Ce boli transmit căpușele. Ce trebuie să faci când ești mușcat de o căpușă

Ce boli transmit capusele

Ce boli transmit capusele

Căpușele sunt insecte parazite, înrudite cu paianjenii, care se găsesc în iarbă și în zone umbroase. Ele pot ajunge rapid pe corpul animalelor și oamenilor, iar mușcăturile acestora pot provoca boli grave, mai ales dacă nu sunt tratate la timp.

Căpușele se află pe locul doi, după țânțari, în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase atât la oameni, cât și în rândul animalelor. Perioada în care apar este primăvara, atunci când se îndesește iarba din parcuri și grădini. Durata medie de viață a unei căpușe este de doi ani, iar bolile pe care le transmit sunt destul de grave, mai ales dacă nu sunt tratate la timp.

Află, în acest articol, ce afecțiuni provoacă mușcăturile de căpușe și ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu o astfel de situație.

Citeste si: Cât durează sezonul căpușelor. Cum se scot căpușele din piele

Ce boli transmit capusele
Ce boli transmit capusele[Sursa foto: PixaBay]

Ce sunt căpușele

La nivel mondial au fost identificate aproximativ 650 de tipuri de căpușe. În Europa, cea mai răspândită este căpușă comună, Ricinus ixodes, cunoscută pentru bolile pe care le poate răspândi.

Riscul de a fi mușcat de o căpusă este în intervalul dintre primăvară și toamnă, asta pentru că paraziții devin activi doar la temperaturi de peste 10 grade Celsius.

Ajunse pe corpul omului, căpușele preferă zona axilară, inghinală sau cea de la nivelul scalpului. Prin mușcătură, acestea își introduc capul sub piele și încep să se hrănească cu sânge. Mărimea lor crește în funcție de cantitatea pe care o iau din corpul gazdă, iar înțepăturile acestora sunt ușor de recunoscut.

Există riscul ca cele foarte mici să nu se poată observa, iar din acest motiv medicii recomandă ca după fiecare ieșire în natură să vă verificați foarte atent din cap până în picioare.

Citeste si: Ce insectă conţine la interior fiecare smochină pe care o consumi?Te vei gândi de două ori de acum, înainte să o mănânci

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce boli transmit capusele
Ce boli transmit capusele[Sursa foto: PixaBay]

Ce boli transmit căpușele

Boala Lyme

Primele simptome apar în aproximativ 30 de zile de la mușcătura de căpușă. Boală Lyme este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă de una dintre cele mai mici căpușe în ceea ce privește dimensiunea.

Inițial, în jurul înțepăturii de căpușă, se formează o roșeață circulară, decolorată în centru, care poate să persiste până la 4 săptămâni dacă nu este tratată la timp.

Această este prima faza a bolii, însă apare în numai 60 – 80% din cazuri.

De regulă, această erupție cutanată este însoțită de senzație de arsură sau mâncărimi, febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare.

Citeste si: Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

Ce boli transmit capusele
Ce boli transmit capusele[Sursa foto: PixaBay]

Encefalita de căpușe

Această boală se manifestă, de regulă, la nivelul sistemului nervos central. Primele simptome apar la distanță de aproximativ patru săptămâni de la mușcătură și anume oboseală, febră, cefalee, mialgii și greață.

Citește și: Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate- kanald.ro

Citește și: "Era sânge, era casa groazei!"- Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere- stirilekanald.ro

Encefalita de căpușe poate duce la apariția meningitei și encefalitei, inflamație a creierului. Specialiștii susțin că nu există un tratament pentru această boală, iar rata mortalității este mică, dar persoana infectată poate rămâne cu afecțiuni neurologice.

Babesioza

Această boală are simptome asemănătoare răcelii și anume febră, dureri musculare, senzație de oboseală. De regulă, aceasta se tratează cu antibiotice.

Cum ne ferim de căpușe

Ieșirile în natură ne-ar putea expune la mușcătura de căpușă, dar există câteva măsuri preventive pe care ar trebui să le respectăm, mai ales în această perioadă.

Este recomandat ca atunci când călătorim în zonele de risc să purtăm haine deschise la culoare pentru a putea observa cu ușurință prezența acestora pe corp. Îmbrăcămintea va trebui să acopere mâinile, picioarele, iar pantalonii trebuie intruduși în ciorapi și mânecile bluzelor să rămână nesuflecate.

De asemenea, este foarte importantă și ultilizarea produselor speciale pentru prevenirea mușcăturilor sau înțepăturilor de căpușe.

Persoanele care prezintă simptome specifice mușcăturii de căpușă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecționist.Citește și:

Tendințele de manichiură pentru 2024

Cum să scapi de păduchi. Care sunt soluţiile cele mai eficiente?

Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...

Ramona Olaru și Cuza s-au împăcat, la 3 ani de la despărțire? S-au dat singuri de gol

Saveta Bogdan, colaborare cu Jador? Cântăreața de muzică populară este deschisă la noi orizonturi

DESCOPERĂ: Ce înseamnă când visezi furnici

În această seară, de la ora 21:45, în serialul “Vinovați de iubire”, Han și Inci, ”confruntări” cu trecutul

Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu


Cookies