Cati bani vei lua la pensie in functie de salariu! Uite cum se calculeaza


Spre deosebire de pensia privata obligatorie, pentru care ni se retine lunar 2% din venit si banii se strang in contul personal, cea de la stat are o anumita formula, pe care putini o cunosc.

 

Cine a implinit varsta de 65 de ani poate iesi la pensie linistit. Aceasta este varsta care le permite, in prezent, romanilor sa se pensioneze dupa 30-35 de ani de munca.

Dar cum ajung autoritatile sa calculeze cat iti revine lunar la batranete? Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. 

 

Pentru a calcula punctajul lunar, se imparte venitul din fiecare luna, din prima zi de activitate pana in ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmeaza calculul punctajului anual prin adunarea sumelor din fiecare luna si impartirea lor la 12, formula care se repeta pentru fiecare an de munca.

Toate punctajele anuale se aduna si se impart la vechimea avuta. Astfel, rezulta punctajul mediu anual, adica numarul de puncte pe care ai reusit sa le acumulezi de-a lungul perioadei. 

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau in considerare salariul si sporurile permanente pentru care s-au platit contributii.

 

Valoarea pensiei rezulta din inmultirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variaza in functie de salariul mediu brut pe economie.

Cu cat acesta e mai mare, punctul de pensie creste. Acum, este de 1.100 lei. Vezi mai multe pe click.ro. 


Abonează-te pe

Citește și:

Spectacol total, maine seara, la “Vulturii de Noapte”. <In statie la Lizeanu>, <Mai intoarce, Doamne, roata> si <Vagabondul vietii mele>, in interpretare...

Postul Antena 1, acuzat de REGIE! Cine trebuia să câștige finala Asia Express

Cum fac sex japonezii. Dominarea partenerului este fantezia cea mai intensa a niponilor

Ce se intampla cu tine cand cineva te deoache si care e leacul

Semne ca ai puteri paranormale. Este atat de evident, dar chiar tu nu ti-ai dat seama

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Ruxi Opulenta, mesaj adresat Mădălinei Pamfile după descalificarea de la „Bravo, ai stil! Celebrities”. Gestul fostei concurente a spus totul!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri