Casa de modă Schiaparelli. Cine a fost Elsa Schiaparelli, rivala lui Coco Chanel

istorie casa de moda Schiaparelli
Casa de modă Schiaparelli. Cine a fost Elsa Schiaparelli, rivala lui Coco Chanel

Elsa Schiaparelli, marea rivală a lui Coco Chanel, a fost una dintre femeile care au revoluționat istoria modei. Imaginația de care a dat dovadă italianca a spart barierele impuse de perioada interbelică.

Deși Coco Chanel a fost senzația anilor ’20, din spate a venit tare și Elsa Schiaparelli, o rebelă a vremurilor respective, care a reușit touși să capteze atenția personalităților din acea vreme. Rivalitatea dintre Coco Chanel și Schiaparelii a fost una de proporții, care l-a făcut pe designerul francez să-i dea foc...la propriu. 

Elsa Schiaparelli, povestea unui geniu

În anul 1890, la Roma, se năștea Elsa Schiaparelli, cea care avea să devină una dintre cele mai importante femei în moda interbelică, alături de mult mai cunoscuta Coco Chanel. 

A studiat filosofia și chiar a publicat un volum de poezii, în 1911. Familia sa, care era extrem de tradiționalistă, nu a fost de acord cu stilul poetic al Elsei, astfel că a trimis-o la o mănăstire din Elveția. 

Pentru că voia să scape de acolo, tânăra a făcut greva foamei, și a fost lăsată, până la urmă, să plece. În 1913, Elsa a plecat la Londra, unde a fost bonă. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu un conte, William de Wendt de Kerlor. Cei doi s-au mutat în New York, acolo unde Elsa începe să cunoască mai mulți artiști ai vremii respective. În 1920, a adus-o pe lume pe fetița ei, Gogo, care s-a îmbolnăvit însă de poliomielită. 

Elsa a divorțat de soțul ei și s-a mutat la Paris, pentru a avea grijă de copilul bolnav. Acolo avea să-l cunoască pe Paul Poiret, cel mai mare couturier al acelor vremuri. Acesta i-a schimbat radical viața Elsei. A rugat-o să-i poarte creațiile și astfel tânăra a început să devină fascinată de lumea modei. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

S-a lansat ca designer independent și a creat pulovere tricotate, care aveau modele suprarealiste. A cunoscut imediat succesul, iar afacerea ei a luat avânt. 

Imprimeurile abstracte și culorile îndrăznețe i-au adus Elsei parteneriate și în America. A început să scoată costume de baie cu fermoare, pelerină de ploaie din lână și mătase cauciucată, pălării care mai de care mai extravagante, dar și rochii de seară cu decolteu extrem de adânc. 

În 1934, Elsa Schiaparelli a devenit prima femeie designer de modă, care a apărut pe coperta revistei ”Times”. A colaborat cu pictorul Salvador Dali, alături de care a creat costume cu buzunare de sertare de birou, pălăria-pantof, rochia albă care avea imprimat un homar sau rochia schelet. 

Elsa Schiaparelli, marea rivală a lui Coco Chanel

istorie casa de moda Schiaparelli

În perioada în care Elsa Schiaparelli devenea celebră, Coco Chanel revoluționase deja moda.

Cu toate acestea, italianca a reușit să-și depășească marea rivală, multe dintre creațiile sale fiind extrem de apreciate și considerate chiar opere de artă. 

În același timp, Coco Chanel pierdea teren în fața Elsei. De aici s-a născut și rivalitatea dintre cele două. Se spune că designerul de modă francez nici măcar nu voia să-i rostească numele Elsei.

Între timp, italianca avea tot felul de creații, care mai de care mai îndrăznețe: mănușile din piele de șarpe cu cuie sau ghetele cu franjuri lungi din blană de maimuță. 

 

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Elsa Schiaparelli a fost cea care a inventat sacoul pentru femei. Tot ea a adus pentru prima dată în prim plan culoarea ”roz șocant”, cunoscută și ca ”rozul Schiaparelli”. Era o culoare tare, neon, care avea să fie folosită de foarte mulți designeri, de-a lungul timpului.  Schiaparelli a inventat și fusta-pantalon, dar a introdus și fermoarele ca accesorii în moda interbelică. De asemenea, Elsa a lansat prima linie de ochelari, creați de un designer. În 1954, când Coco Chanel revenea în lumea modei, Elsa Schiaparelli își închidea casa de modă. 

Chiar dacă nu a fost la fel de cunoscută ca și rivala ei, Elsa Schiaparelli nu a fost niciodată pe placul lui Coco Chanel. Antipatia a făcut-o pe Coco să apeleze la un gest necugetat. 

În timpul unui bal mascat, de la finalul anilor ’30, Coco s-a prezentat necostumată și a învitat-o pe Elsa la dans. Italianca purta un costum care imita un copac. 

Citește și: Chanel- inovație în lumea modei! Au avut loc primele defilări în mediul on-line 

Coco a dus-o intenționat lângă un candelabru, iar costumul Elsei a luat foc.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Stilul smart casual pentru femei. Exemple de ținute potrivite pentru orice ocazie

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Ce ținute feminine le plac bărbaților. 5 idei ca să-l cucerești la prima întâlnire

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies