Carnea procesata excesiv dubleaza riscul aparitiei tumorilor intestinale


Carnea procesata prezinta un factor de risc al cancerului de doua ori mai mare decât se credea in trecut, avertizeaza oamenii de stiinta.

 

Avertismentul acestora vine dupa realizarea unui nou studiu care a descoperit ca acea crusta inchisa la culoare formata la exteriorul unei fripturi, sau a unei bucati de carne rosie preparate in exces creste riscul tumorilor intestinale de cel putin doua ori.
In mod special, carnea prajita sau cea pregatita pe gratar prezinta un risc crescut datorita temperaturilor ridicate ce transforma carbohidratii si aminoacizii din tesuturile musculare ale acesteia in compusi cu nivel ridicat substante nocive ce pot cauza cancer.
Se cunoaste de mult timp faptul ca gatitul in exces al carnii sau chiar carbonizarea sa produce substante chimice ce nu sunt prezente in carnea neprelucrata. Aceste componente, numite HCA ( amine heterociclice ) sunt carcinogeni. Alte substante ce pot produce cancer, asa-zisii mutageni alimentari, apar din cauza temperaturilor ridicate din timpul prajirii sau prepararii carnii la gratar.
Cercetarile anterioare au folosit soareci pentru a evalua efectele carnii arse asupra omului.
Intre timp, cercetatorii de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica au inceput sa introduca enzime umane in soareci in scopul formarii unei pareri mai concrete despre felul in care ne afecteaza.
Acestia au descoperit ca dupa ce soarecii „umanizati“ au ingerat crusta de carne gatita in exces, riscul lor de a dezvolta o tumora canceroasa a crescut considerabil.
Sursa

Avertismentul acestora vine dupa realizarea unui nou studiu care a descoperit ca acea crusta inchisa la culoare formata la exteriorul unei fripturi, sau a unei bucati de carne rosie preparate in exces creste riscul tumorilor intestinale de cel putin doua ori.

In mod special, carnea prajita sau cea pregatita pe gratar prezinta un risc crescut datorita temperaturilor ridicate ce transforma carbohidratii si aminoacizii din tesuturile musculare ale acesteia in compusi cu nivel ridicat substante nocive ce pot cauza cancer.Se cunoaste de mult timp faptul ca gatitul in exces al carnii sau chiar carbonizarea sa produce substante chimice ce nu sunt prezente in carnea neprelucrata. Aceste componente, numite HCA ( amine heterociclice ) sunt carcinogeni. Alte substante ce pot produce cancer, asa-zisii mutageni alimentari, apar din cauza temperaturilor ridicate din timpul prajirii sau prepararii carnii la gratar.Cercetarile anterioare au folosit soareci pentru a evalua efectele carnii arse asupra omului.

Intre timp, cercetatorii de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica au inceput sa introduca enzime umane in soareci in scopul formarii unei pareri mai concrete despre felul in care ne afecteaza.Acestia au descoperit ca dupa ce soarecii „umanizati“ au ingerat crusta de carne gatita in exces, riscul lor de a dezvolta o tumora canceroasa a crescut considerabil.

Sursa

 


Citește și:

Horoscop rune cu Mihai Voropchievici, pentru perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2020. 2 zodii au parte de bătălii furtunoase

Bianca Comănici nu se teme de Livian: ""Nu are cu ce să mă șantajeze..."

Andreea Pirui și Marius s-au despărțit definitiv: „Nu mai este cale de întoarcere”

Virgil Musta, avertisment despre sărbătorile de iarnă: „Nu vor mai fi posibile”

Cristina Șișcanu și Roxana Nemeș, scandal nemaiîntâlnit, chiar în fața telespectatorilor! "Ești disperată să fii în centrul atenției! Sunteți niște gaițe!"

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Andreea Pirui și Marius nu mai sunt împreună! Blonda a ieșit în oraș imediat după despărțire

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri