeste si: Recomandările şefului OMS pentru cei care trebuie să stea în case din cauza pandemiei de COVID-19

Ciuguleala este crimă pentru organism

„Insulina, spre exemplu, se secretă în momentul în care mâncăm și crește glicemia în sânge. Când ronțăim des avem permanent valoarea glicemiei din sânge crescută. Asta înseamnă și că suprasolicităm pancreasul. Persoanele care ronțăie permanent, mai ales dacă ronțăie și alimente care ar trebui cât mai evitate, precum prăjituri, bomboane, cipsuri etc, au glicemii mari, pancreasul foarte solicitat și dezvoltă în timp rezistența la insulină. Când organismul nu mai răspunde corect la insulină apare diabetul. Atenție: această afecțiune poate apărea nu doar la cei cu un teren genetic propice”, completează dr. Raluca Stănciulescu.

«Trebuie să respectăm ritmul fiziologic al organismului»

Procesul de digestie începe din clipa în care începem să mâncăm. Mestecăm, înghițim, apoi hrana ajunge în stomac. Aceasta este etapa din procesul de digestie care nu trebuie întreruptă. De aceea  stilul de via ț ă intitulat Dieta-Minune oferă rezultate deosebite, nu doar pentru siluetă, cât și pentru starea generală a sănătății: pentru că respectă ritmul de funcționare al organismului.

„Între mese trebuie să avem pauze de minimum două ore și jumătate, maximum patru ore. Nici pauzele prea mari nu sunt indicate, pentru că atunci foamea e atât de mare încât putem mânca necontrolat. Timpul de evacuare a hranei din stomac este de până la trei-patru ore. Excepție fac persoanele care suferă de mult timp de diabet și pot face gastropareză, ceea ce înseamnă că mușchii stomacului lor nu mai funcționează atât de bine, sistemul nervos nu mai transmite corect informații la stomac, stomacul devine leneș și timpul de evacuare e mult mai lung. Dar stomacul normal al unui om sănătos evacuează bolul alimentar în maximum patru ore. Trebuie să așteptăm să fie stomacul din nou gol, să se transmită din nou senzația de foame la creier și să respectăm acest ritm fiziologic”, completează dr. Raluca Stănciulescu.

Citeste si: “ATENȚIE! Poți redeveni obez, chiar dacă ți-ai micșorat stomacul!” Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști


Abonează-te pe

Citește și:

Atenție și la „pandemia” de obezitate. De ce nu este de glumit cu kilogramele în plus! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști  

Soțul Monicăi Pop, ”umilit” de soție! Totul pleacă de la banii câștigați

“ATENȚIE! Poți redeveni obez, chiar dacă ți-ai micșorat stomacul!” Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști

Cornelia Rednic a slăbit 33 kilograme: „Mi-a căzut părul din cap, mă simțeam urâtă”

Povestea incredibilă a Ancăi Bejan: Avea 120 de kilograme, a slăbit 60, iar azi este celebră pentru Dieta-Minune

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Beatrice Olaru este însărcinată! Vedeta va deveni mămică pentru a doua oară: „Ana va avea un frățior sau o surioară!”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri