Ce contraindicații are ceaiul de cimbru și cum poți să-l utilizezi corect


Află în articolul de mai jos ceai de cimbru contraindicații și ce boli se tratează cu cimbru, dar și cum se face ceaiul.


In articol:

Ceaiul de cimbru este considerat un adevărat panaceu pentru organism, însă, pe lângă faptul că sunt o mulțime de beneficii, sunt și multe contraindicații. Descoperă în articolul de mai jos ceai de cimbru contraindicații și când nu ai voie să îl consumi.

De mii de ani, cimbrul de folosește cu succes pentru tratarea mai multor boli, precum gripă, răceală, afecțiuni pulmonare sau epilepsie. Cu mult timp înainte de descoperirea alimentelor, cimbrul trata infecții și elimina mirosurile neplăcute. Uleiul esențial de cimbru are proprietăți antireumatice, antiseptice, antifungice, precum și antivirale.

Cimbrul este originar din zona mediterană și din anumite zone ale Africii, iar la început a fost folosit de către egipteni. Se folosește în bucătărie și sub formă de ceai, tinctură ori pulbere. Cimbrul poate fi cultivat în ghiveci sau în grădină, iar după ce se culege, se lasă la uscat într-un loc umbrit, bine aerisit, până când este în totalitate uscat. Pe lângă cimbrul de grădină, se poate folosi și cimbrișorul, care este mult mai aromat.

Acesta se mai numește și tămâiță sau iarba cucului și poate fi folosit în bucătărie, dar și pentru prepararea ceaiurilor în medicina naturistă.

ceai de cimbru contraindicatii

Cand nu ai voie sa consumi ceai de cimbru

[Sursa foto: PixaBay]

Contraindicațiile ceaiului de cimbru

Femeile însărcinate

Ceaiul de cimbru este total contraindicat persoanelor însărcinate. Efectele administrării acestui lucru pot merge până la pierderea sarcinii.

„Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de cimbru. Cimbrul este contraindicat și în dispepsii și hipopepsii grave, deoarece inhibă activitatea enzimatică. De asemenea, planta este nerecomandată și în caz de insuficientă pancreatică”, explică Elena Badea.

Ce boli se tratează cu cimbru

Cum poți folosi cimbrul

[Sursa foto: PixaBay]

Poate produce delir

Consumat în cantități mare, uleiul de cimbru poate avea efecte adverse severe, precum convulsii, vărsături, dureri abdominale și delir.

Citeste si: Plante considerate buruieni, dar care sunt de fapt superalimente

 

Ce beneficii are ceaiul de cimbru

Ceaiul de cimbru este un bun expectorant, așa că îl puteți putea adăuga în planul de vindecare a răcelii, a gripei sau a bronșitei. De asemenea, poate calma durerile de stomac și arsurile, precum și arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cum să slăbești cu curcuma. Beneficiile acestui condiment minune

„Uleiul esenţial de cimbru conţine o substanţă cu puternice proprietăţi antiseptice- timol (până la 25%)- folosită pentru prevenirea infecţiilor încă dinainte de apariţia antibioticelor moderne. Există studii care au demonstrat că uleiurile volatile din cimbru distrug bacteriile atacându-le membrana celulară, căreia îi reduce permeabilitatea. În plus, sa demonstrat că bacteriile nu pot dezvolta rezistență la uleiul de cimbru, așa cum o fac în cazul antibioticelor de sinteză, datorită faptului că respectivul ulei are componente atât de multe și de variate, care face imposibilă sau adaptare a microorganismelor în acest mediu.", a explicat, pentru Adevărul.ro, specialistul în fitoterapie, Elena Badea.

ceaiul de cimbru scade tensiunea

Cum folosești ceaiul de cimbru pentru tensiune

[Sursa foto: PixaBay]

Cum sa folosești corect ceaiul de cimbru

Cel mai bun cimbru este cel recoltat imediat după perioada de înflorire. Pentru o savoare intensă, se recomandă recoltarea dimineață, imediat cum sa ridicat roua, din iulie și în luna octombrie. Acest cimbru poate fi folosit la pregătirea ceaiurilor pentru a scăpa de tine, și pentru a facilita eliminarea mucozităților prezente în exces. Compresele cu ajutorul cimbru de ajutor în cazurile ușoare conjunctivită și în cazul iritațiilor ochilor. De asemenea, calmează inflamația și senzația de usturime a ochilor.


Cum să faci cel mai bun ceai de cimbru

Pune 250 ml de apă la fiert, când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.

Pentru tinctură, se folosesc frunze și inflorescențe. Se pun într-o sticlă 15 linguri de cimbru uscat peste care de adaugă 400 de ml de alcool de 50 de grade, se amestecă bine și se lasă la macerat timp de 12 zile. După macerare, tinctura se strecoară și se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se folosește în caz de bronșite, ulcere pe piele, micoze, arsuri ori răni ale pielii.

 


Abonează-te pe

Citește și:

DESCOPERĂ: Cum să slăbești cu curcuma. Beneficiile acestui condiment minune

Celebra bucătăreasă Gina Bradea este internată la Institutul Oncologic din Cluj.Urmăritorii sunt îndemnați să se roage pentru ea

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Cu ce se mănâncă SPARANGHELUL

Retete pentru detoxifierea organismului. Sunt bune si pentru slabit!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,Să nu se supere Alex Velea.” Culiță Sterp, declarații despre Antonia. Ce a mărturisit artistul
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Sanatate
Parteneri