Atenție și la „pandemia” de obezitate. De ce nu este de glumit cu kilogramele în plus! Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști  


În plină perioadă în care cuvântul pandemie generează panică și este asociat cu COVID 19, ne permitem să vă distragem atenția.


In articol:

De ani buni trăim bine-mersi cu altă pandemie, cu mult mai periculoasă,  ș i anume cea de obezitate.

Iar lucrurile vor degenera din rău în mai rău dacă nu facem ceva. 

Anca Bejan, autoarea căr
ț ii „Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme”  , a stat de vorbă cu dr. Oana Dumitrache, medic specialist în diabet zaharat, nutri ț ie  ș i boli metabolice, pentru a explica de ce nu este de glumit atunci când organismul nu se află cât mai aproape de greutatea ideală.
Aten
ț ie mare: mai bine de jumătate din popula ț ia mondială va fi afectată în câ ț iva ani!

 

Un scenariu realist, bazat pe  datele înregistrate la nivel mondial în ultimele decenii   arată că peste 5 ani, dacă vom continua în acest ritm, mai bine de 50% din populația globului va fi obeză.

Ce este de făcut? Ceva! Orice! Fiecare să înceapă de undeva. Părinții să aibă mai multă grijă de alimentația și educația nutrițională a copiilor, încă de la cele mai mici vârste. Adulții să se comporte mai responsabil cu ei înșiși, dar și cu cei din jur. Cei care sunt lucizi în ceea ce privește acest subiect să fie dispuși să aibă răbdarea necesară ca să-i ajute pe cei care nu sunt atât de conștienți. Și
toată lumea să renunțe la reticența de a fi informat. Îți place sau nu de cineva, nu contează! Ia ce este mai bun de la el! Altfel... este o mare pierdere pentru noi în primul rând să refuzăm informații doar pentru că ele vin din surse pe care nu le îndrăgim. Da, sursele și informațiile trebuie verificate, dar asta nu înseamnă să le omitem pe cele care nu ne plac din prima. Aaa, și mai este ceva: să încetăm o dată pentru totdeauna să mai promovăm supraponderalitatea sau obezitatea ca ideal!

  Dr. Oana Dumitrache: «Implica ț iile medicale ce apar o dată cu cre ș terea în greutate sunt uria ș

Anca Bejan - Oana Dumitrache
Anca Bejan - Oana Dumitrache

Dr. Oana Dumitrache este unul dintre medicii care promovează stilul de via ță intitulat de Anca bejan „Dieta-Minune”

Am întrebat un medic nutriționist de ce intră oamenii în cabinetul său, iar răspunsul primit mi-a oferit o mare satisfacție. Indiferent cât de mult ne mințim singuri, indiferent cât de mult bravăm, în cele din urmă conștientizăm într-un fel sau altul că organismul nostru funcționează optim – chiar și atunci când alte probleme de sănătate s-ar putea să se fi adunat în timp – la o greutate optimă. Inclusiv psihicul se simte mai bine atunci când trupul are așa-zisa „greutate ideală”. „Cei care intră la mine în cabinet o fac, în primul rând, pentru a scăpa de surplusul de greutatea, ca să-și recâștige încrederea de sine și imaginea. E clar că prima oară se gândesc la aspectul estetic, fără a-și da seama că implicațiile medicale ce apar o dată cu creșterea în greutate sunt uriașe. Ei ar trebui să știe aceste probleme, să se îngrijoreze și să încerce să le corecteze la timp. Să nu uităm că sănătatea e cel mai important lucru, nu aspectul estetic. E adevărat că aspectul estetic e o componentă incipientă și mult mai frecventă la femei, decât la bărbați. Cele mai multe persoane care se adresează unui medic nutriționist sunt femeile, în proporție de peste 85%, aș zice eu”, spune dr. Oana Dumitrache, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

 

 

Nu te mai lăuda dacă ai surplus de greutate

Anca Bejan, înainte și după
Anca Bejan, înainte și după

Anca before-after  – în 2011 Anca a ajuns la 120 de kilograme  și a slăbit în doar doi ani surprlusul de 60 de kilograme. A explicat cum a reușit într-o carte și a intitulat metoda „Dieta-Minune”.

 

 

Cât timp am fost supraponderală sau obeză, nici nu voiam să scot capul din „ascunzătoarea” mea. Așa că am toată admirația pe care o poate un om avea pentru personale care se simt bine cu ele și cu felul în care arată (estetic), chiar dacă nu au o greutate tocmai sănătoasă. Însă nu pot încuraja și nu pot permite – acolo unde am un cuvânt de spus – ca această supraponderalitate sau chiar obezitate să fie promovată ca fiind ideal. Da, frumusețea unui om nu se încadrează doar în niște tipare fizice, dar starea sa de sănătate se încadrează în niște norme. Greutatea unui individ trebuie neapărat să țină cont de măcar două date: scheletul său (că nu degeaba oamenii nu au oase de elefant) și vârsta sa.

Trebuie promovată greutatea ideală și încurajată menținerea la această stare cât mai mult timp cu putință. Dr. Oana Dumitrache explică ce este greutatea ideală: „Groso-modo, e greutatea la care corpul se simte foarte bine și există calitatea vieții. Există și o formulă de calcul, dar e orientativă. S-au făcut mai multe formule de calcul, dar cea acceptată internațional este Indicele Masei Corporală, care se calculează astfel: greutatea (în kilograme) împărțită la înălțimea (în metri) la pătrat[ BMI= greutatea (kg)/ înălțime² (m)], formulă abilitată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății, adică World Health Organization, așa cum este ea cunoscută la nivel global). Rezultatele pot fi interpretate astfel: cei cu IMC sub 18% sunt subponderali, cei cu IMC între 18-24,9 sunt normoponderali, cei cu IMC între 25-29,9 sunt supraponderali, cei cu IMC între 30-34,9 suferă de obezitate de grad I, cei cu IMC între 35-39,9 suferă de obezitate de gradul II, iar cei cu IMC peste 40 vor fi diagnosticați cu obezitate morbidă”.

 

Iată la ce sunt expu ș i cei cu surplus de greutate

Oana dumitrache
Oana dumitrache

Dr. Oana Dumitrache este medic specialist în diabet zaharat, nutri ț ie  ș i boli metabolice

 

„Supraponderalitatea implică o greutate mai mare decât este cea considerată normală pentru o anumită vârstă și o anumită statură și e caracterizată de un IMC cu valori între 25 și 29,9. Obezitatea este definită de un IMC care depășește 30. Există, de pildă, atleți care se încadrează în categoria persoanelor supraponderale, însă în cazul acestora greutatea în plus este alcătuită din masă musculară, nu de țesut adipos. Persoanele supraponderale pot avea sau nu acumulări excesive de grăsimi, în timp ce persoanele obeze în mod cert au. Așadar, riscurile la care se expune o persoană supraponderală sau obeză sunt foarte mari”, explică dr. Oana Dumitrache, enumerându-le.

 

·         Hipertensiune arterială – când organismul are surplus de greutate, inima trebuie să pompeze o cantitate mai mare de sânge, astfel că presiunea acestuia este mai ridicată. Dacă situația se menține, inima și arterele vor fi suprasolicitate și nu vor mai funcționa la capacitatea optimă.

·         Diabet zaharat de tip 2 – Există o strânsă legătură între diagnosticul acesta – care reprezintă cea mai des întlnită formă de diabet (aprox. 90% din cazuri) – și cel al obezității.

·         Boala ficatului gras – grăsimea acumulată în ficat provoacă inflamații, cicatrici și afecțiuni hepatice permanente.

·         Hipercolesterolemie – persoanele obeze pot avea un nivel ridicat de lipide (grăsimi) în sange, căci nivelul HDL (așa zis-ul „colesterol bun”) este scăzut, iar nivelul trigliceridelor este ridicat. Asta atrage după sinte un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

·         Sindromul ovarului polichistic – femeile supraponderale pot avea un nivel crescut de testosteron care poate afecta ovulația normală. Rezultă: menstruații mai rare sau chiar lipsă, pentru perioade îndelungate, pilozitate excesivă sau pierderea părului, acnee, rezistență crescută la insulină și probleme de fertilitate.

·         Depresie – persoanele obeze sunt predispuse depresiei; din fericire, nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări în stilul de viață, pentru ca greutatea corporală să redevină sau să devină normală.

·         Artrită – uzura la care sunt supuse articulațiile provoacă această boală dureroasă chiar și la cei cu vârste fragede.

·         Astm – obezitatea este asociată cu apariția problemelor de respirație care îi poate împiedica pe tineri să ducă o viață normală din punct de vedere al activitățiilor fizice.

·         Apnee de somn – această afecțiune caracterizează prin oprirea temporară, a respirației în timpul somnului este o problemă serioasă și des întâlnită, atât la copiii, cât și la adulții supraponderali.

·         Calculi biliari – determinați de acumulările la nivelul veziculei biliare, care se cristalizează și se transformă în calculi biliari ce pot fi dureroși și ar putea necesita extragerea prin intervenție chirurgicală.

·         Pseudotumor cerebri (hipertensiune intracraniană benignă) – această afecțiune este rar întâlnită, iar principalele simptome sunt durerile de cap severe, vărsăturile, vertijul, problemele de vedere. În ciuda denumirii, nu este o tumoră, ci o presiune care se manifestă la nivelul creierului.

·         Boala Blount – surplusul de greutate influențează dezvoltarea normală a oaselor picioarelor, determinând deformarea acestora.

·         Alunecarea epifizei femurale la adolesenți – copiii și adolescenții obezi prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune care se manifestă la nivelul șoldurilor. Boala necesită atenție specială și intervenție chirurgicală, pentru a preveni complicațiile.

 

 

Cum putem lupta cu supraponderalitatea  ș i cu obezitatea

 

Deși este clar că ne confruntăm cu o pandemie de obezitate, din păcate, până la ora actuală, Portugalia este singura țară din lume care a recunoscut că obezitatea este o boală! Dar putem lupta cu această pandemie, chiar dacă nu vrem s-o numim așa. Cel mai eficient mod de a lupta cu așa ceva este adoptarea unui stil de viață sănătos. „Acest stil de viață intitulat Dieta-Minune mi se pare un lucru extraordinar. O dată conștientizată și implementată la nivel național, ar scădea foarte mult problemele medicale la nivelul populației care duc, din păcate, la costuri enorme în a le contracara. Mai bine previi decât să combați. Plătim pentru sănătate, în loc să ne plimbăm și să dansăm”, a mai adăugat dr. Oana Dumitrache.  Iată ce presupune stilul de via ț ă intitulat Dieta-Minune

 

Anca Bejan,
Autoarea cărții „Dieta-Minune: Drumul de la 120 la 60 de kilograme”.
Contact: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/Dieta-Minune-573236999545144/
Instagram: https://www.instagram.com/dietaminune/


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: La ce temperatură se coace cozonacul

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

CITEȘTE: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

CITEȘTE: Cine este și ce vârstă RADU CONSTANTIN, iubitul Otnielei Sandu

PORTRET: Cine este, cu adevărat, DALIANA RĂDUCAN iubita lui Răzvan Simion

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking

DESCOPERĂ: Secrete pentru un COZONAC pufos

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri