Cât ne costă masa de Paște 2022. Ce preparate poți pregăti de Paște


Suntem din ce în ce mai aproape de sărbătorile Pascale și mulți dintre noi au început deja să facă listele de cumpărături cu toate alimentele necasare. Statistic, produsele s-au scumpit față de aceeași perioadă a anului trecut, iar acum românii se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a avea masa completă de Paște.


In articol:

La scurt timp după ce am intrat în 2022 au apărut și scumpirile atât la energie și combustibil, cât și la alimente. Carnea se află printre cele mai scumpe produse de pe piață, lucru destul de îngrijorător mai ales acum că suntem din ce în ce mai aproape de sărbătorile Pascale. Află, în acest articol, cât ne costă masa de Paște 2022.

Citeste si: Preț carne miel Paște 2022: Veste proastă pentru români

Cat ne costa masa de Paste 2022

Cat ne costa masa de Paste 2022

[Sursa foto: Pexels]

Cât ne costă masa de Paște 2022

Carnea de miel

Alimentul vedetă de pe masa de Paște este, fără doar și poate, carnea de miel, care s-a scumpit considerabil față de aceeași perioadă a anului trecut.

Lunile ianuarie și februarie au adus scumpiri considerabile în agricultură, pe fondul crizei de energie. Un alt factor foarte important este războiul din Ucraina, exportator important de cereale care riscă să genereze o adevărată criză alimentară.

Așadar, un kilogram de carne de miel viu costă 22 de lei, iar tăiat ajunge la 35-40 de lei, mai scump cu 30% față de anul trecut. Fermierii justifică aceste creșteri majore în ceea ce privește carnea de miel în funcție de sumele pe care le scot din buzunar pentru furaje. De exemplu, prețul porumbului a ajuns, anul acesta, la 25 de lei.

Mult mai scump va fi mielul din alte rase decât cele autohtone. De exemplu, producătorii vor majora prețurile la mielul african, crescut și la noi în țară. Acesta este o combinație între muflon și gazelă, nu are mirosul specific cărnii de miel, însă este asemănător la gust.

Citeste si: Ce înseamnă Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. "Este săptămâna în care ne reamintim ultimele zile din viața Mântuitorului. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar"

Cat ne costa masa de Paste 2022

Cat ne costa masa de Paste 2022

[Sursa foto: Pexels]

Ouăle

De asemenea, și prețul ouălor la crescătorii particulari a ajuns să fie mai mare față de anul trecut. În prezent, un ou ecologic se vinde cu suma cuprinsă între 1 și 1,5 lei, în funcție de zonă. Acum că vine perioada Paștelui, oamenii se așteaptă ca prețul să crească din ce în ce mai mult.

„Am dat până acum ouăle cu 30 de lei cofragul de 30. De Paște cred că va ajunge la 40-45. Nu este mult pentru că avem cheltuieli mari cu cerealele și sunt ouă de casă, de la găini crescute liber, în curte”, a spus o femeie din Alba Iulia care crește acasă găini și vinde ouăle în privat, potrivit alba24.ro

Cartofii

Prețuri crescute vom vedea, cel mai probabil, și la cartofi, legume care se vindeau în perioada lunii aprilie a anului trecut cu aproximativ 2 lei kilogramul. Acum, însă, pe aceeași cantitate românii ar putea scoate din buzunar între 2,5 și 3 lei.

Printre alimentele care au înregistrat scumpiri se numără și roșiile, telemeaua de oaie și cartofii noi.

Citeste si: Ce semnifică Lumânarea de Înviere. Tradiții și superstiții de Paște

Cat ne costa masa de Paste 2022

Cat ne costa masa de Paste 2022

[Sursa foto: Pexels]

Ce preparate poți pregăti de Paște

Mielul s-a numărat printre simbolurile religioase încă de la începuturile creștinismului. Sacrificarea acestuia are scopul de a comunica cu Divinitate, motiv pentru care și este atât de căutat în această perioadă a anului. Acum că prețurile sunt destul de piperate, românii pot pune pe masă, în schimb, și carne de porc, vită sau pui.

„Deşi se pomeneşte de berbec, de miel, nu se arată că prin această litanie se sfinţeşte doar carnea de miel, ci toate „mâncărurile de carne” (se înţelege, comestibilă). Ar putea fi de miel, viţel, curcan, porc, peşte, etc. Vasăzică, nu se dovedeşte imperios necesar să consumăm la Paşti carne de miel. Dar, dacă o facem, să nu credem cu obstinaţie că împlinim învăţătura Bisericii, ci mai degrabă o tradiţie”, spune părintele Mihai Daniliuc în cadrul unui interviu.


Abonează-te pe

Citește și:

Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie

Andreea Bălan, planuri în imobiliare. Artista vrea să stea cu fetițele ei două luni pe an în Dubai

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Idei vacanță de Paște 2022. Unde poți pleca în străinătate?

Idei vacanță de Paște 2022. Unde poți pleca în Romania?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Creșterea salariilor pentru români. “Odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la finalul lunii.”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri