Bullying-ul poate reprezenta în ziua de astăzi, o adevărată problemă care ne afectează zilnic copiii. Însă știați ce puteți face în această situație?
Aflați din rândurile următoare ce puteți face atunci când copilul este afectat de bullying, dar și cum îl putem face să înțeleagă acest termen. În plus, descoperiți și ce alte amănunte a dezvăluit psihologul Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”, de pe canalul de YouTube WOWnews, Kanal D.
Cum îi explicăm copilului ce înseamnă termenul de bullying
Se pare că de această dată în emisiunea „Consilier de Vedete”, de pe canalul de Youtube WOWnews, Kanal D, gazda emisiunii, Felicia Akkaya, a primit o altă întrebare de interes general, chiar de la Monica Anghel, mama lui Aviv, în vârstă de 12 ani.
„ Am o întrebare. Ce ar trebui să facem noi, ca părinți, în condițiile în care copilul vine acasă și este exasperat de bullying?”, a fost curiozitatea Monicăi Anghel.
Citeste si: Cum scăpăm de fobia zborului cu avionul. „Traumele din copilărie sunt dificile!”
Bullying-ul este una dintre cele mai neplăcute experiențe prin care poate trece un copil, dar și un adult. Cu toate acestea, există un anumit mod prin care îi putem face pe copiii noștri, să înțeleagă de ce alți copii au un asemenea comportament, aspect dezvăluit chiar de către psihologul Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”.
„ Este esențial să fii lângă el și acum, ca și până acum. Trebuie să înțeleagă un lucru, bullying-ul a fost dintotdeauna și va rămâne o constanță în viața adolescenților și, de ce nu, și a adulților. Devine o problemă, în momentul în care nu reușim să ne împăcăm cu ea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Bullying-ul a existat dintotdeauna și nu este un fenomen care a apărut acum. A luat cumva amploare pentru că încercăm să ne susținem copiii și încercăm să-i protejăm cât putem mai bine, în condițiile în care ies cumva în zona noastră de supraveghere.
Ca să fie foarte simplu și foarte clar pentru ei, trebuie să le explicăm bullying-ul așa:
- Aici sunt copiii noștri, buni, frumoși și deștepți
- Aici sunt cei frustrați, cei dezamăgiți, cei neînțeleși, nu trebuie neapărat să fie răi, ci doar să se simtă în acel moment al vieții lor, că sunt neîndreptățiți, că sunt neiubiți, că sunt neînțeleși
- Pentru că ei se simt undeva aici și îi văd pe copii noștri, frumoși, deștepți, undeva deasupra în rai, își doresc să facă orice le stă în putință să uniformizeze, ca și ei să se simtă mai bine sau de ce nu, să îi facă să se simtă la fel de mizerabili cât se simțeau ei.
De cele mai multe ori, cei care fac aceste lucruri, repet, nu sunt răi, nu sunt copii cu probleme, ci sunt copii neînțeleși, sunt copii care trec printr-o perioadă dificilă a vieții lor.”, a explicat psihologul Felicia Akkaya.
Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”
Ce facem când copilul nostru este afectat de bullying
Deși avem tendința să acționăm în defensivă, Felicia Akkaya mărturisește faptul că nu întotdeauna ar trebui să o facem. Mai exact, se recomandă ca atunci când simțim că suntem victima unui astfel de fenomen de bullying, ar trebui să înțelegem prima dată, de ce persoana respectivă are un astfel de comportament, iar mai apoi să folosim anumite modalități prin care să-i arătăm că nu suntem „victima” de care are nevoie.
„ Pot de asemenea să fie copiii care nu au suficient curaj să-și susțină aceste principii și atunci, dacă noi îi învățăm pe ai noștri că acest joc de emoții nu este al lor, că nu au ceva în mod special cu copiii noștri, ci că încearcă să se facă înțeleși sau încearcă să găsească echilibrul, în altă manieră, dacă văd lucrurile luate așa ca nefiind personal adresate lor, sunt mai dispuși să le accepte, nu înseamnă că este un lucru bun.
Poți de asemenea să le explici, că să fie confruntat acel coleg, poate fi o soluție. Dacă în momentul în care îi spune ceva urât, el vine și spune «Scuză-mă, nu cred că am auzit, mai repeți o dată?», undeva la 80% din ei evită să revină cu acuzația, cumva dau doi pași înapoi.
De asemenea, pot să repete și să spună «Ești prost!» și tu să spui «Este doar opinia ta, nu înseamnă că trebuie să o accept.». În momentul în care te descarci emoțional, chiar dacă te deranjează, dacă ei nu simt că te lași prins în acel joc și ești frustrat din cauza lor, vor renunța și își vor căuta alte ținte.
Pentru că așa cum am obiceiul să spun, spectacol fără spectatori, nu există! ”, a mărturisit Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”.