Cărțile în limba engleză – un real ajutor în dezvoltarea abilităților lingvistice ale copiilor


Cărțile în limba engleză – un real ajutor în dezvoltarea abilităților lingvistice ale copiilor

În zilele noastre engleza a devenit un „must-have”, iar abilitatea de a te exprima fluent în această limbă poate face diferența între o notă bună sau mai puțin bună la concursul de admitere la o universitate, între ratarea unui interviu sau obținerea jobului mult dorit și așa mai departe.

Tocmai de aceea este foarte important să încerci să îți împrietenești copilul încă din primii ani cu această limbă străină. Acest lucru îl poți face foarte ușor oferindu-i o carte în limba engleză interesantă, aleasă cu grijă, astfel încât să știi că o va lectura cu plăcere.

De ce să îi oferi celui mic cât mai devreme o carte în limba engleză?

Majoritatea căilor neuronale se creează până în jurul vârstei de 7 ani. Până în acel moment specific, creierul are un nivel ridicat de plasticitate, prin urmare orice limbă străină poate fi învățată la fel de ușor ca limba maternă.

Succesiv, între vârsta de 8 și 10 ani, plasticitatea de care vorbeam mai sus scade. Cu toate astea, copilul tău încă poate învăța limba prin intermediul exercițiilor de vorbire și al ascultării pasive.

Asta se întâmplă deoarece fereastra de oportunitate este încă deschisă. Iar dacă vorbim de categoria de vârstă care depășește 11 ani, atunci trebuie menționat faptul că începând cu această vârstă creierul procesează limbile străine diferit, prin urmare, învățarea într-un mod distractiv și exersarea constantă rămân, în acest caz, metodele de bază cele mai eficiente.

Iar dacă vorbim de școlari, lucrurile se pot complică și mai mult pentru că apare întrebarea: cum poți să îi ajuți să exerseze cât mai bine ceea ce deprind la orele de engleză de la școală? Dacă te regăsești și tu în această situație, atunci ai ajuns unde trebuie pentru că în cele ce urmează ți-am pregătit câteva strategii și idei care te pot ajuta.

Cărțile în limba engleză nu sunt singurele ajutoare!

Ar trebui să te asiguri că micuțul tău asociază studiul limbii engleze cu o experiență plăcută și că nu o percepe drept o corvoadă. Specialiștii spun că dacă reușești să faci din studiul ei o experiență cât mai plăcută, atunci cresc și șansele de a o deprinde mai repede.

Dacă reușești să-l împrietenești pe cel mic cu lectura de la vârste fragede, asta îl va ajuta și mai târziu, când va trebui să își dezvolte vocabularul limbii engleze. Studiile arată că limba engleză se învață cel mai bine atunci când copilul este pus în situații în care are permanent tangență cu comunicarea în această limbă, într-un fel sau altul. Cu alte cuvinte, dacă îi asiguri o bibliotecă bogată, plină de cărți în care sunt relatate poveștile lui preferate în engleză, cresc și șansele ca el să ajungă să vorbească această limbă din ce în ce mai bine cu fiecare zi care trece.

Poți alege, de exemplu, cărți în engleză de la Antic ExLibris. Pe anticexlibris.ro vei găsi, cu siguranță, foarte multe povești pe gustul copilului tău. Iar în cazul în care s-a plictisit de volume în format fizic, atunci poți încerca și formatul audio sau video.

Ce altceva mai poți face?

  • Folosește tehnica „one parent, one language” (OPOL).

Această tehnică este folosită de foarte multe familii în care unul dintre parteneri este expat, însă și de cele obișnuite. Ce presupune? Este simplu: dacă un părinte este vorbitor fluent de limba engleză, atunci acel părinte va trebui să îi vorbească micuțului exclusiv în această limbă.

Dacă nu este ok această variantă, mai există și o soluție alternativă: părintele poate să aleagă să îi vorbească copilului în engleză doar câteva ore pe zi. OPOL îl ajută să își dezvolte vocabularul, dar și modul în care vorbește. Fiind nevoit să se exprime tot timpul în engleză în conversațiile pe care le are cu părintele respectiv, copilul va căpăta și fluența care le lipsește majorității vorbitorilor de limbă engleză.

  • Apelează la tehnologie.

La prima vedere poate părea un sfat contra-intuitiv, însă tehnologia îți poate deveni un aliat de nădejde. Filmulețele de pe YouTube, filmele pentru copii de pe Netflix, jocurile de pe tabletă, meniul în engleză al telefonului, jucăriile „vorbitoare” de ultimă generație – toate îl pot ajuta pe copil să fie mai expus la limba engleză și să o învețe mai repede.

Dacă adulții pot resimți învățarea unei limbi străine ca pe o povară, pentru copii procesul învățării trebuie să fie o activitate cât mai distractivă, prin urmare ai mai putea apela și la călătorii sau excursii: vizitarea cât mai multor destinații turistice care implică folosirea limbii engleze poate avea un impact la fel de benefic precum cele expuse mai sus!


Abonează-te pe

Citește și:

Pălăriile de vară, accesoriile perfecte pentru o ținută elegantă. Stiluri și culori.

ȘOC! Andreea Mantea și fiul ei au fost BĂTUȚI! Detalii îngrozitoare

//Cine este ANAMARIA PRODAN Reghecampf// Biografie: data nașterii, căsătorii, divorț, copii

Ce a spus mama Geta despre Daniela Iliescu, iubita lui Culiță Sterp?! Nimeni nu s-ar fi așteptat

Selatin, fostul concurent de la Puterea Dragostei, a intrat cu bolidul în șanț!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Teo Trandafir și Mihai Hînda sunt “Bară la bară”, în fiecare vineri, pe Radio Impuls!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri